Caquetaia umbrifera - odchov

Diskusia o chove a odchovávaní cichlíd

Re: Caquetaia umbrifera - odchov

Poslaťod MEPHISTOCICHLIDS » Uto 24. Júl 2012 10:06:03

stiff píše:
MEPHISTOCICHLIDS píše:..Ja som iba obyčajný akvarista - vždy vylúčim poškodenú rybu z chovu ...

Ja som tiež obyčajný akvarista, ako aj 99% ostatných v SR, ale táto veta u mňa určite neplatí.

Príklad:
Vzácne ryby, medzi ktorými sa vykytne anomália. Napr. závoj, albinizmus, strata pigmentu, xantorická forma, iná farebnosť atď... Jednoducho jedna ryba z X tisícov ks. Je tu ale problém. Povedzme, že tej rybe chýba prsná plutva, alebo má deformovanú chrbticu, zle pláva, alebo nejaký podobný defekt. Ty máš možnosť túto jednu rybu spárovať, povedzme so súrodencom, alebo so strýkom, tetou a pod..

Vylúčiš túto rybu z chovu? Alebo to vytrieš a budeš čakať na potomstvo?

Poškodené ryby vždy vylúčim s chovu .

Ps : ak narážaš na môj pokus spárovať moju umbriferu s poškodenou prsnou plutvou , je to zlý príklad .
Pároval som ju v dobe keď prsnú plutvu ešte nemala poškodenú a s nepríbuznou rybou . Práve pri jednom takomto pokuse o spárovanie , rozvášnený umbee omylom napadol samca dovii .Bola to jeho smola pretože dovii ho takmer zabil a prakticky mu odhryzol ľavú prsnú plutvu . Umbee rozhodne nieje vzácny druh .
MEPHISTOCICHLIDS

Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Reklama

Poslaťod stiff » Uto 24. Júl 2012 10:26:52

Nie, nie, na nič som nenarážal. O prsných plutvách tvojich umbee neviem nič, až tak to zasa nesledujem.. :) Mal som na mysli presne to, čo som napísal, nič viac.. Čiže vôbec by ťa nezaujímalo, či by sa z tých (farebná anomália atď) rýb neprenesú "iné" gény na potomstvo a teda, či nevznikne iná farebná varianta? Bez defektu? No nech to znie akokoľvek, príde mi to divné. Ja sa takýmito vecami pri Red headoch zaoberám už asi 2 roky. Mal som napr 100 rýb s absenciou modrej farby a čiernymi očami. 80% z nich má problémy s plávaním a niektoré aj drobné deformácie. Po určitom čase som to preselektoval a nechal som si len ryby bez defektov.. Teraz ich už vytieram a párujem xant s normálnymi, aj xant + xant. Výsledky sú zaujímavé. Keby som ale mal iba jedinú rybu, akokoľvek deformovanú s takýmito znakmi (xant. forma), určite by som si ju nechal a skúsil by som to prekrížiť s klasikou a čakal by som na výsledky. Na 100% by som ju neutratil ani nevylúčil z chovu. Už len pre príležitosť, dozvedieť sa čo z toho bude, ako sa to vyvynie..

inak čo toto? Tie šupiny na boku nie sú "kóšer".. :mrk
Obrázok

Či je umbee vzácna ryba? Tak ako pre koho. Samec umbee vo veľkosti 30cm je z môjho pohľadu vzácna ryba. Ak sa zamyslíš, koľko starostí je vypiplať ho na takúto veľkosť vzhľadom na jeho agresivitu a peripetie s veľkosťou nádrže/í...
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod MEPHISTOCICHLIDS » Uto 24. Júl 2012 10:34:36

stiff píše:inak čo toto? Tie šupiny na boku nie sú "kóšer".. :mrk
Kód: Vybrať všetko
http://bigcichlids.6f.sk/upload/pearsei/_MG_1749.jpg

Či je umbee vzácna ryba? Tak ako pre koho. Samec umbee vo veľkosti 30cm je z môjho pohľadu vzácna ryba. Ak sa zamyslíš, koľko starostí je vypiplať ho na takúto veľkosť vzhľadom na jeho agresivitu a peripetie s veľkosťou nádrže/í...

