jancibie píše:1.Z chovateľského hľadiska, čiže z hľadiska chovu hospodárskych zvierat,nakoľko akvaristické ryby nikoho nezaujímajú, je najhoršia kombinácia množenie medzi súrodencami.Keď sú chovatelia z nejakého dôvodu nútení niečo takéto spraviť,vždy spravia radšej spojenie rodič a jeho potomok. Toto ber ako fakt,od ktorého sa môžu aj akvaristi poučiť. Z genetického hľadiska sú si obe možnosti rovné. To spojenie uja z neterou je z genetického hľadiska určite lepšia možnosť, to je tak isto fakt. To že priateľovi vychádzajú parroty môže byť vplyvom vonkajšieho prostredia,asi vieš čo tým myslím. Týmto narážam na známu rovnicu genotyp + prostredie = fenotyp.
2.Utrácam jen bežné ryby,z môjho pohľadu,doma mi pláva napríklad deformovaná samica dovii ešte od Petra B. Ten môj samec umbee je veľmi pekný,a bola by ho škoda.Inak aj u teba pláva ešte jedna ryba tejto krvi z môjho chovu,môžeš sa realizovať,a utratiť ho,má nechutný vred na prsnej plutve. Inak si sa tiež moc nevytiahol pri držaní týchto rýb,mal by si ich mať viac.
3.Nie každí je ochotní vyhodiť 40 euro za ks za nie práve krásnu formu umbee,ktorú by som nechcel ani náhodou.
- Kód: Vybrať všetko
http://www.youtube.com/watch?v=SNnIOV_8nl4&feature=relmfu
4.Keď chceš párovať iba nepríbuzné ryby,čo počujem od teba prvý krát,prídeš o slovíčka ktoré strašne miluješ ako wf prípadne f1. Dúfam,že ti je jasné,že aj divoké ryby, aj ich prvá generácia sú už vlastne súrodenci prvého a druhého stupňa,čiže z genetického hľadiska už celkom slušná katastrofa.Tak potom ti želám veľa šťastia pri chove nepríbuzných a zdravých rýb.
1. No coment , je to len teoretická rovina.
2. pokial si spomínam utratil si krivé splendidy red ešte predtým ako si mal novú krv s vysvetlením , že ty nikdy nespáruješ krivé ryby. A to si ich velký milovník , alebo sa mýlim ?
Ten samec má vred ako spomínaš po tom čo dostal bitku od samca dovii , ktorý mu takmer odhryzol lavú prsnú plutvu , nič genetické . A ako určite vieš ja som ho skúšal spárovať s nepríbuznými rybami, žial je to absolutny despota a samice ide vždy zabiť.
A nápodobne , tiež si ich mal kopec a ostal Ti iba jeden krivý samec .
3. Toto je ten pravý dôvod .
4.Klameš až sa Ti z úst práši ,veľmi dobre vieš , že vždy zháňam ryby aspon z 2 nezavyslých línií a podla možností čo najbližšie WF .
Momentálne mám doma Umbee 4 krví - 10ks :
4ks - WF , 3ks - F1 , 1ks - samec tvojej krvi , 2ks F1 samice s prvej várky z nemecka .
Včera som predal 6ks . WF + F1 je krásna kombinácia s ktorej mi vzíde krásna čistá línia F2 . A takmer u všetkých druhov až na pár vínimiek mám ryby z niekolkých línií , ale to ty veľmi dobre vieš.