Hlavným iniciátorom tejto kampane je Willem Heijnz, ktorý je svetovo uznávaným odborníkom v oblasti am. cichlíd. Na jeho zozname chýba napr. Parachromis dovii.
Podobne sa debatuje napr o Arowanách, Aligátor Gar, rôznych dravých sumcoch a pod. V USA sú napr. už teraz zakázané Snakeheady (Channy).
V Anglicku podobná kampaň prebieha tiež. Tam je to ale miernejšie, nechcú ísť politickou cestou, ale akousi osvetou - výchovou fanatikov veľkých rýb...
Tu je jedna z debát, koho to zaujíma:
- Kód: Vybrať všetko
http://www.cichlidae.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=14701
Možno je to asi myslené tak, že by som tie ryby doma v podstate "týral" keď im neviem poskytnúť dostatočný priestor na chov... ???
Neviem. Ak je to takto myslené, tak potom by mali vymyslieť ďalší zákon, kde bude vyslovene zakázané chovať hociaké ryby začiatočníkom bez stáleho dozoru profi chovateľa, alebo pokročilého chovateľa, ktorý má prax v chove rýb. Veď začiatočník "skafruje" ďaleko viac rýb svojími začiatočníckymi chybami ako skúsenejší chovateľ, ktorý bude mať doma "zakázanú veľkú rybu". Inak ak sa to dostane aj na Slovensko, tak sa mám po prdeli... čo budem robiť ja a moja Alligator gar
A po ďalšie čo sa dostane na zakázanú listinu sa čoskoro objaví na čiernom trhu.