Tento víkend k nám zavítala atrakcia - živé žraloky v pojazdnom akváriu. Nie sú to síce cichlidy, ale samozrejme, že som neodolal a išiel som sa na to pozrieť na vlastné oči. Ide vlastne o náves kamiónu, do ktorého sa mi podarilo trošku nahliadnuť. Je v ňom akvárium o objeme 15000 litrov, ktoré je asi do polovice výšky návesu a asi do 2/3 jeho dĺžky, nad nádržou je
osvetlenie a v zostávajúcej časti je technika. Pre zaujímavosť zopár údajov o nádrži: rozmery: 7m x 2m x 1,2m (dxšxv), čo je 16800 litrov hrubého objemu. Sklo je hrubé 4 cm, zn. Stadip, 2x bezpečnostne fóliované. Vonkajší a vnútorný povrch je utesnený polyesterom, dno je položené na Roofmat hrúbky 4 cm. Drevo je značky CTBX o hrúbke 19 mm. Izolácia je zabezpečená PU penou hrubou 5 cm. Filtráciu vody zabezpečuje 40 filtrov Polyether Bakteriologik a aktívne uhlie.
Čerpadlo má výkon 32 m3 vody za hodinu. Nádrž má aj UV filter so žiarením UVC 235 mm, filter má výkon 15 m3 za hodinu. Obrovský 2 m vysoký odpeňovač zabezpečuje tiež okysličenie morskej vody v akváriu. Osvetlenie zabezpečujú dve HQI lampy 2 x 400 W. Ohrievanie a chladenie vody zabezpečuje elektrický termostat Red Line Titane. Chladenie zabezpečuje titánová klimatizácia. V akváriu plávu 4 ks žralokov – žralok korálový, žralok čiernoplutvý, žralok fúzatý a žralok leopardovitý, aj keď dvaja z nich počas mojej návštevy celý čas ležali na dne a odmietali sa pohnúť. Spoločnosť im robí Ostrorep americký, ktorý vyzerá ako potomok trilobita.
Prikladám zopár fotiek na ukážku, ospravedlňujem sa za kvalitu, ale kombinácia fotenia iba bez blesku, slabého modrého svetla, pohybujúcich sa rýb, zavadzajúcich ľudí a malého foťáčiku viac nedala...
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.