stiff píše:MEPHISTOCICHLIDS píše:..Ja som iba obyčajný akvarista - vždy vylúčim poškodenú rybu z chovu ...
Ja som tiež obyčajný akvarista, ako aj 99% ostatných v SR, ale táto veta u mňa určite neplatí.
Príklad:
Vzácne ryby, medzi ktorými sa vykytne anomália. Napr. závoj, albinizmus, strata pigmentu, xantorická forma, iná farebnosť atď... Jednoducho jedna ryba z X tisícov ks. Je tu ale problém. Povedzme, že tej rybe chýba prsná plutva, alebo má deformovanú chrbticu, zle pláva, alebo nejaký podobný defekt. Ty máš možnosť túto jednu rybu spárovať, povedzme so súrodencom, alebo so strýkom, tetou a pod..
Vylúčiš túto rybu z chovu? Alebo to vytrieš a budeš čakať na potomstvo?
Poškodené ryby vždy vylúčim s chovu .
Ps : ak narážaš na môj pokus spárovať moju umbriferu s poškodenou prsnou plutvou , je to zlý príklad .
Pároval som ju v dobe keď prsnú plutvu ešte nemala poškodenú a s nepríbuznou rybou . Práve pri jednom takomto pokuse o spárovanie , rozvášnený umbee omylom napadol samca dovii .Bola to jeho smola pretože dovii ho takmer zabil a prakticky mu odhryzol ľavú prsnú plutvu . Umbee rozhodne nieje vzácny druh .