Caquetaia umbrifera - odchov

Diskusia o chove a odchovávaní cichlíd

Re: Caquetaia umbrifera - odchov

Poslaťod jancibie » Pon 16. Júl 2012 11:15:02

Predstav si,že tá deformácia sa na potomstve neprejaví,veď za pár mesiacov uvidíme. A čo ta to tak zaujíma,máš záujem o pár kúskov?
Obrázok užívateľa
jancibie

Images: 0
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Reklama

Poslaťod MEPHISTOCICHLIDS » Pon 16. Júl 2012 14:46:54

jancibie píše:Predstav si,že tá deformácia sa na potomstve neprejaví,veď za pár mesiacov uvidíme. A čo ta to tak zaujíma,máš záujem o pár kúskov?

Záujem nemám .

Pár Umbee mi už doma pláva ako vieš .

Som zvedavý na to potomstvo .
MEPHISTOCICHLIDS

Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod jancibie » Pon 16. Júl 2012 16:18:26

Tak to si ma sklamal,že si zvedavý. Ja som si myslel,že je to hotová vec,tie deformácie.
A čo by sa stalo,keby si ten názor,že rodič prenesie na potomstvo deformáciu,aj nejak odborne,kľudne na základe genetiky,vysvetlil. Mám doma knihy o genetike,ale možno rozšíriš moje obzory v tejto veci. Veď ty si za slovom vždy stojíš,takže verím,že máš na tie deformácie nejaké vysvetlenie na úrovni.
Obrázok užívateľa
jancibie

Poslaťod MEPHISTOCICHLIDS » Pon 16. Júl 2012 16:29:45

jancibie píše:Tak to si ma sklamal,že si zvedavý. Ja som si myslel,že je to hotová vec,tie deformácie.
A čo by sa stalo,keby si ten názor,že rodič prenesie na potomstvo deformáciu,aj nejak odborne,kľudne na základe genetiky,vysvetlil. Mám doma knihy o genetike,ale možno rozšíriš moje obzory v tejto veci. Veď ty si za slovom vždy stojíš,takže verím,že máš na tie deformácie nejaké vysvetlenie na úrovni.

Jano , ja sa už nenechám strhnúť do takýchto debát .

Poznáš môj názor .

Nech sa im aj Tebe darí .
MEPHISTOCICHLIDS

Poslaťod stiff » Pon 16. Júl 2012 21:25:49

Samec dovii od Jancibie má deformované všetky plutvy. Má viditeľné zakrivenie chrbtice pri koreni chvosta v tvare S. Samica dovii taktiež od Jancibie má viditeľne deformované prsné, chvostovú a chrbtovú plutvu. Ich potomstvo nikdy nemalo žiaden problém. Svojho času som mohol mať cca 2500-3000ks mládeže, ktorá mala min. viac ako 2 cm. Nenašiel som ani jeden akokoľvek deformovaný kus. Teraz tieto ryby, ktoré som si nechal, nevykazujú žiaden defekt. Ako dopadli ostatné neviem.

Ja do genetiky šupať nebudem, ani nechcem vyrývať. Chcem tu len uviesť svoju prax a tieto výsledky, ktoré som mal. Mám po ruke aj iné prípady. Rozmnožil som loisellei a friedrichsthalii, ktoré mali krivé chrbtovú a análnu plutvu. Potomstvo je v poriadku.

Nebudem tu písať nejaké pravdy, poviem len, že si nemyslím, že potomstvo tohto páru bude nejaký odpad. Myslím si, že ak bude niečo krivé, tak to bude tak max 2-3%, alebo menej, ak vôbec...
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Been thanked: 70 times

Poslaťod MEPHISTOCICHLIDS » Uto 17. Júl 2012 9:33:18

Štefan , ja mám úplne iné skúsenosti . Nebudem tu preberať genetiku , nie som genetický inžinier .

