Walcott píše:Môžem potvrdiť že klasické led pásy sa nedajú použiť vo väčších akváriách.
Osobne mám samolepiace pásy (na moje prekvapenie to lepidlo na drev. kryte drží už niekoľko mesiacov), takže to mám pekne poskladané tak, aby všetky LEDky svietili smerom dole, aby som neplytval svetlom. Používam to však len ako doplnok 2 mojich trubíc.
Keďže som tomu v poslednej dobe venoval (okrem trochy peňazí) aj veľa času štúdiom aktuálnej situácie, tak len doplním, že nie je „bežný LED pás” ako „bežný LED pás”. U nás je k dispozícii kopa dovozu z Poľska a pri mojom prvom nákupe som nebol dostatočne pozorný a kúpil som pás studenej bielej s deklarovaným svetelným tokom 150 lm/m (teplá biela mala 270 lm/m). Potom som tú studenú bielu otrhal a nahradil druhou, ktorá má napísané 300 lm/m, pri rovnakom príkone (5 W/m) teda dáva 2 x viac svetla. Žiadne ďalšie informácie (životnosť, teplota svetla, atď) k dispozícii nie sú. Na vyššie spomínanom odkaze však možno nájsť aj pásy s príkonom 36 W/m s kompletnou dokumentáciou, k tomu adekvátny svetelný tok, a to je už iná káva. Keď si to prerátam, tak dostanem cca 160 lm/W, a to je cca 2 x efektívnejšie ako T5, ale tá cena…
Na zahraničných weboch sú k dispozícii kompletné svietidlá, ale väčšinou v spojitosti s korálovými nádržami, takže LED dokážu poskytnúť aj veľmi intenzívne osvetlenie, ale tam je cena ešte nehoráznejšia. Myslím, že zatiaľ (aj s ohľadom na cenu) je to skôr pre nadšencov s elektro vzdelaním (alebo aspoň s elektro vedomosťami/skúsenosťami), ktorí si to dokážu poskladať sami, ale i tak zriaďovacia cena výrazne prevyšuje výhody, ktoré LED prinášajú. Niektoré zahraničné stránky (nemám už linky) priniesli výsledky prípadových štúdií, ktoré ukazujú, že svetlo LED je pre rastlinky vhodnejšie ako z T5 aj Metal Halide, takže stačí menej lumenov (luxov, kandel), na dosiahnutie rovnakého efektu na fotosyntézu a pri použití výkonných LED sú dokonca vhodnejšie do hlbokých nádrží ako T5, pretože presvietia do väčšej hĺbky vody.
Sám za jednu z najväčších výhod považujem smerovosť, takže odpadá potreba reflektorov a nízke napätie, čo zvyšuje bezpečnosť, hoci za cca 20 r mi
osvetlenie do vody spadlo len raz
– vtedy z tej žiarovky veľa neostalo…
Apropó, koľko trubíc by bolo za 20 €?
(pozn. rečnícka otázka)