Tak som tu zas po cca. mesiaci a pol a akva stále beží a žije...
Toť krátke video:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=r6yghwyGmIA[/youtube]
Ubral som z počtu Rotkeilov, 3 ks som predal jednému známemu, takže mi zostali ešte 4 ks, no agresivita a nálada v akvárku sa hneď ukludnila. Mám v pláne predať ešte 2 ks a nechať si len dvoch jedincov a už bez ohľadu na pohlavie.
Megasemy sú neuveriteľne čulé ryby... stále plávajú sem a tam a čakajú kedy dostanú nažrať. Z RedHeadov sa javí že budú 3 samce a 3 samice čo by bolo super, no zatiaľ sa žiadny konkrétny pár nevybral, hoci dominantný samec stále láka samice na niektorý kameň, alebo bagruje jamky v piesku. Akarky hnedé sa držia v úzadí, majú tam svoje jaskyne kde si plávajú a v podstate sa celému dianiu vyhýbajú. Neviem zatiaľ s istotou určiť ich pohlavie ale občas ich vidím ako sú popárované, no rozlíšiť ich je nemožné.
Pár foto tu:
http://cichlidportal.sk/phpBB3/gallery/album.php?album_id=115V 250-ke sa zatiaľ vykrmujú Uaru ktoré žiaľ nemám zatiaľ nafotené lebo sú plaché a mám tam dosť slabé svetlo, takže fotiť tam je prakticky nemožné.
V blízkej budúcnosti sa chystám na zber nejakých konárov do lesa .. asi buk a počas dlhých zimných večerov by som chcel akvárko preskladať, myslím dekoráciu.
Ohľadom ostatného vybavenia, ako technika - svetlo, filtrácia a podobne... Filtre ktoré som tam dal pôvodne šlapú bez problémov, hoci som odstránil rozstrekovaciu rampu z JBL-ka a dal som tam klasický výtok. Je dobré ak voda v akvárku prúdi silnejšie vzhľadom k tomu, že geoši dokážu pri hľadaní niečoho na zožratie prehádzať celkom veľké množstvo piesku. Takto je voda lepšie filtrovaná. Rastliny už vykapali takmer úplne, zostal len jeden echinodorus ktorý ale chradne a dlho nevydrží a taktiež Microsorium - hnedovka už takmer celá "zhnedla" takže aj tá pôjde ta-tam... Samozrejme som tým pádom ubral aj na intenzite osvetlenia a momentálne svietim 4x22W T5 trubicami na predradníkoch 2x39W. Jediným burinám ktorým sa zatiaľ celkom darí je nejaká plávajúca Pistia. Hoci má korene zarastené nejakou sinicou množí sa a rastie. Držím jej palce
Počas horúcich letných dní som mal problém s teplotou vody- držala sa stále na 30 - 31C a myslel som že je to práve tými horúčavami, no teraz keď sa ochladilo je voda na teplote 27C a to je ohrievač vypnutý z elektriky, takže svietidlá celkom pekne kúria aj napriek tomu že je všade krycie sklo. Uvidím ako im to pôjde cez zimu
no uvažujem nad výmenou svietidiel a použitím len dvoch trubíc 2x30W na celé akva ... celkom by ma totiž zaujímalo ako bude akva a ryby vyzerať po nasvietení "špeciálnymi" trubicami na zvýraznenie farieb. Je to zmena ktorú by som rád vyskúšal ..veď zima bude dlhá.