Uvediem pár príkladov s praxe mojej a môjho dobrého priateľa . Chovom najbežnejšie chovanej cichlidy na svete , Thorichthysom Meeki sa už zaoberám 25 rokov . Vždy pri spárovaní súrodencov prípadne rýb tej istej krvi v inom príbuzenskom vzťahu dochádzalo k početným deformáciám aj u potomstva rýb čo boli v poriadku . Najčastejšie to bola deformácia tlamky .
Ďalším príkladom Je Vieja maculicauda . Môj dobrý priateľ , ktorého jancibie velmi dobre pozná , má problém s týmto druhom . Mal v chove súrodencov , striedal aj podobnú kombináciu ako v prípade týchto umbrifer čiže uja s neterov a podotýkam , že išlo vždy o zdravé ryby . Jednoducho nech robil čokolvek vždy bolo 95% parotov.

Janči , veď Ty si známy tým , že si každú čo i len trošku poškodenú rybu utrácal . Prečo si v tomto prípade urobil výnimku ? Neber to ako atack voči Tvojej osobe iba ma to zaujíma .

PS : Ja som na 100% presvedčený o tom , že či sa už jedná o teplokrvné , alebo studekrvné živočíchy mali by sa párovať za účelom odchovu iba z NEPRÍBUZNÝCH LÍNIÍ , ČI KRVÍ .
Viem , že to býva problematické u niektorých vzácnych druhov .
MEPHISTOCICHLIDS

Poslaťod jancibie » Uto 17. Júl 2012 11:38:47

stiff píše:Samec dovii od Jancibie má deformované všetky plutvy. Má viditeľné zakrivenie chrbtice pri koreni chvosta v tvare S. Samica dovii taktiež od Jancibie má viditeľne deformované prsné, chvostovú a chrbtovú plutvu. Ich potomstvo nikdy nemalo žiaden problém. Svojho času som mohol mať cca 2500-3000ks mládeže, ktorá mala min. viac ako 2 cm. Nenašiel som ani jeden akokoľvek deformovaný kus. Teraz tieto ryby, ktoré som si nechal, nevykazujú žiaden defekt. Ako dopadli ostatné neviem.

Ja do genetiky šupať nebudem, ani nechcem vyrývať. Chcem tu len uviesť svoju prax a tieto výsledky, ktoré som mal. Mám po ruke aj iné prípady. Rozmnožil som loisellei a friedrichsthalii, ktoré mali krivé chrbtovú a análnu plutvu. Potomstvo je v poriadku.

Nebudem tu písať nejaké pravdy, poviem len, že si nemyslím, že potomstvo tohto páru bude nejaký odpad. Myslím si, že ak bude niečo krivé, tak to bude tak max 2-3%, alebo menej, ak vôbec...

Len pre upresnenie,tie deformované dovii som zohnal od veľmi uznávaného chovateľa z Nemecka. A v tej dobe,keď ľudia v našich končinách si mysleli,že dovii a managuensis je vlastne to isté,to bol veľký úspech,že som ich vôbec dostal na Slovensko. Aj dnes mi ešte pláva v akvarku jedna samica z tej várky,ktorá má deformované plutvy aj žiabre. Neviem ale o tom,žeby ich rodičia mali nejaké deformácie,aj keď som ich pravdepodobne videl iba na videu.
Obrázok užívateľa
jancibie

Poslaťod stiff » Uto 17. Júl 2012 11:57:13

V každom prípade som zvedavý, ako sa to v budúcnosti vyvinie. Ja si myslím, že tie umbee nebudú krivé ryby, samozrejme krk na klát nepoložím :) Uvidíme.

Neviem to doložiť, ale som presvedčený, že na deformácie výrazne vplýva pH, pri ktorom sú ryby držané v mladosti a tiež veľka zmena parametrov vody pri (alebo po) transporte. Samozrejme okrem genofondu a príbuznosti, to je jasné.

Inak, treba si uvedomiť, že deformované ryby sa vyskytujú aj v prírode, nie je to nič neobvyklé.
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Been thanked: 70 times

Poslaťod jancibie » Uto 17. Júl 2012 12:19:12

MEPHISTOCICHLIDS píše:Štefan , ja mám úplne iné skúsenosti . Nebudem tu preberať genetiku , nie som genetický inžinier .

