jancibie píše:Predstav si,že tá deformácia sa na potomstve neprejaví,veď za pár mesiacov uvidíme. A čo ta to tak zaujíma,máš záujem o pár kúskov?
jancibie píše:Tak to si ma sklamal,že si zvedavý. Ja som si myslel,že je to hotová vec,tie deformácie.
A čo by sa stalo,keby si ten názor,že rodič prenesie na potomstvo deformáciu,aj nejak odborne,kľudne na základe genetiky,vysvetlil. Mám doma knihy o genetike,ale možno rozšíriš moje obzory v tejto veci. Veď ty si za slovom vždy stojíš,takže verím,že máš na tie deformácie nejaké vysvetlenie na úrovni.
stiff píše:Samec dovii od Jancibie má deformované všetky plutvy. Má viditeľné zakrivenie chrbtice pri koreni chvosta v tvare S. Samica dovii taktiež od Jancibie má viditeľne deformované prsné, chvostovú a chrbtovú plutvu. Ich potomstvo nikdy nemalo žiaden problém. Svojho času som mohol mať cca 2500-3000ks mládeže, ktorá mala min. viac ako 2 cm. Nenašiel som ani jeden akokoľvek deformovaný kus. Teraz tieto ryby, ktoré som si nechal, nevykazujú žiaden defekt. Ako dopadli ostatné neviem.
Ja do genetiky šupať nebudem, ani nechcem vyrývať. Chcem tu len uviesť svoju prax a tieto výsledky, ktoré som mal. Mám po ruke aj iné prípady. Rozmnožil som loisellei a friedrichsthalii, ktoré mali krivé chrbtovú a análnu plutvu. Potomstvo je v poriadku.
Nebudem tu písať nejaké pravdy, poviem len, že si nemyslím, že potomstvo tohto páru bude nejaký odpad. Myslím si, že ak bude niečo krivé, tak to bude tak max 2-3%, alebo menej, ak vôbec...
MEPHISTOCICHLIDS píše:Štefan , ja mám úplne iné skúsenosti . Nebudem tu preberať genetiku , nie som genetický inžinier .
Uvediem pár príkladov s praxe mojej a môjho dobrého priateľa . Chovom najbežnejšie chovanej cichlidy na svete , Thorichthysom Meeki sa už zaoberám 25 rokov . Vždy pri spárovaní súrodencov prípadne rýb tej istej krvi v inom príbuzenskom vzťahu dochádzalo k početným deformáciám aj u potomstva rýb čo boli v poriadku . Najčastejšie to bola deformácia tlamky .
Ďalším príkladom Je Vieja maculicauda . Môj dobrý priateľ , ktorého jancibie velmi dobre pozná , má problém s týmto druhom . Mal v chove súrodencov , striedal aj podobnú kombináciu ako v prípade týchto umbrifer čiže uja s neterov a podotýkam , že išlo vždy o zdravé ryby . Jednoducho nech robil čokolvek vždy bolo 95% parotov.
Janči , veď Ty si známy tým , že si každú čo i len trošku poškodenú rybu utrácal . Prečo si v tomto prípade urobil výnimku ? Neber to ako atack voči Tvojej osobe iba ma to zaujíma .
PS : Ja som na 100% presvedčený o tom , že či sa už jedná o teplokrvné , alebo studekrvné živočíchy mali by sa párovať za účelom odchovu iba z NEPRÍBUZNÝCH LÍNIÍ , ČI KRVÍ .
Viem , že to býva problematické u niektorých vzácnych druhov .
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 17 hostia