Caquetaia umbrifera

Diskusia o fotografiách z "vodného" sveta

Re: Caquetaia umbrifera

Poslaťod stiff » Sob 25. Feb 2012 9:35:44

jancibie píše:Ja mám ako prvé kritérium pri hodnotení technickej kvality ostrosť fotografie.Ak fotografia nie je ostrá v plnej,čiže životnej veľkosti,nezasluhuje si pozornosť. Pri tomto rozlíšení sa k tomuto kritériu nedá vyjadriť.
Keď veľmi chceš,môžeš ešte posudzovať napríklad expozíciu. Táto tvoja fotka je napríklad podexponovaná. Dalej sa dá posudzovať farebnosť.Podľa môjho názoru,strašne prifarbuješ ryby a výrazne si pomáhaš zvyšovaním kontrastu.Zvlášť si to prehnal pri fotke dovii,tak modrá dovii bohužiaľ neexistuje.
Tým,že používaš blesk zhora, si na jednej strane uľahčuješ fotenie,lebo nemáš problémy s odleskami, s deformáciami,lebo môžeš fotiť aj kolmo na sklo. Daň za to je zase nedostatočne nasvietená ryba,v tomto prípade umbee stratil koniec análnej plutvy plus iné nedostatky na spodku tela.A ešte vidím nedôsledné vyfarbovanie pozadia v oblasti hlavy,hlavne tá časť blízko oka je dosť rušivá.
A teraz ma ukameňujte.

Zaujímavý názor, ale z môjho pohľadu zastaralý a pri tejto problematike veľmi úzko zaškatuľkovaný. Toto je naozaj obrovská možnosť diskusie a vzhľadom na konkrétnosť foto vyjadrenia každého z nás, toto nevidím takto celkom jednoznačne. Každý máme iné oko, každý vnímame realitu inak a dôležitý je samotný zámer - cieľ fotografie, čo ňou chcem povedať, vyjadriť. Ak vezmem do úvahy limity techniky, tak výsledný kompromis NIKDY nebude zodpovedať reálu. Ako vravím, je to na naozaj veľkú diskusiu.

Ešte jedna vec, podľa môjho názoru tá foto samca umbee bola blesknutá zpredu pod uhlom cca 45°, nie zvrchu. A Ďalšia vec - blýskať zhora je oveľa náročnejšie vo veľkých nádržiach a pri veľkých rybách, ako blýskať z foťáku, alebo s bleskom v ruke, pod nejakým uhlom. Toto je zasa môj názor.
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Poslaťod jancibie » Sob 25. Feb 2012 15:36:31

Je to skutočne nevyčerpateľná téma. Toto bolo moje prvé a zároveň posledné hodnotenie nejakej fotky,nakoľko trvám na svojom názore,že tu vlastne nie je čo hodnotiť pri takomto rozlíšení fotografie.
1.Tak potom hodnotiť ale zároveň brať na vedomie limity techniky? To si trochu odporuje. Myslíš ,že niekto na fotoportáli ephoto by bral na ohľad limity techniky?
2.Nie je nič jednoduchšie ako spraviť nejakú fotku a potom sa vyhovoriť na umelecký zámer,aj keď toto myslím všeobecne.Nehrajme sa tu na profíkov s amatérskou výbavou.
3.Inak ja netvrdím,že pracovať so sústavou zábleskových jednotiek je jednoduché,ja si len myslím,že pokiaľ má fotograf k dispozícii len jeden externý blesk,lepšie výsledky dosiahne pri blýskaní "z boku". howgh
Obrázok užívateľa
jancibie

Images: 0
Been thanked: 3 times

Poslaťod stiff » Sob 25. Feb 2012 16:09:12

Oukeeej.. :mrk

Aby som predišiel nedorozumeniu - mal som na mysli limit techniky v porovnaní s ľudským okom, v kontexte rálného vyjadrenia, farebnosti atď... Ak sa pozriem voľným okom, tak v tieňoch nič nešumí. Aspoň v mojich očiach. K tomu ostatku, čo si napísal, sa nebudem vyjadrovať, lebo by sme sa aj tak nepochopili.. :mrk čuuus
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Been thanked: 70 times

Poslaťod jancibie » Sob 25. Feb 2012 17:37:55

stiff píše:Oukeeej.. :mrk

Aby som predišiel nedorozumeniu - mal som na mysli limit techniky v porovnaní s ľudským okom, v kontexte rálného vyjadrenia, farebnosti atď... Ak sa pozriem voľným okom, tak v tieňoch nič nešumí. Aspoň v mojich očiach. K tomu ostatku, čo si napísal, sa nebudem vyjadrovať, lebo by sme sa aj tak nepochopili.. :mrk čuuus

Ó ďakujem :whew
Obrázok užívateľa
jancibie

Images: 0
Been thanked: 3 times

Poslaťod Rostratus » Sob 25. Feb 2012 20:15:02

jancibie píše:Je to skutočne nevyčerpateľná téma. Toto bolo moje prvé a zároveň posledné hodnotenie nejakej fotky,nakoľko trvám na svojom názore,že tu vlastne nie je čo hodnotiť pri takomto rozlíšení fotografie.

Práve preto, že sa tu nehráme na profíkov, ale na amatérov, ktorých fotenie baví tak by nemal byť problém hodnotiť fotografiu aj vo veľkosti 1024px.... Mne stačí ak sa na danú fotografiu pozriem a buď sa mi páči, alebo nie. Nepotrebujem na to plagátovú veľkosť. Nebudem si z toho robiť ani kalendár, ani plagát.... veď si fotím pre potešenie, nie preto aby som sa tu chválil "aký som dobrý a vy ste ...., lebo nedokážete to čo ja :wring " Chápeš čo tým myslím? A o tom je celá táto sekcia.. Čiže nevidím dôvod prečo by si nemohol, nechcel hodnotiť ďalšie fotografie. Od každého chcem nielen ja, ale každý kto vloží fotografiu do "aquaphoto sekcie" názor iných na danú fotografiu. Nič viac, nič menej. :mrk
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod nimho » Sob 25. Feb 2012 21:06:06

Vytvor sekciu Super profi foto a tam nech davaju profi fotky :hmm
ja mam k dispozicii staru zrkadlovku a tak isto sa snazim nieco zachytit, zo 100zaberov jeden co sa mi paci uploadnem pre potesenie...zhliadnutie kazdej foto je zazitok - ale aky, tak to je uz na kazdom, ak sa nemoze pozerat tak staci kliknut vlavo hore sipku spat :-)
Obrázok užívateľa
nimho

Been thanked: 2 times

Poslaťod Rostratus » Pon 19. Mar 2012 22:24:35

Nové foto samca Caquetaia umbrifera :)
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Walcott » Štv 19. Apr 2012 18:22:50

Nechutne pekné :yes
Obrázok užívateľa
Walcott

Been thanked: 7 times

Predchádzajúci

Späť na Akva foto

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia