Neveim, či mi niečo ušlo, ale hádžete tu také zaujímavé informácie, až žasnem.
Páni, skúsim len v krátkosti, ale asi to krátke nebude:
1. pokiaľ je akva v najnižšom podlaží, t.j. pod doskou je už len zemina, tak len zhruba, veľmi orientačne, únosnosť priemerného pôdneho podkladu je 7,5 tony /m2.
2. niekde bolo napísané, že sú nosné steny dve? Alebo tri? Nemusí byť totiž vôbec pravidlo, že miestnosť má štyri nosné steny. Bežne stačí, aby boli nosné steny dve protiľahlé, na ktorých drží stropná konštrukcia. Ďalšie dve steny môžu byť priečky. Okrem toho to môže byť skelet (stĺpy, na nich stropné prievlaky a na nich stropné panely - uložené len na dvoch protiľahlých prievlakoch). A vtedy nie je nosná ani jedna stena, nosné sú len stĺpy. V prípade skeletu je jedno, kam natlačím akvárium. Lepšie je ho dať k stĺpu, ale nie z hľadiska menšieho zaťaženia, ale z hľadiska menšieho priehybu prievlaku.
3. A teraz môj konkrétny prípad/príklad (trochu som ho upravil, kvôli zrozumiteľnosti): mám miestnosť, do ktorej chcem dať akva s hmostnosťou 2000 kg. Únosnosť nášho konkrétneho stropu je 150 kg/m2. To ale neznamená, že sa niečo stane, keď na 1 m2 položím 300 kg knižnicu. Na jednom m2 síce bude 300 kg, ale na vedľajšom bude 0 kg. Treba zrátať celú miestnosť. Miestnosť má jeden stropný panel, plocha cca 12,7 m2. Celkovo stropný panel unesie cca 1900 kg. Ak dám do miestnosti akva s 2000 kg a položím ho vyslovene len na podlahu, tak bude problém. Otázka je, aký. V každom prípade by som už do tej miestnosti nevstupoval.
4. Pokiaľ dám moje 2000 kg akva do stredu miestnosti, t.j. na stred stropného panela, hrozí väčší priehyb stropného panela a riskujem, že strop praskne niekde uprostred. To nie je dobrý nápad.
5. Ak dám svoje 2000 kg akva k nosnej stene, hrozí ustrihnutie oceľovej výstuže v stropnom paneli a riskujem, že mi strop praskne pri nosnej stene. Tiež nie veľmi vydarený nápad.
6. Pri akvárku v tejto téme je podľa mňa úplne fuk, či je akvárium v tvare U alebo by to bol kváder. A je takmer jedno, či je pri nosnej stene alebo nie. V každom prípade verím tomu, že k takémuto zaťaženiu sa vyjadroval statik a ten určite zvážil všetky okolnosti.