Gregor, tak vidím, že si si dal poradiť a prišiel si na cichlidportal. Aj ten nick je lepší
Z môjho pohľadu OK.
Poďme k veci:
pozrel som fotky nádrže v galérii, tú hromadu fotiek kvitujem
nejaké sú tie foto akvária tmavé, je to len chyba fotografovania alebo to máš reálne také zatemnené?
Ešte k akvárku by ma zaujímalo, čo tam máš za korene? To sú nejaké z jazera? Alebo zo záhrady? Akosi mám pocit, že je to z nejakého ovcného stromu
Čo sa týky rýb, zrušil by som ako neperspektívne do Tvojho akva tieto dva druhy: parachromis managuensis a astronotus ocellatus. Ako písal Perchess - managujcom bude 330 litrov málo. Ale zatiaľ sú malí, takže to majú ako raj. Ale keď Ti narastú na nejakých 12 - 15 cm, budú v nádrži úradovať (a možno aj skôr). Budeš sa s nimi musieť rozlúčiť alebo hľadať väčšie akvarko.
Astronotusy možno budú v pohode, tým sa môže dariť, mne kedysi astronotus narástol v 100-litrovke na 24 cm.
Tie parroty by som dal preč. Je to ohavná ryba (môj názor), zdeformovaná. Prirovnal by som to k Fiatu Multipla (ten ani mnohí Fiaťáci "nemusia") medzi autami. Pokiaľ sa Ti páčia farebne, kašli na ne, máš tam nádherného astronotusa albína. To je predsa len zaujímavejšia ryba. Aj keď teraz si trochu protirečím s tým, čo som napísal vyššie.
Pokiaľ necháš s astronotusmi aj akary, tak Ti asi postupne pomiznú. Tie akary nenarastú veľké, astronotusom nebudú stačiť. A ak by aj neslúžili ako krmivo, budú živoriť, lebo pri astronotusoch sa nedostanú ku krmivu. Pokiaľ by si ale nechcel mať astronotusy, tak akarám by také akva vyhovovalo. Pokiaľ sú tie ryby spokojné, sú krásne. Akary modré boli moje prvé cichlidy, ktoré sa mi vytreli, ešte som bol na strednej škole. A v Chovprodukte stáli 4,- Kčs. To už si dnes veľa ľudí nepamätá
Môj záver: Ja by som nechal jedny aj druhé akary, k tomu na skúšku astronotusa. Jedného, maximálne dvoch. Ak by to robilo paseku, astronotusy časom preč. Tak. Viem, že niektorí by nechali octofasciaty, ale ja mám na astronotusy slabosť, stále musím mať nejakého doma.
Bichír a hrotočelec - to netuším, nikdy som také ryby nemal. Niekto sa hádam vyjadrí.