Trpasličie mbuny

Diskusia o trpasličích cichlidách

Re: Trpasličie mbuny

Poslaťod komunista » Pia 27. Júl 2012 21:14:48

terrible píše:Záleží na tom akú máš veľkosť nádrže, ak máš naozaj malú ... je ešte aj otázka čo je podľa teba spoločenské akvárium, to môže tiež každý chápať nejako inak.

Áno, v terminológii je občas pekný chaos a čítať niektoré články je problém, pretože tam používajú "nečísla", čo pre jedného je malé, pre druhého môže byť veľké a naopak. Mám 250 l, 100 x 50 x 50 cm nádrž, aby sme sa nemuseli dohadovať čo je malá :inlove

Podobne to vyzerá aj s tým spoločenským akvárkom. Asi najvýstižnejšie bude napísať, že v tomto prípade pod tým rozumiem akvárko aj s rôznymi necichlidami, taká klasika, druhy bez ohľadu na pôvod, len podľa podmienok. Ale ako som písal, aj vďaka tomu článku som mbuny zavrhol ako nie najlepší nápad.

Vieš, v poslednej dobe o tých trpasličích cichlidách veľa čítam. V podstate ma na to naviedla manželka, pretože sa jej v akvaristike páčili Appistogramma cacatuoides... Tak som sa začal zaujímať, najprv som preliezol svoje atlasy doma (niektoré už majú viac ako 20 rokov), potom som sa vrhol na sk/cz internet, no a nakoniec som skončil pri en článkoch. Je vcelku zaujímavé sledovať, ako sa informácie o tom istom druhu líšia v tom-ktorom zdroji, a to nie len vo vzťahu staré-nové, ale aj vydané v približne rovnakom čase... Celkovo si myslím, že je o trpasličích cichlidách (všeobecne) málo článkov/informácií, a keď aj nejaký nájdem, tak kope vecí v ňom nerozumiem. Napríklad milujem vetu typu: "Rozdeľte nádrž pomocou rastlín, koreňov a kameňov na teritóriá" a ja fakt netuším ako :shock: ale to je mimo toto vlákno.

I tak vďaka za trpezlivosť.
komunista

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Reklama

Poslaťod terrible » Sob 28. Júl 2012 9:43:42

O Apistogrammách som sa trošku zaujímal aj ja, zatiaľ ale len tak zbežne a tiež som sa dočítal kade-čo. Plánujem nájsť nejaký druh, ktorému by aspoň ako-tak vyhovovala naša voda (t.j. pH 7,2 a veľmi vysoká tvrdosť). Do tej 250-ky by si mohol nejaké mbuny v klude dat, z tých menších druhov by pri dobrej filtrácii mohlo byť aj 15 - 20 ks. A aký máš problém s delením akvária na teritóriá? Jednoducho poukladáš kamene, alebo rastliny tak, aby si vytvoril na dne také menšie oblasti, ktoré budú povedzme z troch strán ohraničené tými kameňmi, rastlinami, alebo stenou akvária tak, aby sa v tom priestore mohol zabývať nejaký párik, alebo dominantný samec, príp. samica a neboli veľmi rušený inými rybami , ktoré sa zabývajú v inom takomto priestore a cez tie prekážky na seba neuvidia keď budú pri dne. Samozrejme, že nemusíš robiť hradby až po hladinu. :D
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod komunista » Sob 28. Júl 2012 19:08:53

terrible píše:O Apistogrammách som sa trošku zaujímal ... aspoň ako-tak vyhovovala naša voda...

U nás má voda pH okolo 7,4, ale trvalo púšťam do nádrže CO2, tak aby sa pH držalo tesne pod 7. Dočítal som sa, že to by už mohlo stačiť na to, aby sa im (nie všetkým) dobre darilo, len mladé asi nebudú. Aspoň nebude problém čo s nimi, lebo tie moje ostriežiky nikto nechce :(

terrible píše:Do tej 250-ky by si mohol nejaké mbuny v klude dat ... aj 15 - 20 ks.

A to znie veľmi zaujímavo! Myslíš, že by to mohli byť aj rôzne druhy, povedzme aspoň dva, prípadne tri? A pri vode s GH okolo 8 a KH okolo 5? Ale to sa už pýtam len zo zvedavosti.

terrible píše:Samozrejme, že nemusíš robiť hradby až po hladinu. :D

Tak presne toto mi robí problém, toto som sa totiž nikde nedočítal, vrelá vďaka. Ale nejakú výšku tomu asi treba, že? Koľko by malo byť také rozumné minimum? A musí to byť súvislé? Inak, nádrž mám (aj chcem mať) pomerne husto zarastenú a aj teraz mám zopár kameňov na stojáka (cca 10 cm), s Microsorum na vrchu, len nie kvôli teritóriám, ale len pre oko.
komunista

