Dravé americké cichlidy 330L

Diskusia o cichlidách z Južnej Ameriky

Dravé americké cichlidy 330L

Poslaťod Gregor » Str 30. Máj 2012 10:04:09

zdravim som tu novy. mam zalozene akvarium na styl mrtveho amazonskeho ramena.
akvarium je dekorovane hlavne drevom,korenmi,a okruhliakmi.
osadka ryb je nasledovna.
C.managuensis
C.octofasicatus
Astronotus ocelatus
Akara modra a kolubijska
Blood Parrot cichlid
bichyr senegalsky
hrotocelec obycajny

uz dlhsie chovam ameriku ale nikdy som nemal moznost skuit velke cichlidy ako tieto okrem occelatusov a tie boli bomba a naozaj ma ohromili.

chem sa spytat ako vytvorit idealne pary a ake ryby mam po odrasteni nechat v nadrzi bez nejakej ujmy na spolocenskej hierarchii

jmlade jedince mam momentalnepo 6 az 7kusov z kazdeho rduhu okrem akar. dakujem za odpoved pripadne fotky poslem alebo dam niekam do galerie akonahle sa zorientujem na portali.dakujem Gregor.
Obrázok užívateľa
Gregor

Images: 19
Has thanked: 7 times
Been thanked: 1 time

Reklama

Re: DRAVE AMERICKE CICHLIDY 330L

Poslaťod perchess » Str 30. Máj 2012 13:03:14

Vitaj na portáli!
Na danú tému je tu toho viac, treba len sadnúť a prelúskať si jednotlivé témy. 330 litrov je pre managuensis málo, s tými ani nerátaj. No a ostatné druhy tiež dorastajú cca 25 cm a viac, takže v kombinácii s ich povahou a správaním to podľa mňa bude vo finále nádrž pre 1 pár. Možno s ocelátmi by to zvládol párik akary kolumbijskej, ak by mali dostatok úkrytov. Skús sa rozhodnúť už teraz keď sú ryby mladé, lebo s ich rastom sa vzhľadom na veľkosť (malosť) nádrže bude situácia vyostrovať. Sú tu chovatelia čo majú so strednou amerikou oveľa väčšie skúsenosti ako ja, tí ti sem isto napíšu aj ich názor.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod paloi » Str 30. Máj 2012 16:16:16

Gregor, tak vidím, že si si dal poradiť a prišiel si na cichlidportal. Aj ten nick je lepší :yes Z môjho pohľadu OK.

Poďme k veci:
pozrel som fotky nádrže v galérii, tú hromadu fotiek kvitujem :yes
nejaké sú tie foto akvária tmavé, je to len chyba fotografovania alebo to máš reálne také zatemnené?
Ešte k akvárku by ma zaujímalo, čo tam máš za korene? To sú nejaké z jazera? Alebo zo záhrady? Akosi mám pocit, že je to z nejakého ovcného stromu :-)

Čo sa týky rýb, zrušil by som ako neperspektívne do Tvojho akva tieto dva druhy: parachromis managuensis a astronotus ocellatus. Ako písal Perchess - managujcom bude 330 litrov málo. Ale zatiaľ sú malí, takže to majú ako raj. Ale keď Ti narastú na nejakých 12 - 15 cm, budú v nádrži úradovať (a možno aj skôr). Budeš sa s nimi musieť rozlúčiť alebo hľadať väčšie akvarko.

Astronotusy možno budú v pohode, tým sa môže dariť, mne kedysi astronotus narástol v 100-litrovke na 24 cm.

Tie parroty by som dal preč. Je to ohavná ryba (môj názor), zdeformovaná. Prirovnal by som to k Fiatu Multipla (ten ani mnohí Fiaťáci "nemusia") medzi autami. Pokiaľ sa Ti páčia farebne, kašli na ne, máš tam nádherného astronotusa albína. To je predsa len zaujímavejšia ryba. Aj keď teraz si trochu protirečím s tým, čo som napísal vyššie.

Pokiaľ necháš s astronotusmi aj akary, tak Ti asi postupne pomiznú. Tie akary nenarastú veľké, astronotusom nebudú stačiť. A ak by aj neslúžili ako krmivo, budú živoriť, lebo pri astronotusoch sa nedostanú ku krmivu. Pokiaľ by si ale nechcel mať astronotusy, tak akarám by také akva vyhovovalo. Pokiaľ sú tie ryby spokojné, sú krásne. Akary modré boli moje prvé cichlidy, ktoré sa mi vytreli, ešte som bol na strednej škole. A v Chovprodukte stáli 4,- Kčs. To už si dnes veľa ľudí nepamätá :roll:

Môj záver: Ja by som nechal jedny aj druhé akary, k tomu na skúšku astronotusa. Jedného, maximálne dvoch. Ak by to robilo paseku, astronotusy časom preč. Tak. Viem, že niektorí by nechali octofasciaty, ale ja mám na astronotusy slabosť, stále musím mať nejakého doma.

Bichír a hrotočelec - to netuším, nikdy som také ryby nemal. Niekto sa hádam vyjadrí.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod perchess » Str 30. Máj 2012 20:12:29

paloi píše:Tie parroty by som dal preč. Je to ohavná ryba (môj názor), zdeformovaná.

Plný súhlas :yes

paloi píše:Akary modré boli moje prvé cichlidy, ktoré sa mi vytreli, ešte som bol na strednej škole. A v Chovprodukte stáli 4,- Kčs. To už si dnes veľa ľudí nepamätá :roll:

To boli jedny z mála amerických cichlíd čo sa dali kúpiť.... vlastne objednať. Bežne to na predajni nemali. K tomu octofasciatus, nigrofasciatus, meeki, ocellatus, maroni a scalare. Hotovo.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Re: Dravé americké cichlidy 330L

Poslaťod Gregor » Str 30. Máj 2012 20:34:50

tak dakujem a diky ze si mi poslal aj ten link na tuto stranku konecne ktosi k veci na moje akva...

ANO tmavost akvaria je takak ak je na fotkach uz je to cosi lepsie po vcerajsej vymene vody.
korene jeden koren ten z lava je jablon alebo slivka a ten na pravo taky rozvetveny je asi enjaky ostnaty ker asi hloh neviem su zo zahrady ano pravda potom su tam uz len akvaristicke korene samorasty.

ASTRONOTUSY som choval chovny parik v tomto akva zohnal som iuch asi25cm od jedneho teepka zo ZA daroval ich.

boli spociatku chovane s piranami recvenymi ale masaker na pokracovanie ked som ich nasiel s vykusnutymi bokmi nastastie sa to zahojuilo a zili asi 5rokov a asi 10x mali aj znasku a z toho 2x aj odchov mladych na5cm nasledny predaj.

BLOOD parrot sa mi paci z dovodu ze som videl krasne kriznece z C nogrofasicatus a tie mlade boli krasne ..mam ich len na ozivenie akvaria.

co sa MANAGUENSIS tyka samozrejme mam mlade jedince a uz zcinaju vladnut cakam na vytvorenie jedneho super pariku a ostatne pojdu hajde do druhej nadrze alebo do obchodu.

akary su presne ako tvrdite potrava pre dravce...mam tam asi12kusov mladych z vyteru celkom odrastene a podcvhilou vidim len trciace cvosty z papule ocelatusa alebo samca managuejky.

planujem ponechat v akvariu tak ako je na fotkach bez zmien mozno pouzijem este javsky mach tak parik occeltusov a to albin a red oscara alebo len managuejky bloodom som urobil uz 130L nadrz a su tam napustenekusy kancika cierneho viem ze sa budu triet bo uz mali pokusy a kanciky su take ryby ze to trtka s kazdou samickou ktora je plodna a je to kancik ako aj Blood parrot. ale hej mate recht je to taky saso v akvariu

Takze dakujem za rady nasledovne fotky budu opat aktualizovane po nejakom case ked sa uz PRERIEDI akvarko na asi len2 kusymanaguense alebo
kusy occelatus prihodim aj foto dalsej pripravovanej nadrze s objemom1000L ale tam mam plan PAROON sharky 2KS hadam sa pdari DIKY MOC :lol: :D :nod :wave:
Obrázok užívateľa
Gregor

Poslaťod paloi » Str 30. Máj 2012 20:45:51

Gregor píše:tak dakujem a diky ze si mi poslal aj ten link na tuto stranku konecne ktosi k veci na moje akva...

:wave:

To vieš... s takými otázkami nemôžeš ísž na akva.sk, tam je veľa premúdrelých ľudí, ktorí Ťa odkážu napr. na "search". Taký príspevok vie napísať každý :-( alebo Ti budú vysvetľovať, že práve Ty si ten blbec.... júj, ako to ja nemám rád, hlavne toho tupca, čo som Ti spomínal v SS.
Obrázok užívateľa
paloi

Poslaťod Gregor » Str 30. Máj 2012 21:48:10

no jasne vieme o kom vravis:D :D a ja sa len divim ze aky divny NICk ma ten dotycny a potom ze sakro to je podobne ako ja ze hadam si nas nebudu mylit:D a este mam otazocku ako to tu funguje je tu vcelku vela UZITOCNYCH tem ktore ma naozaj nadchli a uz mam chut prerabat akva:D ale tak bhiotom a snaha dosiahnut vysledok nepusti:D a nedovoli:D ako vymazem fotku z albumu ked ju mam omylom2x a ako sa da zapojit do sutaze?a celkovo jej to tu super len mam z toho nmierne stattky zmetky:D pls poradte mi ktosi :D
Obrázok užívateľa
Gregor

Poslaťod paloi » Štv 31. Máj 2012 5:43:34

Pokiaľ je vo výhľade 1000 litrov, tak si managuensis nechaj.

A ešte bydlisko by si si mohol doplniť do profilu, nech vieme, s kým si sused :lol:

A k tým organizačným otázkam Ti snáď poradí admin, akosi sa odmlčal, chalanisko :x
Obrázok užívateľa
paloi

Poslaťod stiff » Štv 31. Máj 2012 10:18:36

K výberu a zloženiu osádky nemám nič. Všetko je vecou vkusu a počtu a veľkostí nadrží. Na tieto ryby v takomto zložení je to akva samozrejme maličké. Ak plánuješ ďalšiu nádrž/e, potom si v tejto nechaj akary a "dopestuj si" veľké ryby do inej nádrže..

Akurát by som chcel k tým parrotom. Tiež som ich niekedy mal, sympatické rybky... Ale neskôr som si uvedomil, že kúpou takýchto rýb človek podporuje kríženie a iba samotný "rybí biznis". Ázijský. V prírode je naozaj veľa ešte nezohnaných, nechovaných, nedovezených druhov a foriem, ktoré sú čisté a tým aj oveľa krajšie ako trebárs prešľachtené a prekrížené parroty, alebo flowerhorny... Tie ryby sú biznisovo príťažlivé - komerčné, ale nemajú iskru, čistotu, prirodzenú prížažlivosť. Čiže pre mňa nemajú žiadnu hodnotu, práve naopak.
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Gregor » Štv 31. Máj 2012 23:13:13

jasne BLOODY mam len na taku okrasu akvaria aby vynikli koli tmavosti nadrze ich oranzove telicka:D :D :D

aj tak poputuju prec takze poradit som si nechal a nasledne som odstranil z nadrze 7kusov octofasicatusov a6kusov managuensis

su umiestnene v samostatnom130L akvarku co s nimi uvidime casom:D

ponechal som albina oscara,red oscara a tiger oscara

akary su v 50L nadrzke u mojej maminy pri karasoch(doslova zufaly krok/
z povodnych7kusov prezili totiz len3kusy a to jedince velke asi4,5cm a aj tie ledva bo maju tak dotrhane plutvy ze asi do rana pojdu do ..boh vie kam vlastne..

co sa tyka managuensis mal by som zaujem o jedineho jedinca cisto len na skumanie a teritorialitu v samostatnej nadrzi.mylsite si ze je to dobry napad?
kedze viem ze ked maju velke cichidy akvarko len jeden kus sam pre seba stava sa z neho doslova nevrly a agresivny jedinec braniaci si svoj rajon?

takze 330L ostava 3kusom ocelatusov docasne bparrotom bichirovi a hrotocelcovi.. uz teraz pororujem ze ocelatus ma vysunutu mocopohlavnu trubicu je to znakom teritoriality alebo sa chtsta nejaka vasniva akcia ktora skonci vyterom?..diky za odpoved s pozrdavom Gregor :time :lol: :)
Obrázok užívateľa
Gregor

Ďalší

Späť na Juhoamerické cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia