Bude regulovaný chov veľkých rýb?

Diskusia o akváriových rybách, ktoré nepatria do skupiny cichlíd

Bude regulovaný chov veľkých rýb?

Poslaťod stiff » Štv 23. Aug 2012 12:04:59

V poslednej dobe sa čím ďalej, tým viac vo svete debatuje nielen o hybridoch (rôznych krížencoch, ktoré sa v prírode nevyskytujú), ale aj o veľkosti a povahe rýb, ktoré sa chovajú doma v akváriách. Samozrejme, mám na mysli hlavne cichlidy, ale tiež sa preberajú aj iné veľké ryby. V Holandsku sa snažia presadiť zákon (do platnosti by teoreticky mohol vstúpiť 1.1.2013), podľa ktorého by sa tam mohli v domácom zajatí chovať iba druhy, ktoré budú uvedené na zozname. Ak sa niektorý druh na zozname nenachádza, nesmie sa chovať v domácom zajatí. Hmmm...

Hlavným iniciátorom tejto kampane je Willem Heijnz, ktorý je svetovo uznávaným odborníkom v oblasti am. cichlíd. Na jeho zozname chýba napr. Parachromis dovii. :nerd

Podobne sa debatuje napr o Arowanách, Aligátor Gar, rôznych dravých sumcoch a pod. V USA sú napr. už teraz zakázané Snakeheady (Channy).

V Anglicku podobná kampaň prebieha tiež. Tam je to ale miernejšie, nechcú ísť politickou cestou, ale akousi osvetou - výchovou fanatikov veľkých rýb...

Tu je jedna z debát, koho to zaujíma:

Kód: Vybrať všetko
http://www.cichlidae.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=14701
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Re: Bude regulovaný chov veľkých rýb?

Poslaťod perchess » Štv 23. Aug 2012 16:51:08

No ako by to chceli kontrolovať? Jedine kontrolou predajní, ale ak si to niekto dovezie domov z "necenzurovaného" štátu, tak nikto nemá šancu vôbec vedieť o tom, že ju má doma. To nie je pitbull, ktorého treba venčiť, a pritom môže ujsť a niekoho dohrýzť. Z akvárka by ďaleko neušli....
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Rostratus » Štv 23. Aug 2012 20:59:38

Hmmm zaujímavá téma a zároveň divný nápad na presadenie smiešneho zákona. Prečo by som nemohol mať doma niektorú rybu, ktorej viem vytvoriť dostatočné podmienky na chov? Parachromis dovii už pre mňa ani nieje veľká ryba :chuckle Možno je to asi myslené tak, že by som tie ryby doma v podstate "týral" keď im neviem poskytnúť dostatočný priestor na chov... ??? :think Neviem. Ak je to takto myslené, tak potom by mali vymyslieť ďalší zákon, kde bude vyslovene zakázané chovať hociaké ryby začiatočníkom bez stáleho dozoru profi chovateľa, alebo pokročilého chovateľa, ktorý má prax v chove rýb. Veď začiatočník "skafruje" ďaleko viac rýb svojími začiatočníckymi chybami ako skúsenejší chovateľ, ktorý bude mať doma "zakázanú veľkú rybu". Inak ak sa to dostane aj na Slovensko, tak sa mám po prdeli... čo budem robiť ja a moja Alligator gar :x A po ďalšie čo sa dostane na zakázanú listinu sa čoskoro objaví na čiernom trhu. :smirk
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod stiff » Pia 24. Aug 2012 22:15:27

No zakázané ovocie najviac chutí :) Dovii, umbee, C. temensis - toto chcú zakázať. Ale napr taký citrinellus im nevadí.. hmm. Neviem čo je horšie, či dovii v 3kubíkovom bazéne, alebo salvini v 200litrovke. Ak by to chceli takto škatuľkovať, že kto týra ryby, potom by mali stanoviť pravidlá, že ktorý druh v akom veľkom akva... A už sa to zamotáva :) Nakoniec by zakázali všetko, lebo žiadne akva nenahradí prírodu :) Je to divné a podľa mňa nereálne. Neviem si ani predstaviť systém kontroly.. :)

Možno by sa mohli zamyslieť aj nad chovom napr. psov. Ak to nemá výbeh veľkosti aspoň futbalového ihriska, mali by to ľuďom zakázať chovať.. Predsa len, ani takýto veľký výbeh nemôže nahradiť slobodu vo voľnej prírode.. Neviem ako by k tomu prišli ZOO. Keď si človek uvedomí, v akom prostredí tam "sú uskladnené" napr také levy, tigre...
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod terrible » Sob 25. Aug 2012 15:20:16

Je to čudné, toto by mala riešiť CITES a nie nejaké zákony platiace v jednom štáte. Týranie zvierat je myslím už dávno v civilizovaných krajinách zakázané tak neviem načo taký zákon, ktorý sa týka iba veľkých rýb. Ak majú pocit, že veľké ryby sú v zajatí týrané, tak potom by naozaj museli zavrieť všetky ZOO, veď niektoré mačkovité šelmy majú vo voľnej prírode teritóriá aj 10 km2 a ryby tam majú tiež v akváriách.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Späť na Všeobecná diskusia o akváriových rybách

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 13 hostia