IBA Led osvetlenie akvaria

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: IBA Led osvetlenie akvaria

Poslaťod komunista » Sob 25. Aug 2012 14:35:20

terrible píše:Už sa v tom začínam orientovať a viem čo hľadať.

Až sa v tom zorientuješ, zistíš, že to malo ku komplexnému info ďaleko :lol:
komunista

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Reklama

Poslaťod terrible » Pia 14. Sep 2012 16:48:31

Tak som nakoniec kúpil Led pás SMD 5050 72 led na meter, s príkonom 17 W a svietivosťou 1150 lm/m a musím povedať, že stačilo dať po dĺžke dva pásy a akvárium s výškou 60 cm je presvietené úplne dostatočne, možno by aj menej stačilo. A nebolo to vôbec drahé. Uvidíme čo to urobí časom.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod komunista » Pia 14. Sep 2012 18:00:03

Teší ma, že si spokojný. Ja mám k 2x39 W T5HO ešte 3,4 m LED pásov. 2 m teplú bielu (5 W, resp. 300 lm/m) a 1,4 m studenú bielu (tiež 5 W, ale "len" 270 lm/m), dohromady teda 17 W a 976 lm. Podľa mňa, dávajú tieto LED svetla málo (vody mám asi 40 cm + cca 10 cm LEDky nad hladinou), ale mám husto zarastené akvárko + trochu náročnejšie rastlinky (na svetlo), takže to hodnotím skôr z pohľadu rastlín ako kvôli osvetleniu na pozorovanie. Na to druhé by to možno aj stačilo. Pre mňa sú rastlinky rovnako dôležité ako živočíchy ;)

Tvoja kombinácia dáva pomer 67 lm/W. Táto hodnota je niekde na úrovni T5HO žiariviek (60 - 80 lm/W podľa teploty svetla). Ja tajne dúfam, že raz mi prestane byť ľúto tých peňazí a nahradím celé osvetlenie výkonovými LED, kde sa efektivita pohybuje nad 120 lm/W. Najviac, čo som našiel bolo 160 lm/W. Tu už je to výrazná úspora oproti žiarivkám, teda z dlhodobého hľadiska len výhody: úspora nákladov na svietenie + úspora vyžiareného tepla. LED síce tiež dosť hrejú (tie výkonové), ale s trochou snahy možno pomerne jednoducho vyviesť chladič mimo (nad) kryt a tým minimalizovať ohrev vody. Ale tá zriaďovacia cena (a to si to chcem poskladať sám) :devil

Tak Ti prajem, nech dobre svieti!
komunista

Poslaťod Walcott » Pia 14. Sep 2012 21:04:18

terrible píše:Tak som nakoniec kúpil Led pás SMD 5050 72 led na meter, s príkonom 17 W a svietivosťou 1150 lm/m a musím povedať, že stačilo dať po dĺžke dva pásy a akvárium s výškou 60 cm je presvietené úplne dostatočne, možno by aj menej stačilo. A nebolo to vôbec drahé. Uvidíme čo to urobí časom.

Tak to je super že to tak presvieti, len aby sa ti nestalo to čo mne pri SMD 3528 že po čase cca 1-2 mesiace začnú jednotlivé ledky strácať svietivosť, momentálne už takmer 1 meter z piatich nesvieti ani na 30%. Asi je to tým že tieto ledky sú stavané len ako dekoratívne osvetlenie a nie na svietenie 8 a viac hodín denne. Mám dva pásy a deje sa to na obidvoch rovnako. Ale dúfam že to nebude aj tvoj prípad.
Obrázok užívateľa
Walcott

Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times

Poslaťod heno96 » Sob 15. Sep 2012 8:27:00

Walcot mám také isté ledky ako ty a svietivosť mi nestrácajú a svietia u mňa už 1,5 roka.
Obrázok užívateľa
heno96

Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod Walcott » Ned 16. Sep 2012 15:12:07

Hmm tak to si ma moc nepotešil, boli objednané z e-bayu 10m za 20€ ,takže asi dáka čínska kvalita, v každom prípade tam k ním pôjdú klasické neony a ledky budem používať len ako doplnkové osvetlenie.
Obrázok užívateľa
Walcott

Poslaťod terrible » Ned 16. Sep 2012 16:07:14

komunista píše:Teší ma, že si spokojný. Ja mám k 2x39 W T5HO ešte 3,4 m LED pásov. 2 m teplú bielu (5 W, resp. 300 lm/m) a 1,4 m studenú bielu (tiež 5 W, ale "len" 270 lm/m), dohromady teda 17 W a 976 lm. Podľa mňa, dávajú tieto LED svetla málo (vody mám asi 40 cm + cca 10 cm LEDky nad hladinou), ale mám husto zarastené akvárko + trochu náročnejšie rastlinky (na svetlo), takže to hodnotím skôr z pohľadu rastlín ako kvôli osvetleniu na pozorovanie. Na to druhé by to možno aj stačilo. Pre mňa sú rastlinky rovnako dôležité ako živočíchy ;)

Tvoja kombinácia dáva pomer 67 lm/W. Táto hodnota je niekde na úrovni T5HO žiariviek (60 - 80 lm/W podľa teploty svetla). Ja tajne dúfam, že raz mi prestane byť ľúto tých peňazí a nahradím celé osvetlenie výkonovými LED, kde sa efektivita pohybuje nad 120 lm/W. Najviac, čo som našiel bolo 160 lm/W. Tu už je to výrazná úspora oproti žiarivkám, teda z dlhodobého hľadiska len výhody: úspora nákladov na svietenie + úspora vyžiareného tepla. LED síce tiež dosť hrejú (tie výkonové), ale s trochou snahy možno pomerne jednoducho vyviesť chladič mimo (nad) kryt a tým minimalizovať ohrev vody. Ale tá zriaďovacia cena (a to si to chcem poskladať sám) :devil

Tak Ti prajem, nech dobre svieti!

Tak ja v nádrži mám iba pár anubiasov aj tie už sú v dosť zúboženom stave, lebo všetky mladé listy ryby zlikvidujú, takže pre samotné ryby je to osvetlenie dostačujúce. Skôr som zvedavý aký to bude mať vplyv na riasy, lebo v podstate celé leto som vôbec nesvietil a nádrž je teraz taká sterilná, riasy zmizli aj z kameňov a aj z pozadia tak uvidíme, či sa im pod novým svetlom bude páčiť a trošku mi zarastú kamene a pozadie.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod komunista » Str 19. Sep 2012 19:12:08

Walcott píše:takže asi dáka čínska kvalita

Na kvalite pomerne dosť závisí :lol:

Tvoje sťažovanie ma prinútilo pozrieť sa lepšie na tie moje. Ako som spomínal vyššie, mám dva druhy, teplá biela (nezaliata) a studená biela (zaliata), rozdiel v nasadení je asi týždeň, teplá biela bola prvá. Bol som nemilo prekvapený výsledkom prieskumu pomocou zrkadla (po otvorení krytu na LED priamo nevidím).

Na priložených obrázkoch je výsledok po cca 4 mesiacoch používania asi 11 hod denne. Dávam tu dva obrázky, jeden je nafotený "normálne", na druhom som ubral na jase (či ako sa tá operácia volá), teda je trochu tmavší, aby bol lepšie patrný rozdiel. Tie jasnejšie sú nezaliata teplá biela, tie umierajúce sú zaliata studená biela. Pôvod (výrobcu) v oboch prípadoch nepoznám, ale predpokladám Poľsko. Cena bola pri nezaliatych 5 €/m, pri zaliatych necelých 8 €/m. Oba boli kupované v miestnych obchodoch (bločik už nemám).

Záver? Vyzerá to byť, pri týchto pásikoch, lotéria. Myslím si, že istý vplyv môže mať aj zaliatie, pretože pri viachodinovej prevádzke môže zhoršiť chladenie, čo môže mať (a má) priamy vplyv na životnosť. Dnes som chcel kúpiť ešte v treťom obchode, ale predavač nedokázal mi povedať koľko dávajú lumenov, tak som mu ich nechal a kúpim tam, kde som kúpil tie čo svietia viac.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
komunista

Poslaťod Walcott » Štv 20. Sep 2012 21:27:30

Presne o tom som hovoril, čo si aj nafotil, nuž čo, najbližšie keď ja pôjdem do led (ak vôbec) zainvestujem asi do kvalitnejších, zatiaľ ostanem verný klasickým neonom ;)
Obrázok užívateľa
Walcott

Poslaťod komunista » Ned 23. Sep 2012 16:58:47

Walcott píše:najbližšie keď ja pôjdem do led (ak vôbec) zainvestujem asi do kvalitnejších, zatiaľ ostanem verný klasickým neonom ;)

LEDky môžu usporiť dosť elektriny. Ako som spomínal, mám 2x39 T5HO, ktoré dávajú cca 2x3200 lm. Lenže toto svetlo je vyžiarené všetkými smermi. LED sú smerové, ak majú smerovosť napr. 120 °, tak stačí 1/3 svetla (3 x 120 = 360) v porovnaní so žiarivkami bez reflektorov.

Ja som sa naštval a pod stromček si dostanem niečo z tohoto
Kód: Vybrať všetko
http://plsystem.cz/index.php/led-panely/listy
(slovenský obchod som nenašiel, ak niekto vie, budem vďačný). Nie sú tam síce ceny (a počítam, že to nebude lacné), ale porovnaj si sám. Je tam lišta so svetelným tokom 1080 lm. Krát tri do dáva približne čo moja žiarivka (na približne polovičnej dĺžke), ale spotreba nie je 39 W, lež necelých 10 W. K tomu, samozrejme, nejaká strata na zdroji, ale ani predradníky žiariviek nepracujú „zadarmo”. Vyzerá to, že im napíšem, aby mi urobili cenovú ponuku, len musím porozmýšľať, akú kombináciu na 1 m dĺžky akva zvolím.

Inak, keď som včera vymieňal tie umierajúce, tak som zistil, že silikón, v ktorom boli zaliate zožltol a stuhol. Stuhol tak, že na niektorých miestach sa po zohnutí lámal, z čoho usudzujem, že jednoducho nezvládol teplotu - kryt mám uzavretý a vetracie otvory síce stačia (vo vnútri nepresahuje teplota 35 °C - meral som už dávnejšie a bolo dosť teplo aj v byte), ale tomu silikónu to zjavne nepomohlo, a tým myslím, že ani LEDkám v ňom.

Popri tej výmene som zistil, že mi predajca dal minule nesprávny údaj o svetelnom toku, nie je 300 lm/m, ale len 150, čo robí z mojich pásov zúfalo neefektívny zdroj svetla (30 lm/W) :(
komunista

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 17 hostia