Uvediem pár príkladov s praxe mojej a môjho dobrého priateľa . Chovom najbežnejšie chovanej cichlidy na svete , Thorichthysom Meeki sa už zaoberám 25 rokov . Vždy pri spárovaní súrodencov prípadne rýb tej istej krvi v inom príbuzenskom vzťahu dochádzalo k početným deformáciám aj u potomstva rýb čo boli v poriadku . Najčastejšie to bola deformácia tlamky .
Ďalším príkladom Je Vieja maculicauda . Môj dobrý priateľ , ktorého jancibie velmi dobre pozná , má problém s týmto druhom . Mal v chove súrodencov , striedal aj podobnú kombináciu ako v prípade týchto umbrifer čiže uja s neterov a podotýkam , že išlo vždy o zdravé ryby . Jednoducho nech robil čokolvek vždy bolo 95% parotov.

Janči , veď Ty si známy tým , že si každú čo i len trošku poškodenú rybu utrácal . Prečo si v tomto prípade urobil výnimku ? Neber to ako atack voči Tvojej osobe iba ma to zaujíma .

PS : Ja som na 100% presvedčený o tom , že či sa už jedná o teplokrvné , alebo studekrvné živočíchy mali by sa párovať za účelom odchovu iba z NEPRÍBUZNÝCH LÍNIÍ , ČI KRVÍ .
Viem , že to býva problematické u niektorých vzácnych druhov .

1.Z chovateľského hľadiska, čiže z hľadiska chovu hospodárskych zvierat,nakoľko akvaristické ryby nikoho nezaujímajú, je najhoršia kombinácia množenie medzi súrodencami.Keď sú chovatelia z nejakého dôvodu nútení niečo takéto spraviť,vždy spravia radšej spojenie rodič a jeho potomok. Toto ber ako fakt,od ktorého sa môžu aj akvaristi poučiť. Z genetického hľadiska sú si obe možnosti rovné. To spojenie uja z neterou je z genetického hľadiska určite lepšia možnosť, to je tak isto fakt. To že priateľovi vychádzajú parroty môže byť vplyvom vonkajšieho prostredia,asi vieš čo tým myslím. Týmto narážam na známu rovnicu genotyp + prostredie = fenotyp.
2.Utrácam jen bežné ryby,z môjho pohľadu,doma mi pláva napríklad deformovaná samica dovii ešte od Petra B. Ten môj samec umbee je veľmi pekný,a bola by ho škoda.Inak aj u teba pláva ešte jedna ryba tejto krvi z môjho chovu,môžeš sa realizovať,a utratiť ho,má nechutný vred na prsnej plutve. Inak si sa tiež moc nevytiahol pri držaní týchto rýb,mal by si ich mať viac.
3.Nie každí je ochotní vyhodiť 40 euro za ks za nie práve krásnu formu umbee,ktorú by som nechcel ani náhodou.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SNnIOV_8nl4[/youtube]
4.Keď chceš párovať iba nepríbuzné ryby,čo počujem od teba prvý krát,prídeš o slovíčka ktoré strašne miluješ ako wf prípadne f1. Dúfam,že ti je jasné,že aj divoké ryby, aj ich prvá generácia sú už vlastne súrodenci prvého a druhého stupňa,čiže z genetického hľadiska už celkom slušná katastrofa.Tak potom ti želám veľa šťastia pri chove nepríbuzných a zdravých rýb.
Obrázok užívateľa
jancibie

Poslaťod jancibie » Uto 17. Júl 2012 12:25:04

A ešte odkaz pre admina,keď som sa už dnes tak rozpísal...
Peťo,stále platí moja pôvodná ponuka,nešťastne prezentovaná ešte Jeskym,rozdeľme si poter nejakým podielom,aby si nebol znevýhodnený,a ja si rád zoberiem svojho deformovaného samca späť.
Obrázok užívateľa
jancibie

PredchádzajúciĎalší

Späť na Chov a odchov cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 7 hostia