zdravim opat pisem.dlhsie som tu nebol a u mna sa toho uz dost pomenilo.
moje 330lakvarium uz obyvaju len 3kusy occeltusov a vsetky ryby putovali do obchodu. 200l akvarium obyva len chovny parik managuensiis s asi100kou mladat.
mno lenze preco sem pisem? Je to mozno bezne sledovana situacia v nadrzi alebo je to ojedinely jav neviem ale vismol som si to uz par krat u mojich occeltusov.
pred necelym tyzdnom som si doviezol od jednej znamej 2ks asi10cm velkych occeltusov/klasicka farebna forma/ a moj red oscar ich najprv odhanal a spraval sa dostt agresivne hlavne voci jednej ocividne to bol samec pretoze uz bol pokus o vyter. takze mam 2samice a jedneho samca.
bol som zvedavy co a ako budu moje ryby reagovat na jednu rybu z rodu pictogamus/pirana cervena/ videl som juz par x tuto kombinaciu na youtube a mylsel som ze to bude v pohode pirana mala asi8cm.
moje occelty boli spociatku normlane a piranu ignorovali a ona zase ich. lenze pri krmeni sa pirana pustala aj do occetov a jednemu sposobila neprijemne zranenie v oblasti helvy/nastastie je to uz v poriedku a ryba ostala bez znamok zrenenia/ prekvapilo ma ako sa tie ryby dokazu rychlo zregenerovat.. pirana zacala byt dominantnou v akvariu lenze netrvalo to dlho.
vcera nad ranom som sa zobudil okolo4:16 na akysi divny ramus v nadrzi a mne na nohy len striekala voda tak som zasvietil v nadri a to co som videl ma uplne dorazilo.
moje occelty boli zomknute v jednom hluciku a spolocne utocili na piranu ktora zase v noci usklbla kus chvosta jednej zo samic. sledoval som co sa bude diat dalej a to co som videl ma totoalne odrovnanlo a ja som len cumel ako tela na nove vrata. occelatusy sa striedali pri vypadoch na piranu ktora bola zahnana v kute nadrze a zakliesnena pod korenom.
trvalo to necelu pol hodinu a supiny len lietali po akvariu ked sa pirana konecne nejakym zazrakom dostala zo svojho/ukrytu/ bola cela dotrhana a na boku tela nemala ziadne supiny. occelty utocili hladne na bazu chvostovej plutny a na prsne plutvy. piranu som dal z akvaria do maleho akvaria a o necelych5minut skapala. /potom som ju rozrezal vypitval a nachystal z nej papnie pre mojich maznakov/
takze occelty sa dokazu spiknut voci silnejsej rybe ktora im je neprijemna a dokazu ju zabit. pripadalo mi to ako ked vlci chcu strhnut biziona.
opat som sa presvedcil ze americke cichlidy su naozaj uzasne kusy zivocisnej rise a som hrdy ze ich mozem mat v akvariu. pekny den zelam s pozdravom
Peter.G.