"Žralokárium"

Diskusia o návštevách cichlidárov a "cichlid" miest

"Žralokárium"

Poslaťod terrible » Ned 11. Mar 2012 23:12:52

Tento víkend k nám zavítala atrakcia - živé žraloky v pojazdnom akváriu. Nie sú to síce cichlidy, ale samozrejme, že som neodolal a išiel som sa na to pozrieť na vlastné oči. Ide vlastne o náves kamiónu, do ktorého sa mi podarilo trošku nahliadnuť. Je v ňom akvárium o objeme 15000 litrov, ktoré je asi do polovice výšky návesu a asi do 2/3 jeho dĺžky, nad nádržou je osvetlenie a v zostávajúcej časti je technika. Pre zaujímavosť zopár údajov o nádrži: rozmery: 7m x 2m x 1,2m (dxšxv), čo je 16800 litrov hrubého objemu. Sklo je hrubé 4 cm, zn. Stadip, 2x bezpečnostne fóliované. Vonkajší a vnútorný povrch je utesnený polyesterom, dno je položené na Roofmat hrúbky 4 cm. Drevo je značky CTBX o hrúbke 19 mm. Izolácia je zabezpečená PU penou hrubou 5 cm. Filtráciu vody zabezpečuje 40 filtrov Polyether Bakteriologik a aktívne uhlie. Čerpadlo má výkon 32 m3 vody za hodinu. Nádrž má aj UV filter so žiarením UVC 235 mm, filter má výkon 15 m3 za hodinu. Obrovský 2 m vysoký odpeňovač zabezpečuje tiež okysličenie morskej vody v akváriu. Osvetlenie zabezpečujú dve HQI lampy 2 x 400 W. Ohrievanie a chladenie vody zabezpečuje elektrický termostat Red Line Titane. Chladenie zabezpečuje titánová klimatizácia. V akváriu plávu 4 ks žralokov – žralok korálový, žralok čiernoplutvý, žralok fúzatý a žralok leopardovitý, aj keď dvaja z nich počas mojej návštevy celý čas ležali na dne a odmietali sa pohnúť. Spoločnosť im robí Ostrorep americký, ktorý vyzerá ako potomok trilobita. ;) Prikladám zopár fotiek na ukážku, ospravedlňujem sa za kvalitu, ale kombinácia fotenia iba bez blesku, slabého modrého svetla, pohybujúcich sa rýb, zavadzajúcich ľudí a malého foťáčiku viac nedala...
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Reklama

Re: "Žralokárium"

Poslaťod peca » Pon 12. Mar 2012 10:38:40

Tak to je popis ako v encyklopedii.... :D To tam mali popisane alebo si sa pytal.....? Pekne zdokumentovane. Nepytal si sa ako a cim to krmia ?
Obrázok užívateľa
peca

Images: 7
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod nobody » Pon 12. Mar 2012 15:18:12

prepac za moj koment ale toto je tiez jedna z clovecich hluposti vozit zraloky v akvarku po EU. :cry: Majitela a jemu podobnych treba zavriet do klietky a chodit ukazovat gorilam do pralesa nech sa na nich gorilky a opicky trosku vyblaznia.
nobody

Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Poslaťod tomato » Pon 12. Mar 2012 15:37:22

skus sa zamysliet....aky je podla teba rozdiel medzi zralokmi v 15 tisicovom akvariu a tvojimi rybami?
to by sme sa potom mali dat do tej klietky zavret vsetci...
Obrázok užívateľa
tomato
Moderátor
Moderátor

Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Poslaťod bobo242 » Pon 12. Mar 2012 15:43:17

tiez ma napadlo ze ako sa asi citia pri presune.. mozno ze tam maju nieco ako tropicku burku s vlnobitim a nejako im to nevadi. ak im to vadi, tak aj mne to vadi a suhlasim s nobodym. inac ked to stoji, vyzera to byt Ok a aj chalani vyzeraju ze su v pohode - vyzera to dost priestorne. a mozno od radosti ze uz konecne zaparkovali...
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod tomato » Pon 12. Mar 2012 15:53:53

no, podla mna tie presuny nebudu az take kriticke, ked vacsinou asi jazdia dlhe trate dialnica a tak....a co sa tyka mora, tam je tiez vela prudov vlny a take veci, co ja viem, zralok je aj myslim ryba ktora by mala byt stale v pohybe aby mohla dychat..
neviem nepride mi to o nic horsie ako normalne akva,a ked citam aka je tam technika mozno ze tie ryby sa maju este daleko lepsie ako ryby niektorych nasich kolegov z oboru akvaristiky.
/tymto na nikoho nenarazam/
Obrázok užívateľa
tomato
Moderátor
Moderátor

Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Poslaťod nobody » Pon 12. Mar 2012 16:49:50

je to v jednoduchosti blbost a samozrejme tych ludi by som nakopal. 7m dlzka, 2m sirka, 4 ria zraloci 5ty trilobit no neviem aku dlzku maju krpci zraloci ale v mojom akvarku maju ryby pomer objem a priestor k svojej velkosti ovela lepsi ale to asi v kazdom akvarku. jednoducho zralok patri do svojej divociny a nie do akvaria, takisto ako ked debilko chova levy pri trnave ;)
nobody

Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Poslaťod terrible » Pon 12. Mar 2012 17:28:08

Tie údaje tam boli napísané, okrem toho som dostal k tomu taký letáčik, kde to je tiež napísané. Inak tie žraloky nie sú až také veľké, mali tam pomerne dosť miesta, to sú také kúsky možno do 1,5 m. Čo sa týka kŕmenia tak píšu, že žraloci v skutočnosti nie sú veľkí gurmáni a stačí im 3-4 kg mrazených rýb raz za týždeň, plus nejaké vitamínové prípravky na prilepšenie. Čo sa týka nejakej etiky ich takéhoto chovu, k tomu sa nevyjadrujem, nech si každý urobí názor aký chce. Oni to odôvodňujú tým, že jedného zachránili v Mexickom zálive počas nejakej ropnej katastrofy, ostatné od Filipín a Kalifornie, vraj zaplatili ich prevoz do Holandska, kde boli rok v karanténe v špeciálnom bazéne a potom si asi 3 mesiace zvykali na akvárium a že vlastne skúmajú interakciu ropou zasiahnutých žralokov so zdravými žralokmi v prostredí, ktoré simuluje more od teploty, pH až po riadené prúdenie vody a vraj študujú či ropa neovplyvnila ich správanie a inštinkty. Inak mňa na tom asi najviac zaujali asi tie parametre techniky, btw počas prepravy ju poháňa 12 kVA dieselagregát.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Nawi » Pon 12. Mar 2012 17:59:04

podla mna je to tiez p...,sory tomato no mozno mas iny nazor no tie ryby trpia,darmo ze je to peknych 15000l no aj tak,tie presuny do jednotlivych miest a pochybujem ze jazdia len po dialnici,aj u nas boli a u nas nieje ziadna dialnica,je tu sice jeden obchvat no ten je asi len 15km......kukal som aj ich stranku tusim mu uz aj par zralokou uhynulo nie?
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Poslaťod bobo242 » Pon 12. Mar 2012 18:06:04

nobody píše:je to v jednoduchosti blbost a samozrejme tych ludi by som nakopal. 7m dlzka, 2m sirka, 4 ria zraloci 5ty trilobit no neviem aku dlzku maju krpci zraloci ale v mojom akvarku maju ryby pomer objem a priestor k svojej velkosti ovela lepsi ale to asi v kazdom akvarku. jednoducho zralok patri do svojej divociny a nie do akvaria, takisto ako ked debilko chova levy pri trnave ;)

nobody, mas pravdu. ale na druhej strane je furt lepsie, ked maju taketo akv ako keby ich mali chytit iny debilkovia v mori, odrezat im plutvy na polievku a hodit naspat..takto maju aspon akytaky zivot.. jasne, nie idealny, ale ked by mali napr pomoct propagovat ochranu zralokov vo vseobecnosti, tak to ma vyznam. dovolim si tvrdit, ze ziadne nase akv nesplna priestorove poziadavky chovanych ryb, akurat s nimi nechodime horedole na privesnom voziku :wring . staci si pozriet videa z prirody, v akych priestoroch sa pohybuju aj relativne male druhy. napr 20 tropheusov by muselo mat akv ako je toto pre zralokov.. alebo snekace by museli mat 1 m2 pre 1 par atd atd. a uz vobec nehovorim o druhoch velkych 30 cm a viac..
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Ďalší

Späť na Návštevy cichlidárov

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia