ake ryby zvolit?

Diskusia o cichlidách zo Strednej Ameriky

ake ryby zvolit?

Poslaťod Gregor » Uto 18. Sep 2012 21:33:05

zdravim opat po dlhsej dobe prezmenu sa dneska obraciam o pomoc radu a napady na vas skusenejsich.

moja etapa s velkymi cichlidami sa skoncila /dovod vysoka skola/ a occelatusy by sa asi nedokazali nejak sami postarat o kavarium a kdeze este moja babka co sa ich boji co i len krmit..

moji maznacikovia putovali dneska do akvaristiky a verim ze si najdu dobry domov ? :( :( /uz teraz mi chybaju

pottrebujem poradit ake ryby by som mohol nasadit do mojeje 330L nadrze ktora je stale zariadena pre chov cihlid../orkem malej korytnacky zltolicej ktora je u mna ako spestrenie akvaria konecne ma priestor mi tam plavaju 4priavniky bichir senegalsky a sinodontis eupterus.

inak je akvarium prazdne.

viete mi poradit ake ryby by som tam mohol nasadit?..nejake cihclidy ktore nevyzaduju pravidelnu vymenu vody kazdy bozi tyzden a nezkonzumuju pol kila masa za tyzden?...
diky za radu..

dostal som par tipov
/akara,cichlasoma nigrofas,jacky dempsex,alebo ostrieziky cervene alebo karminove,mozne este aj riecne ryby ako je uhor,alebo klasicke male ryby ako su gupky a pod.../
chem cichlidy to je jasne max tak do 10cm +-5cm viete mi poradit? diky pekny vecer
Obrázok užívateľa
Gregor

Images: 19
Has thanked: 7 times
Been thanked: 1 time

Reklama

Re: ake ryby zvolit?

Poslaťod perchess » Str 19. Sep 2012 0:55:39

Sa nečuduj, keď máš prerybnené akvárko a za týždeň tam nasypeš pol kila mäsa, že po týždni treba meniť vodu. Jednoducho si si mal nechať dvoch oskarov, a keď ti záleží na tých ostatných rybách, tak aj tie. Korytnačku von.
Zdravé ryby vydržia bez krmiva v pohode 2 týždne. Takže ak by si si zaobstaral automatické krmítko.... šupneš tam granulky, nastavíš nejakú malú udržiavaciu dennú dávku a je to v pohode. A cez víkend si vychutnáš ich apetít. A keď neprídeš aj 3 týždne domov, nič sa nedeje. Ale keď ty sa pýtaš vždy až po funuse....
A nakoniec tvoja otázka je nelogická - oskarov si dal preč, lebo ich treba kŕmiť a meniť vodu, pritom bichira a iné ryby si nechávaš (ako keby oni toto nepotrebovali) a ku nim hľadáš ryby, ktoré taký luxus tiež nepotrebujú. No minule som v akvaristike videl také pekné plastové. Aj blikali. A v hračkárni nafukovacie. Toto by si mohol skúsiť.
Alebo ďalšia možnosť - jednoducho daj preč všetky ryby, na pár rokov to vypusti a daj si pauzu. Neviem kam ideš do školy, ale ak budeš doma tak maximálne 1 víkend do mesiaca, tak pouvažuj nad touto možnosťou. Ale si myslím, že to automatické krmítko by to vyriešilo (pri rozumnom zarybnení).
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod paloi » Str 19. Sep 2012 5:16:32

Gregor, to si posr... :moon

Teba to asi až tak nebavilo, keď robíš také razantné rozhodnutia. Pokiaľ nechceš mať špinavú vodu a kŕmiť raz za mesiac, tak vypusti akvárko a kúp si pytóna... normálne si ma sklamal :-(
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod l_laco » Str 19. Sep 2012 6:05:25

Žiaľ musím súhlasiť s Paloi a Perchessom... je jedno aké ryby tam dáš všetky potrebujú aspoň akú takú starostlivosť a je jedno či to budú malé alebo veľké cichlidy, alebo mrenky prípadne tetry. Hoci o jednej možnosti by som vedel .... nakúp poriadne veľa rastliniek, kúp si dve - tri rastlinožravé ryby tak do 10cm a más vystarané .. vždy keď prídeš domov doplníš do akvárka rastliny .. ryby sa nažeru kedy budú chcieť a koľko budú chcieť, čo-to im možno aj dorastie a po rastlinnej potrave sa ani toľko nekazí voda...
Ale teraz vážne ... ak nebudeš mať na akvárko dostatok času tak by som ho zariadil tak aby naozaj vyžadovalo minimum údržby ... kvalitná biologická filtrácia, silné svetlo, väčšie množstvo rastliniek, pár prísavníkov, pár pancierníčkov a povedzme 6 ks nejakých Apistográm, Ostriežnikov alebo podobných, malých a nenáročných rýb. K tomu automatické krmitko a mohlo by to fungovať.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Gregor » Str 19. Sep 2012 8:48:38

DOBRE viem posral som si reputaciu....som na seba hrdy....!!! vsetkym sa tu ospravedlnujem

nad automatickym krmitkom som mremylsal momentalne nemali ani v jednej akvaristike u nas v PB./sme posrata diera/ a ked som chel objednat uz by ho nemal kto vyzdvihnut bo rodidcia pracuju v nemecku a ja studujem v PO na fakulte zdravotnictva.

prerybnene akvarium som nemal uz ani nepamatam naposledy ked som sa sem prihlasil ako novacik na portal. vtedy mi v 330plavalo asi50kusov ryb
ostali mi len 3kusy oscarov. na330l kotore mali velkost 12cm
podla mna to nie je preprybnene.
akvarium som musel cistievat z dovodu nie prekrmovania ale zlej filtracie /to pol kila masa bolo obrazne myslene/ /jedno kuracie kridlo nma pol kila nanajvis20deka/pretoze filter mal cosi s motorcekom a na novy som uz nemal.

ja sa ku cichlidam vratim ale az ked budem mat minimalne 800l akvarium vonkajsi filter, a casu tolko ze sa nebudem musiet bat ze mi tie rybyb skapu hladom /nevedel som ze by sa cichlidy bez zradla zaobisli asj3tyzdne/ kedze vidim aky maju apetit...keby toto viem ano moja chbya pytam sa neskoro /aj ked teda tie oscary su stale dostupne mozem si po ne hned teraz ist a asi aj pojdem ked uz viem toto.

prisavniky a sumca a bichira som si nechal v akvariu pretoze viem tze to su ryby co preziju aj v mocovke a dokazu neuveritlene precistit akvarium ked nemaju potravu.

dakujem za reakcie viem som debil co robi unahlene rozhodnutia ale nikdy som nechel nikomu a nicomu zle...lucim sa s vami a este by som rad vedel ako sa odhlasuje z tohoto portalu diky.
Obrázok užívateľa
Gregor

Images: 19
Has thanked: 7 times
Been thanked: 1 time

Poslaťod paloi » Str 19. Sep 2012 9:31:32

Veď sa nemusíš hneď odhlasovať. Môžeš sem chodiť aj keď nebudeš mať cichlidy :-)

Tvoje príspevky tu zostanú na večné veky, aj keď sem nebudeš chodiť.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod l_laco » Str 19. Sep 2012 9:54:44

Gregor píše:DOBRE viem posral som si reputaciu....som na seba hrdy....!!! vsetkym sa tu ospravedlnujem
dakujem za reakcie viem som debil co robi unahlene rozhodnutia ale nikdy som nechel nikomu a nicomu zle...lucim sa s vami a este by som rad vedel ako sa odhlasuje z tohoto portalu diky.

... sorry ale toto je reakcia malého decka, trochu to predýchaj a začni uvažovať normálne. Nikto tu z teba debila nerobí, len tvoje konanie je naozaj trochu unáhlené.

Nechať Oscary bez žrádla tak dlho nie je naozaj dobrý nápad, okrem toho tieto ryby už majú aj svoju osobnosť a tak ich radšej predaj niekomu kto sa o ne postará a skús sa zamyslieť nad akvárkom s menším počtom rýb, tak aby ti stačila filtrácia a aby to babka mohla krmiť :-)))
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod terrible » Str 19. Sep 2012 10:16:24

Vidíš a zasa robíš unáhlené závery a chceš sa hneď odhlasovať z portálu. Čo sa týka rýb, to že vydržia aj 3 týždne bez žrádla ale neznamená, že ich môžeš dlhodobo chovať tak, že im dáš nažrať 1x za tri týždne. To môžeš urobiť raz za čas, ak sú ryby v dobrej kondícii a predtým boli dobre kŕmené. Ak ti odišiel filter tak to musíš riešiť tak či tak, bez filtrácie to dlhodobo asi tiež nepôjde. Kúp si (aspoň zatiaľ) čerpaciu hlavu, nie je to až také drahé, nasaď na ňu poriadny molitan a pokiaľ tých rýb máš iba toľko čo si písal tak to bude v pohode stačiť aj dlhodobo. Automatické krmítko zoženieš aj na inzerát, alebo v ktoromkoľvek e-shope, kde môžeš rovno kúpiť aj tú čerpaciu hlavu, aby sa ti to oplatilo, keďže tam treba zaplatiť aj nejaké poštovné. Tak či tak si ale najskôr ujasni ako často budeš chodiť domov a podľa toho sa zariaď. Ak by si chodil domov iba málokedy, tak možno by bolo naozaj najrozumnejšie si dať pauzu, kým na to nebudeš mať čas - to nemyslím vôbec v zlom, nebol by si ani prvý ani posledný čo to musel urobiť. A zatiaľ kým sa tomu nebudeš môcť znova venovať, budeš sem chodiť aspoň na "čumendu" čo je nové, popozeráš fotky rýb a nádrží ako inšpiráciu a tak... Ale ak sa to čo len trochu dá vyriešiť, tak si ich nechaj, lebo z tvojich predchádzajúcich príspevkov a tém som mal pocit že máš tie ryby veľmi rád.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod siki » Sob 30. Mar 2013 20:51:03

čaute,obstaral som si akvarko160x60x60 (570 l) a mám v ňom Heros Severum rotkeil 2 ks,Heros Severum gold 2 ks,Heros severum red 2 ks.Prosím poraďte mi čo by som k ním ešte mohol pridať a hlavne koľko aby som to neprehnal.
siki

Images: 0
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Plzenaak » Sob 30. Mar 2013 23:55:47

Co třeba jeden pár Hypselecara temporalis? [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=V04jFq8d2js[/youtube]
nebo pár Uaru amphiacanthoides [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4RJU90lF-O8[/youtube]
Jsou to nádherný i když dost velký rybky.
Plzenaak

Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

Ďalší

Späť na Stredoamerické cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia