Mein 5300l Tank

Diskusia o videách s africkými cichlidami

Re: Mein 5300l Tank

Poslaťod paloi » Ned 29. Apr 2012 18:51:07

Neveim, či mi niečo ušlo, ale hádžete tu také zaujímavé informácie, až žasnem.

Páni, skúsim len v krátkosti, ale asi to krátke nebude:
1. pokiaľ je akva v najnižšom podlaží, t.j. pod doskou je už len zemina, tak len zhruba, veľmi orientačne, únosnosť priemerného pôdneho podkladu je 7,5 tony /m2.
2. niekde bolo napísané, že sú nosné steny dve? Alebo tri? Nemusí byť totiž vôbec pravidlo, že miestnosť má štyri nosné steny. Bežne stačí, aby boli nosné steny dve protiľahlé, na ktorých drží stropná konštrukcia. Ďalšie dve steny môžu byť priečky. Okrem toho to môže byť skelet (stĺpy, na nich stropné prievlaky a na nich stropné panely - uložené len na dvoch protiľahlých prievlakoch). A vtedy nie je nosná ani jedna stena, nosné sú len stĺpy. V prípade skeletu je jedno, kam natlačím akvárium. Lepšie je ho dať k stĺpu, ale nie z hľadiska menšieho zaťaženia, ale z hľadiska menšieho priehybu prievlaku.
3. A teraz môj konkrétny prípad/príklad (trochu som ho upravil, kvôli zrozumiteľnosti): mám miestnosť, do ktorej chcem dať akva s hmostnosťou 2000 kg. Únosnosť nášho konkrétneho stropu je 150 kg/m2. To ale neznamená, že sa niečo stane, keď na 1 m2 položím 300 kg knižnicu. Na jednom m2 síce bude 300 kg, ale na vedľajšom bude 0 kg. Treba zrátať celú miestnosť. Miestnosť má jeden stropný panel, plocha cca 12,7 m2. Celkovo stropný panel unesie cca 1900 kg. Ak dám do miestnosti akva s 2000 kg a položím ho vyslovene len na podlahu, tak bude problém. Otázka je, aký. V každom prípade by som už do tej miestnosti nevstupoval.
4. Pokiaľ dám moje 2000 kg akva do stredu miestnosti, t.j. na stred stropného panela, hrozí väčší priehyb stropného panela a riskujem, že strop praskne niekde uprostred. To nie je dobrý nápad.
5. Ak dám svoje 2000 kg akva k nosnej stene, hrozí ustrihnutie oceľovej výstuže v stropnom paneli a riskujem, že mi strop praskne pri nosnej stene. Tiež nie veľmi vydarený nápad.
6. Pri akvárku v tejto téme je podľa mňa úplne fuk, či je akvárium v tvare U alebo by to bol kváder. A je takmer jedno, či je pri nosnej stene alebo nie. V každom prípade verím tomu, že k takémuto zaťaženiu sa vyjadroval statik a ten určite zvážil všetky okolnosti.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Reklama

Poslaťod huhu » Ned 29. Apr 2012 20:47:16

Jasne ze zatazenie a poloha su dve uplne ine veci, ale ked dobre citam bobo242 sa pytal na zatazenie.

Ale myslim, ze paloi to paradne rozpisal :) :clap :yes
huhu

Images: 10
Has thanked: 9 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod bobo242 » Pon 30. Apr 2012 6:04:31

huhu píše:Jasne ze zatazenie a poloha su dve uplne ine veci, ale ked dobre citam bobo242 sa pytal na zatazenie.

Ale myslim, ze paloi to paradne rozpisal :) :clap :yes

poloha je v tomto pripade jasna, skor som si myslel ze pri takomto akv je ta vaha rozlozena na vacsiu plochu a tym padom je podlaha zatazena mensou vahou na m2, co som si myslel ze je dolezity moment...ale ked som si zle myslel, OK, dik paloi za vysvetlenie
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Been thanked: 26 times

Poslaťod paloi » Pon 30. Apr 2012 16:31:26

Ak môžem, tak ešte na doplnenie (snáď to ešte niekoho bude baviť čítať) jeden príklad:

Ak chcem napr. 400 litrové akva (pôdorysne 120x60 cm), celková hmotnosť 560kg (90 kg sklo,
350 kg voda, 40 kg štrk, 80 kg dekorácie) položiť priamo na podlahu, zaťažím ju váhou 560 kg/0,72 m2. Ekvivalent 778 kg/m2.

Ak to postavím na dve porobetónové nohy, s pôdorysom 25x60cm, tak akva bude tlačiť na plochu 0,25x0,6x2=0,30 m3 a teda zaťaženie podlahy len od akvária bude 560 kg/0,30m2. A to zodpovedá 1867 kg/m2. Plus ešte hmotnosť porobetónu.

Rovnakú službu ale splnia aj 4 kovové stojky (napr. joklovina alebo U-čko), pôdorysne jedna stojka bude na kovovej platni 10x10cm. Takže akva bude tlačiť na plochu 0,1x0,1x4=0,04 m2. Zaťaženie podlahy len od akvárka bude 560 kg/0,04 m2. To by zodpovedalo 14.000 kg/m2. Toto číslo už vyzerá hrozivo, ale priznajme si, koľkí to tak máme, však? A stále by to malo byť OK. A to len vďaka tomu, že betón roznesie to zaťaženie na oceľovú výstuž.

Takže ja tvrdím, že je dôležité celkové zaťaženie celej stropnej dosky, lokálne zaťaženie určitej časti dosky nemá takú prioritu.

Len pre upozornenie - stále riešim iba panelák, resp. železobetónový strop, aby neprišlo k nedorozumeniu. Napr. taký drevený trámový strop alebo keramický strop v rodinnom dome, to sa bude správať určite inak. Tam by som vyššie uvedené kovové stojky určite radšej postavil nad nosník (pri keramickom strope) alebo nad trám (pri drevenom). A aj to by som ešte pre istotu skočil s nejakou fajnovou butylkou za nejakým statikom :lol:
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Been thanked: 36 times

Poslaťod Walcott » Štv 03. Máj 2012 10:25:25

Tak ved to tak asi aj väčšina berie, nikto sa nebojí že sa mu preborí noha zo stojana do pivnice, ale že sa odtrhne celý strop :D Ale nato že majú tie staré komunistické činžáky toľko rokov hodne toho unesú, v novostavbe by som sa bál viac.
Obrázok užívateľa
Walcott

Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times

Predchádzajúci

Späť na Videá s africkými cichlidami

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia