no dakujem vsetkym za tipy ako sa "zbavit" veterana aby netrpel avsak moja mala prirodna rezervacia to vyriesila skoro za mna a skoro katastrofou
nebyt mojho maleho dravca (myslim tym 4 rocneho syna) ktory si vcera okolo 12tej na obed vsimol ze 2 ryby plavaju hore bruchom tak by mi asi pokapali vsetky.
Nakolko ja som bol v Rakusku (ved samozrejme vzdy sa stane nieco ked som mimo ale ked trcim doma nikdy nic) tak mi behom pol hodiny zavolala manzelka ze uz 5 ryb je hore bruchom ze nieco sa deje. Takze po telefonate som bol bezradny kedze som bol mimo. Prebehlo n-telefonatov co vsetko treba skontrolovat a cela blba pricina bola ta ze filter sa "upchal" voda mala teplotu 27 a ryby odchadzali. Nerozumiem co vsetko sa stalo hodnoty samozrejme manzelka netusi ani len ako zmerat a vlastne ani len co robit. Dobre je ze existuju aj stari rodicia a teda telefonat nabehol moj otec vybral 1/3 vody vyhadzal uz zdochnute ryby a dal cistu vodu samozrejme vycistil filter. Odniesli si to 3 yelowky 2 samci a jedna samica (vsetko uz veterani), veteran aulunocary so samicou
nastastie zvysnych 15 ryb (aulunocar, prisavnikov, malych yelowiek atd. prezilo). jedna krpata to rozdychala vo vedre vecer ked som prisiel okolo 22hej ale uz som mal vseliake myslienky cestou naspat ze ci sa k tomu este niekedy vratim .....
V kazdom pripade maly dravec (syn moj) dostal rano pochvalu ked sa zobudil ako zachranil skoro "cele" akvarko
Pricina mam JBL Crystal Profi e1501 v tomto akvarku uz asi pol roka a asi aj viac. samozrejme som cistil filter vzdy ked sa mi nieco nepozdavalo. naposledy som upravil komory tak ze som k tym original dodanym molitanom na vstupe do filtra vlozil dalsi molitan ktory mal hustejsiu strukturu a teda aby viac zachytaval filter na vstupe. To iste som spravil na vystupe. Ako to tu uz niekde bolo pisane original naplne (molityny) su take riedke ze zaclona zachyti viac. Dalej som doplnil sera siporax a aj molitan na vystupe a to cca pred 2-3 mi tyzdnami. Tymto doslo k rychlejsiemu zaneseniu filtra a pravdepodobne znizeniu vykonu samotneho filtra, tak este vecer som na vstupe ten pridavny molitan vyhodil aby to nespravilo zas. V kazdom pripade si davam momentalne za ulohu kazdy tyzden cez vikend prekontrolovat filter v akom je stave
Takuto istu upravu s pridanymi kolitanmi a siporaxom som spravil aj na JBL Crystal Profi e901 co mam pre spolocenske akvarko a tam som nebadal ziadny naznak znizenia vykonu pomaly mam pocit ze slape viac ako ta e1501. Ako co sa tyka filtrov, tak samotne filtre su super tiche bez problemov e901 mam uz rok a frci nonstop. Cize s filtrami som spokojny len som to trosku dodr..al s naplnami asi.