Poslaťod terrible » Ned 29. Júl 2012 9:42:05

Mohol by si mať kľudne dva aj tri druhy nejakých mierumilovnejších mbún, myslím že na výber by sa toho našlo viac. A pri takých málo agresívnych rybách ani nemusíš riešiť nejaké výrazné teritóriá, stačí to tak nejako prirodzene zariadiť nejakými kameňmi, skrýšami a jaskynkami, kde sa ryby môžu ukrývať, inšpiráciu nájdeš medzi fotkami nádrží, niektoré sú naozaj veľmi vydarené. Len ak chceš chovať mbuny tak sa s rastlinami asi budeš musieť rozlúčiť, vzhľadom na to, že sú rastlinožravé a navyše pažravé tak ti och asi spucujú. Vydržia len tie s hrubými listami, ako napríklad anubiasy.

Výška tých teritórií, to je rôzne, záleží od veľkosti rýb a od toho kde sa pohybujú. Moje Lamprologusy napríklad keď si bránia teritórium tak sú viac menej pri dne a ryby ktoré sú už 10 - 15 cm nad nimi ich ani nezaujímajú.
Obrázok užívateľa
terrible

Poslaťod komunista » Ned 29. Júl 2012 19:14:46

terrible píše:Mohol by si mať kľudne dva aj tri druhy nejakých mierumilovnejších ... Vydržia len tie s hrubými listami

Rastlinky sú pre mňa dosť dôležité. Aspoň nateraz, ale možno neskôr, Apistogramma žijú pomerne krátko... každopádne, v tom článku píšu, že väčšina Labidochromis nie sú rastlinožravce, s tými by to šlo, nie?

terrible píše:Výška tých teritórií, to je rôzne, záleží od veľkosti rýb a od toho kde sa pohybujú

Ak to chápem správne, tak bez skúseností treba jednoducho nejako začať. Po vpustení rybiek bude nejaký čas boj o teritóriá, ale ten by mal ustať. Ak sa tak v nejakom rozumnom čase (povedzme týždeň?) nestane, tak je niečo zlé, napríklad hranice nízke. Uvažujem správne?
komunista

Poslaťod jr10 » Ned 29. Júl 2012 19:33:03

terrible píše:prirodzene zariadiť nejakými kameňmi, skrýšami a jaskynkami, kde sa ryby môžu ukrývať

Skryse a jaskyne pre mbuny su dost diskutabilne. Treba pozret nejake video z jazera kde vidno v akom prostredi ziju Mbuny, (hlavne su to kamenne utesy, mbuny okolo nich plavaju vo velkych mnozstvach a okusuju riasy). Dalej treba pozret do nejakej chovne ako sa mbuny chovaju (tam zistis ze v akva su 1-2 velke kamene). Cize ak urobis mbunam skryse a jaskyne tak tym zvysis agresivitu ryb, lebo zacnu vytvarat teritoria, a bojovat o ne. A taktiez tym mozes zvysit plachost ryb, zacnu sa skryvat. Mbuny treba chovat v jednoducho zariadenom akva s velkym dnom a hlavne v dostatocne velkom mnozstve, potom sa aj agresivita a teritorialnost nebude tolko prejavovat.
jr10

Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Poslaťod terrible » Ned 29. Júl 2012 23:01:04

No neviem, ale ja by som neporovnával jazero s akváriom a ani chovňu s akváriom, ktoré má byť aj na pozeranie v dome s viacerými druhmi rýb.
Obrázok užívateľa
terrible

Poslaťod komunista » Ned 29. Júl 2012 23:12:48

jj, + nehovoriac o tom, že toto vlákno sa mierne prelína medzi mbunami a apistogrammami a späť
komunista

Poslaťod Aaron » Str 01. Aug 2012 20:47:27

skús si prečítať toto fórum. Nájdeš tam mnoho info o apistogramách a drobných cichlidiek.
Kód: Vybrať všetko
http://ceskycichlidklub.eu/FORUM/

Ak si priamo z Kežmarku tak môžeme aj osobne porozprávať.
Aaron

Images: 1
Has thanked: 5 times

Poslaťod komunista » Štv 02. Aug 2012 12:12:20

Aaron píše:skús si prečítať toto fórum ... môžeme aj osobne porozprávať.

Ech, na tom fóre sa treba registrovať na čítanie o trpasličích cichlidách. Nerád sa registrujem v každom fóre a už vôbec nemám rád potvrdenie administrátorom, lebo tam nemôžem požiť dočasný email :(

Každopádne, rád hodím reč osobne, viac mimo fórum.
komunista

PredchádzajúciĎalší

Späť na Trpasličie cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť