terrible píše:Záleží na tom akú máš veľkosť nádrže, ak máš naozaj malú ... je ešte aj otázka čo je podľa teba spoločenské akvárium, to môže tiež každý chápať nejako inak.
Áno, v terminológii je občas pekný chaos a čítať niektoré články je problém, pretože tam používajú "nečísla", čo pre jedného je malé, pre druhého môže byť veľké a naopak. Mám 250 l, 100 x 50 x 50 cm nádrž, aby sme sa nemuseli dohadovať čo je malá
Podobne to vyzerá aj s tým spoločenským akvárkom. Asi najvýstižnejšie bude napísať, že v tomto prípade pod tým rozumiem akvárko aj s rôznymi necichlidami, taká klasika, druhy bez ohľadu na pôvod, len podľa podmienok. Ale ako som písal, aj vďaka tomu článku som mbuny zavrhol ako nie najlepší nápad.
Vieš, v poslednej dobe o tých trpasličích cichlidách veľa čítam. V podstate ma na to naviedla manželka, pretože sa jej v akvaristike páčili Appistogramma cacatuoides... Tak som sa začal zaujímať, najprv som preliezol svoje atlasy doma (niektoré už majú viac ako 20 rokov), potom som sa vrhol na sk/cz internet, no a nakoniec som skončil pri en článkoch. Je vcelku zaujímavé sledovať, ako sa informácie o tom istom druhu líšia v tom-ktorom zdroji, a to nie len vo vzťahu staré-nové, ale aj vydané v približne rovnakom čase... Celkovo si myslím, že je o trpasličích cichlidách (všeobecne) málo článkov/informácií, a keď aj nejaký nájdem, tak kope vecí v ňom nerozumiem. Napríklad milujem vetu typu: "Rozdeľte nádrž pomocou rastlín, koreňov a kameňov na teritóriá" a ja fakt netuším ako ale to je mimo toto vlákno.
I tak vďaka za trpezlivosť.