Nie , nie sú "kóšer". Dnes má cca 25cm a už má za sebou výter , dokonca aj s melanurou . Mladé som skŕmil .

jedna jeho fotka :

Obrázok

Ja nie som zástanca utrácania rýb , iba za vylúčenie z chovu .
MEPHISTOCICHLIDS

Poslaťod jancibie » Uto 24. Júl 2012 12:09:16

huhu píše:
jovan píše:
huhu píše:Mate tu debatu, ktorej ja vobec nerozumiem, ale som zvedavy a napadlo mi... Ked mas dve rybky WF a potom ich potomstvo... Ako vies, ze rodicia niesu surodenci alebo pribuzny? Ci sa to nejak neriesi? Ked su proste WF tak sa "rodokmen" neriesi?

Väčšinou to príroda zariadi tak,aby k priamemu kríženiu-brat+sestra nedošlo.Platí to aj pri húfových rybách.Treba si uvedomiť ,že každá jedna ryba - či už jedinec v prírode dospieva,a je teda pohlavne zrelá v rozdielnu dobu .Navyše veľkú rolu hrajú aj obdobia rozmnožovania v prírode ,ktoré nie sú ani zdaleka tak časté ako pri x-tej akvarijnej forme.Ak to nastane ,tak zámerne,aby bol obohatený potravinový reťazec.

To hej, to je jasne, ze priroda si take drobnosti vysporiada, len ked sa idu chytat ryby do volnej prirody (tie sa neskor predavaju do akvarii) tak neje pravdepodobne, ze sa chytia surodenci? A nasledne cely ten proces co som opisoval? Ci myslis, ze zamladi nezije rodina pokope (v hufe).
Rozumies, tak si naziva rodinka niekde pod korenami...(ako v Nemovi :D) zrazu drb a uz su vsetky v sietke a pome ho rozpredat. Ty si potom kupis par jedincov s etiketou WF a v podstate mozes mat surodencov....

Asi to uz prehanam... :)

Vôbec to nepreháňaš. To čarovné WF s veľkou pravdepodobnosťou znamená aj to,že sa jedná o nešťastných súrodencov,ktorí len boli v blbej chvíli na blbom mieste....
Obrázok užívateľa
jancibie

Images: 0
Been thanked: 3 times

Poslaťod jancibie » Uto 24. Júl 2012 12:19:29

MEPHISTOCICHLIDS píše:
stiff píše:
MEPHISTOCICHLIDS píše:..Ja som iba obyčajný akvarista - vždy vylúčim poškodenú rybu z chovu ...

Ja som tiež obyčajný akvarista, ako aj 99% ostatných v SR, ale táto veta u mňa určite neplatí.

Príklad:
Vzácne ryby, medzi ktorými sa vykytne anomália. Napr. závoj, albinizmus, strata pigmentu, xantorická forma, iná farebnosť atď... Jednoducho jedna ryba z X tisícov ks. Je tu ale problém. Povedzme, že tej rybe chýba prsná plutva, alebo má deformovanú chrbticu, zle pláva, alebo nejaký podobný defekt. Ty máš možnosť túto jednu rybu spárovať, povedzme so súrodencom, alebo so strýkom, tetou a pod..

Vylúčiš túto rybu z chovu? Alebo to vytrieš a budeš čakať na potomstvo?

Poškodené ryby vždy vylúčim s chovu .

Ps : ak narážaš na môj pokus spárovať moju umbriferu s poškodenou prsnou plutvou , je to zlý príklad .
Pároval som ju v dobe keď prsnú plutvu ešte nemala poškodenú a s nepríbuznou rybou . Práve pri jednom takomto pokuse o spárovanie , rozvášnený umbee omylom napadol samca dovii .Bola to jeho smola pretože dovii ho takmer zabil a prakticky mu odhryzol ľavú prsnú plutvu . Umbee rozhodne nieje vzácny druh .

Umbee teda vzácna ryba je a ešte dlho aj bude. Koľko ľudí na Slovensku a v Čechách sa môže pochváliť s tým,že mu ako ty hovoríš pláva v akvarku?
To,že ty si ju vieš za 50 ečok zohnať, ešte nemusí hneď znamenať,že sa nejedná o vzácnu rybu. Ja viem,jediné vzácnosti plávajú tebe..... :ne
Obrázok užívateľa
jancibie

Been thanked: 3 times

Poslaťod MEPHISTOCICHLIDS » Uto 24. Júl 2012 13:01:38

jancibie píše:Umbee teda vzácna ryba je a ešte dlho aj bude. Koľko ľudí na Slovensku a v Čechách sa môže pochváliť s tým,že mu ako ty hovoríš pláva v akvarku?
To,že ty si ju vieš za 50 ečok zohnať, ešte nemusí hneď znamenať,že sa nejedná o vzácnu rybu. Ja viem,jediné vzácnosti plávajú tebe..... :ne

To ,že ju chová málo ludí z nej vzácnu rozhodne nerobí . Jej problematická povaha a rozmery do ktorých dorastá z nej robia málo chovanú cichlidu . Pod vzácne druhy sa zaraďujú druhy , ktoré sú už v prírode vzácne , prípadne je veľmi problematický výter . Napr : excichlasoma tuirensis , uaru fernandezyepezi , symphysodon discus , arapaima gigas a pod . Niektoré druhy su registrované aj v CITES .
MEPHISTOCICHLIDS

Poslaťod paloi » Uto 24. Júl 2012 13:24:37

Či je ryba vzácna alebo nie, je vec relatívna. Každý si to môže vysvetliť inak. Vzácne sú možno tie, ktorých je málo. Alebo také, ktoré sa ťažko zháňajú. Pre niekoho je to možno o vzťahu. Pre mňa je napr. vzácny aj praobyčajný astronotus, klasická forma, s výraznou kresbou a uzavretým krúžkom na chvoste. Tým si už mnohí preskákali a astronotusov už ani nechovajú. Takže sa kľudne zasmejte. Ale pre mňa je ten praobyčajný astronotus stále vzácna ryba, lebo ten ma dostal k cichlidám. A podobne vzácnych rýb by som našiel viac. Každá je mi vzácna z iného dôvodu.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Been thanked: 36 times

Poslaťod perchess » Uto 24. Júl 2012 20:41:59

MEPHISTOCICHLIDS píše:[ Som nesmierne rád , že máme na slovensku toľko odborníkov v genetickom inžinierstve . Ukončil som debatu , pretože bola smiešna ....

No to som nevedel že si moderátorom fóra. Túto debatu si začal, a áno, bola z tvojej strany smiešna. Vôbec si nepochopil (alebo nechcel pochopiť?) argumenty spoludiskutujúcich, a následne si debatu ukončil. Dobre si urobil. Nikto tu o sebe netvrdí, že je odborník v genetike, iba každý z nás napísal, že niečo o tom vie a že v genetike platia určité zákonité pravidlá a percentuálna pravdepodobnosť ich naplnenia. Pravdepodobnosť sa preberala v matematike niekedy na základnej škole, tak predpokladám, že niečo o tom vieš.

To admin: ako sa darí malým umbeekom? Sú na artémke, alebo zvládnu už aj niečo väčšie?

A čo sa týka vzácnosti rýb, ako tu už bolo napísané, pre každého je vzácne niečo iné, závisí to od priorít každého akvaristu. Mnohé ryby by som nechcel ani keby existoval jediný exemplár na svete. Takže vymenovávať tu jednotlivé vzácne druhy....
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Rostratus » Uto 24. Júl 2012 21:29:04

Ahoj majú na striedačku artémiu + prach z krmiva Hikari JUMBO CARNISTICKS.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod jovan » Str 25. Júl 2012 18:23:45

Asi to uz prehanam... :)
Vôbec to nepreháňaš. To čarovné WF s veľkou pravdepodobnosťou znamená aj to,že sa jedná o nešťastných súrodencov,ktorí len boli v blbej chvíli na blbom mieste....

NESÚHLASÍM -V prírode prežíva max 1% populácie.Aká je teda pravdepodobnosť odlovu súrodencov?
Áno aj keď sa odlovujú malé ryby,aj tak je to len a len to "zdravé" jadro,navyše je min 80% mortalita pri karanténe a potom aj tak do akvárií a dospelosti prežije tak 0,1-0,5%?. Takže aká je to pravdepodobnosť že pri WF odchytoch sa stretnú súrodenci?A ešte k tomu aj zdedia po rodičoch to zlé?
Asi tak ako ja mám šancu vyhrať Jackpot v lotte.... :wasntme
Obrázok užívateľa
jovan

Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Chov a odchov cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 20 hostia