Malé cichlidky menom Apistogramma

Diskusia o trpasličích cichlidách

Re: Malé cichlidky menom Apistogramma

Poslaťod Rostratus » Uto 29. Dec 2009 22:56:15

Mňa tiež zaujíma ich chov, odchov, nádrž, spoločenstvo rýb a podobne. Sú to malé cichlidky a pre tých čo chcú chovať cichlidy a nemajú na to priestor alebo financie sú Apistogrammy vhodným kandidátom.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Poslaťod rybarik » Str 30. Dec 2009 11:59:18

Zdravim vsetkych :)
Po dlhom uvazovani som sa nakoniec rozhodol ze vam skusim nieco napisat o tychto nadhernych rybkach ktore sa snazim chovat uz nejaky cas :)

Aldebaran: Pre apistogrammy je potrebna plocha dna tak isto ako aj pre afriku takze skus napisat rozmery tvojho 62 L akvaria :) Urcite by som vallisnerie do JA urcite nedaval kedze si vyzaduje tvrdsiu vodu, tam by som skor dal nejake machy popripade microsorium. Samozrejme mozu byt aj niektore mensie druhy echinodorusov ale potom odporucam plavajuce rastiny na hladinu napr. Salviniu natans alebo Pistiu. Aj ten obrazok ktory tu pridal Rostratus je ako inspiracia fajn. Apistogrammy vyzaduju trochu pritmie. Trochu by som opravil Kuba o tom bublifuku a kadeni apistogramm :) Apistogrammy vyzaduju cistu vodu o nizkom obsahu NO3- a NO2- a samozrejme NH4+ . Preto odporucam dobru filtraciu s velkym molitanom pre bakterie, pripadne castu vymenu vody. To je zatial tak vsetko co ma napadlo po precitani temy :)

RYBARik
Obrázok užívateľa
rybarik

Images: 17
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod rybarik » Str 30. Dec 2009 12:06:17

Heh a este som chcel napisat k tomu odporucanemu vyberu od Kuba :) Z jeho 3 moznosti by som odporucil akurat len Borelky.
A.cacatuoides a rozne farebne variety z mojho hladiska by som urcite na zaciatok urcite neodporucal, pretoze su tak prekrizene a preslachtene ze su ovela viac citlivejsie ako ostatne druhy. A.agassizii tiez neodporucam koli velkosti na ktoru dorastie. Mne osobne narastol samec na peknych 8-9 cm co je do 62 L urcite viac nez dost :). Snad by som este odporucil N.anomala ale tam nastane problem v obdobi trenia a tam je dobre mat zalozne akvarium pre samca :) Jeden par by bol na 62 L tak akurat :)
Obrázok užívateľa
rybarik

Poslaťod Aldebaran » Str 30. Dec 2009 12:10:40

Rybarik, vdaka za prispevok

plocha dna akvaria je tusim 50x28 alebo 50x30 cm, vyska tusim 45 cm, skratka nic moc. Co sa filtra tyka, ja som myslel bublifuk s nasadenym vacsim biomolitanom, nie ten originalny malicky, len mi islo o to, ci bublifuk dokaze poskytnut dostatocny prietok (afriky napr. potrebuju 3x objem nadrze za hodinu). Amoniak pripadne skusim poriesit pridanim zeolitu do nadrze, mam ho celkom pozehnane teraz od admina :chuckle
Vdaka za info o rastlinach, o tych vela neviem.

Este by som sa rad spytal, kolko a pripadne akych druhov by do takeho akvaria voslo a ake maju apistogrammy priestorove naroky pri nerese, lebo mimo neho by mali byt pokojne...

EDIT: tak vidim, ze si ma uz predbehol a odpovedal na moju otazku :mrk
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod rybarik » Str 30. Dec 2009 12:22:38

Ta plocha dna nieje nic moc :( ale na 2 samice by to mohlo byt tak akurat:) Samice si vytvaraju kazda svoje mikro teritorium a urcite len jedneho samca :) Urcite bohato zarastene pripadne niecim opticky predelene akvarium tak aby na seba velmi samice nevideli lebo sa budu stale natahovat.Ako skrysu by som dal kokosovy orech ale urcite nie polovicku (zbytocne zabere uz tak miesto ktore tam velmi nemas) ale len nejaky ulomok a zapichnut do strku popripade sa niekde vytru na dobre kryte drevo :)
Obrázok užívateľa
rybarik

Poslaťod Aldebaran » Str 30. Dec 2009 12:41:18

to opticke predelenie je dobry napad, to by mohlo fungovat.

Cize odporucas v akvariu jedneho samca a dve samicky, alebo dva pariky roznych druhov?

pripadne dali by sa tam doplnit aj ine ryby z JA, napr. neonky/tetry neonove alebo podobne?
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod rybarik » Str 30. Dec 2009 12:52:08

Len jeden druh do takeho maleho akvaria :) a 1 samec a 2 samicky. Ine ryby by som velmi nedaval pretoze apistaci maju radi klud :), ja osobne mam v 200 L pri apistakov (momentalen A.trifasciatum) len otikov a neonky cierne. Neodporucam urcite panciernickov pretoze tie by rusili apistakov a hlavne v obdobi trenia. 62 L je male akvarium a neprerybnoval by som ho :). S otikmi by to mozno slo ale co mam momentalne samicu N.anomala s mladymi v 40 L tak mi z 3 otikov ostal len 1 :( A este ten prietok filtra by mal byt max 1x objem nadrze za hodku.
Obrázok užívateľa
rybarik

Poslaťod Aldebaran » Str 30. Dec 2009 12:59:36

ehm...asi budem za hlupaka, ale co konkretne je otik? :)

miochodom, ak chovas aj tie akary zelene, aj o tych by som privitale nejake informacie, lebo tiez su to pekne rybky a pomerne male, navyse vraj celkom odolne a vhodne pre zaciatocnika...Pripadne pre akary kludne zaloz samostatnu temu, aby sme to velmi nemiesali :mrk
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod rybarik » Str 30. Dec 2009 13:34:55

Otik je Otocinclus affinis, prisavnik ale v malej verzii :)
Obrázok užívateľa
rybarik

Poslaťod Aldebaran » Str 30. Dec 2009 14:15:42

aha, tak uz budem vediet :)
Vdaka za objasnenie

A aj tak by som privital nejake informacie o akare zelenej, ak by sa dalo, resp. hlavne ak sa v niecom lisi od Apistogramm
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

PredchádzajúciĎalší

Späť na Trpasličie cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť