terrible píše:Už sa v tom začínam orientovať a viem čo hľadať.
Až sa v tom zorientuješ, zistíš, že to malo ku komplexnému info ďaleko
terrible píše:Už sa v tom začínam orientovať a viem čo hľadať.
terrible píše:Tak som nakoniec kúpil Led pás SMD 5050 72 led na meter, s príkonom 17 W a svietivosťou 1150 lm/m a musím povedať, že stačilo dať po dĺžke dva pásy a akvárium s výškou 60 cm je presvietené úplne dostatočne, možno by aj menej stačilo. A nebolo to vôbec drahé. Uvidíme čo to urobí časom.
komunista píše:Teší ma, že si spokojný. Ja mám k 2x39 W T5HO ešte 3,4 m LED pásov. 2 m teplú bielu (5 W, resp. 300 lm/m) a 1,4 m studenú bielu (tiež 5 W, ale "len" 270 lm/m), dohromady teda 17 W a 976 lm. Podľa mňa, dávajú tieto LED svetla málo (vody mám asi 40 cm + cca 10 cm LEDky nad hladinou), ale mám husto zarastené akvárko + trochu náročnejšie rastlinky (na svetlo), takže to hodnotím skôr z pohľadu rastlín ako kvôli osvetleniu na pozorovanie. Na to druhé by to možno aj stačilo. Pre mňa sú rastlinky rovnako dôležité ako živočíchy
Tvoja kombinácia dáva pomer 67 lm/W. Táto hodnota je niekde na úrovni T5HO žiariviek (60 - 80 lm/W podľa teploty svetla). Ja tajne dúfam, že raz mi prestane byť ľúto tých peňazí a nahradím celé osvetlenie výkonovými LED, kde sa efektivita pohybuje nad 120 lm/W. Najviac, čo som našiel bolo 160 lm/W. Tu už je to výrazná úspora oproti žiarivkám, teda z dlhodobého hľadiska len výhody: úspora nákladov na svietenie + úspora vyžiareného tepla. LED síce tiež dosť hrejú (tie výkonové), ale s trochou snahy možno pomerne jednoducho vyviesť chladič mimo (nad) kryt a tým minimalizovať ohrev vody. Ale tá zriaďovacia cena (a to si to chcem poskladať sám)
Tak Ti prajem, nech dobre svieti!
Walcott píše:takže asi dáka čínska kvalita
Walcott píše:najbližšie keď ja pôjdem do led (ak vôbec) zainvestujem asi do kvalitnejších, zatiaľ ostanem verný klasickým neonom
http://plsystem.cz/index.php/led-panely/listy
Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 9 hostia