IBA Led osvetlenie akvaria

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: IBA Led osvetlenie akvaria

Poslaťod mirec69 » Str 27. Jún 2012 15:33:26

ktore led su lepsie 5050 vsak?
Obrázok užívateľa
mirec69

Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod Walcott » Str 27. Jún 2012 18:01:19

Mali by byť výkonnejšie, reps. väčšie
Kód: Vybrať všetko
http://www.flexfireleds.com/pages/Comparison-between-3528-LEDs-and-5050-LEDs.html
Obrázok užívateľa
Walcott

Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times

Poslaťod Lithops » Štv 28. Jún 2012 16:32:40

mirec69 píše:ktore led su lepsie 5050 vsak?

Sú výkonnejšie a majú väčšiu spotrebu el. energie.......
Obrázok užívateľa
Lithops

Has thanked: 8 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Lina » Sob 21. Júl 2012 21:40:57

Ako často meniť neónky v akva?
Obrázok užívateľa
Lina

Has thanked: 3 times

Poslaťod Walcott » Sob 21. Júl 2012 21:55:22

Najlepšie keď sa vypáli :) , alebo ked si všimneš že viditeľne strácajú intenzitu, moje svietia rok a zatial pohoda.
Obrázok užívateľa
Walcott

Poslaťod Lina » Sob 21. Júl 2012 22:03:02

Aha,no moje sú zatiaľ v poriadku,ale mám hnedú riasu,tak neviem,asi by bolo lepšie vymeniť za niečo silnejšie...
Obrázok užívateľa
Lina

Has thanked: 3 times

Poslaťod Walcott » Sob 21. Júl 2012 23:16:10

To môže byť spôsobené viacerími faktormi napr. zložením svetla (840,865...). Inak neonku za silnejšiu nevymeníš ako klasickú žiarovku lebo napr. neon T8 dlžky 120 cm bude mať vždy len 36w, takže ak treba silnejšie svetlo, bud pridať reflektor, alebo trubicu.
Obrázok užívateľa
Walcott

Poslaťod komunista » Uto 24. Júl 2012 20:44:30

Neodporúčam používať na osvetlenie bežné LED-kové pásy. Ich účinnosť je pomerne nízka a pohybuje sa na asi 75% úrovni trubíc T5. Samozrejme, svojou smerovosťou túto účinnosť akoby zvyšovali, ale bežné pásy majú vyžarovací uhol 120°, a tak väčšina svetla i tak ide mimo akvária.

Ak chcete LED osvetlenie, zamerajte sa na výkonové LED diódy, kde tie najúčinnejšie dosahujú účinnosť aj nad 100 lm/w (pri T5 je to okolo 60-80 lm/W), avšak zriaďovacie náklady sa vyšplhajú naozaj vysoko. Pri svojom pátraní po vhodnej náhrade trubíc som na Slovensku úspešný nebol, v Čechách odporúčam pozrieť si
Kód: Vybrať všetko
http://tron.cz
, ale majú to tam dosť neprehľadne urobené. Možno si tam vybrať aj výkonové LED pásy, ktoré by už boli použiteľné, ale pre 1 m dlhé svietidlo zodpovedajúce 845 mm trubici som sa dopočítal ceny asi 40 € (vrátane zdroja, chladiča a optiky na 60°), a to považujem za zbytočne prehnané, avšak svetelný tok z takéhoto svietidla by mal byť za dve moje trubice. Upozorňujem, že na tieto výkonové LED už nestačí bežný adaptér, a väčšina vyžaduje prúdový zdroj.

Každopádne, momentálne mám vo svojom akva 3.4 m bežných LED pásov (cca 17 W, kombináciu teplej i studenej bielej). Malo by to byť svetelným tokom zodpovedajúce jednej 845 mm/39 W T5 HO trubici. Opticky to tak nevyzerá, ale rastlinky na to zareagovali pozitívne, takže tá obdoba jednej trubice je možná, ale skôr by som videl niekde okolo 70 - 80 % (bez vedeckého merania, len osobný názor).

Vo všeobecnosti to však vidím tak, že LED osvetlenie má budúcnosť, hneď ako zlepší jeho dostupnosť (jednak cenou a jednak zohnateľnosťou), tak pre nové osvetlenia to bude najlepšia voľba. Napríklad s ohľadom na životnosť, ale i na množstvo vyprodukovaného tepla, ktoré sa dá oveľa jednoduchšie odvádzať mimo nádrž, ako pri trubiciach.
komunista

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Poslaťod Walcott » Uto 24. Júl 2012 22:47:19

Môžem potvrdiť že klasické led pásy sa nedajú použiť vo väčších akváriách. Ja som použil 2x5m na 110l akvárium s výškou 45cm, a svietia ako ekvivalent dvoch trubíc dlžky 60cm, odhadujem to len podľa oka, ale rastlinkám sa pri nom evidentne darí, a celé to stálo 20€, takže do menších a hlavne nižších akvárií sa dajú použiť aj klasické pásy, no je potreba osadiť ich husto, mne to vyšlo na akva dlhé 70cm 15 pásov.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Walcott

Poslaťod komunista » Str 25. Júl 2012 9:02:25

Walcott píše:Môžem potvrdiť že klasické led pásy sa nedajú použiť vo väčších akváriách.

Osobne mám samolepiace pásy (na moje prekvapenie to lepidlo na drev. kryte drží už niekoľko mesiacov), takže to mám pekne poskladané tak, aby všetky LEDky svietili smerom dole, aby som neplytval svetlom. Používam to však len ako doplnok 2 mojich trubíc.

Keďže som tomu v poslednej dobe venoval (okrem trochy peňazí) aj veľa času štúdiom aktuálnej situácie, tak len doplním, že nie je „bežný LED pás” ako „bežný LED pás”. U nás je k dispozícii kopa dovozu z Poľska a pri mojom prvom nákupe som nebol dostatočne pozorný a kúpil som pás studenej bielej s deklarovaným svetelným tokom 150 lm/m (teplá biela mala 270 lm/m). Potom som tú studenú bielu otrhal a nahradil druhou, ktorá má napísané 300 lm/m, pri rovnakom príkone (5 W/m) teda dáva 2 x viac svetla. Žiadne ďalšie informácie (životnosť, teplota svetla, atď) k dispozícii nie sú. Na vyššie spomínanom odkaze však možno nájsť aj pásy s príkonom 36 W/m s kompletnou dokumentáciou, k tomu adekvátny svetelný tok, a to je už iná káva. Keď si to prerátam, tak dostanem cca 160 lm/W, a to je cca 2 x efektívnejšie ako T5, ale tá cena…

Na zahraničných weboch sú k dispozícii kompletné svietidlá, ale väčšinou v spojitosti s korálovými nádržami, takže LED dokážu poskytnúť aj veľmi intenzívne osvetlenie, ale tam je cena ešte nehoráznejšia. Myslím, že zatiaľ (aj s ohľadom na cenu) je to skôr pre nadšencov s elektro vzdelaním (alebo aspoň s elektro vedomosťami/skúsenosťami), ktorí si to dokážu poskladať sami, ale i tak zriaďovacia cena výrazne prevyšuje výhody, ktoré LED prinášajú. Niektoré zahraničné stránky (nemám už linky) priniesli výsledky prípadových štúdií, ktoré ukazujú, že svetlo LED je pre rastlinky vhodnejšie ako z T5 aj Metal Halide, takže stačí menej lumenov (luxov, kandel), na dosiahnutie rovnakého efektu na fotosyntézu a pri použití výkonných LED sú dokonca vhodnejšie do hlbokých nádrží ako T5, pretože presvietia do väčšej hĺbky vody.

Sám za jednu z najväčších výhod považujem smerovosť, takže odpadá potreba reflektorov a nízke napätie, čo zvyšuje bezpečnosť, hoci za cca 20 r mi osvetlenie do vody spadlo len raz :roll: – vtedy z tej žiarovky veľa neostalo…

Apropó, koľko trubíc by bolo za 20 €? :lol: (pozn. rečnícka otázka)
komunista

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia