l_lacova 500-ka

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Ako sa vám páči táto nádrž? ( hlasujte ako v škole)

1
29
94%
2
1
3%
3
0
Nehlasovalo
4
1
3%
5
0
Nehlasovalo

Celkom hlasov : 31

Re: l_lacova 500-ka

Poslaťod Belial » Štv 26. Jan 2012 20:58:00

Už to začína celkom dobre vyzerať... :claps:
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Reklama

Poslaťod Walcott » Štv 26. Jan 2012 21:51:00

Paráda, dúfam že tie umelé podložky to vydržia a časom sa nastlačia, ja mám tvrdú penu pod akva aj pod stojanom pod akva sa stlačila nepatrne menej ako mm ale v rohu pod stojanom kde je krivá podlaha sa stlačila úplne aj o 1 cm.
Obrázok užívateľa
Walcott

Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times

Poslaťod miroslav2740 » Pia 27. Jan 2012 17:38:47

To bude parada som zvedavi ked to bude hotove. :yes
miroslav2740

Images: 10
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod l_laco » Sob 28. Jan 2012 15:49:48

Včera kuriér doviezol filter... JBL e1501 greenline.
01.jpg

Chcel som ušetriť a tak som ho kúpil na bazáre. Podľa priloženej faktúry bol predaný v 9/2011, takže je "ako nový", čomu zodpovedá aj stav filtračných médií.
02.jpg

Filter je veľkosťou taký ako som očakával ... do skrinky s výškou 60 cm pasuje akurát tak, aby sa dali pohodlne odpojiť hadice. Čo ma však prekvapilo, bola váha hlavy filtra... je dosť ťažká. Objem médií vo filtri vychádza približne tak ako je deklarované, cca. 12l čo je celkom fajn. Predpokladám že najčastejšie a budú zanášať dva predfiltre po bokoch najvrchnejšej nádoby. Celkom ma pobavila hustota a hrúbka molitanu v tejto časti filtra ... myslím že kus záclony by zachytil viac nečistôt ako toto:
03.jpg

a tak som to doplnil ešte o dva kúsky molitanu ktorú som si vyrezal a dodatočne tam vložil:
04.jpg

Spolu by to už malo mať nejakú účinok.
Ostatné originálne média, hlavne tie valčeky plánujem prednahradiť Siporaxom. Tiež z tých guličiek polovicu odoberiem a nahradím Siporaxom. Rovnako mám v pláne dať na dno najspodnejšieho koša vrstvu stredne hrubého molitanu na zachytenie hrubších nečistôt.
V podstate, všetky moje prvé dojmy a postrehy sa zhodujú s článkom na tejto stránke:
Kód: Vybrať všetko
http://rybicky.net/clanky/703-jbl-cristalprofi-e1501-greenline

Filter plánujem pred použitím v novom akvárku nechať zabehnúť v existujúcom 250l akvárku, no zatiaľ som ho z obavy pred možným tečením provizórne spustil do prevádzky len v pivnici .... takže ospravedlňte to okolie :oops:
06.jpg

K filtru prišlo aj nejaké to príslušenstvo, no neviem či z toho niečo použijem, nakoľko všetky prísavky ktoré som kedy použil nedržali dlho. Rozstrekovaciu rampu taktiež nemám v pláne použiť ale keď ju už mám určite ju vyskúšam.
08.jpg

Filter zatiaľ šlape bez problémov, je úplne ticho, nikde nič netečie ani neslzí. Napustenie filtra prehlo v porovnaní s mojim starým Fluval 204 úplne "automaticky". Stačilo 2x stlačiť pumpu na hlave filtra a voda sa do neho valila ako do kanálu... Po pár sekundách bol filter plný čo sa dalo pekne pozorovať na výtokovej hadici ktorá sa tiež zaplnila vodou. Potom už stačilo len zapnúť filter do elektriky a rozbehol sa. Asi minútku trvalo kým sa úplne odvzdušnil, v tom čase bolo počuť mierny hluk ale potom stíchol úplne a počuť už len člupkot vody.
07.jpg
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Walcott » Sob 28. Jan 2012 21:56:08

Toto nie je zakladanie akvarka ale recenzia jednotlivých komponentov :D
Obrázok užívateľa
Walcott

Poslaťod Rasto_2001 » Sob 28. Jan 2012 22:47:42

ja som si toť nedávno kúpil ten istý, bol som si poň osobne v Pezinku, zatiaľ ho nemám nainštalovaný (dnes som dal akurát rovnať hadice :-D )
aj ja som sním zatiaľ spokojný, média neplánujem nijako meniť ani dopĺňať nechám tam origináli čo sú tam, ináč aj ja som bol prekvapený samotnou váhou prázdneho filtra.
Rasto_2001

Has thanked: 3 times

Poslaťod l_laco » Ned 29. Jan 2012 6:08:57

Hadice sú naozaj dosť tvrdé a preto som ich pred nasadením na filter napustil horúcou vodou z vodovodu ..krásne zmäkli. ..ale len na pár minút :-)) No ľahšie sa s nimi manipulovalo a lepšie sa dali dotiahnuť aj koncovky na spojoch.
Dnes chcem filter spustiť v 250-ke nech sa pomaly začne zabiehať a osídľovať baktériami. Mám trochu obavu aké prúdenie to tam vytvorí, nechcem ho moc škrtiť.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod paloi » Ned 29. Jan 2012 7:33:31

l_laco, v každom prípade to pekne všetko dokumentuješ. To môže mnohým pomôcť. Celkom zaujímavé čítanie. Len vydržať až do konca :yes ...aj keď koniec asi nikdy nebude :lol:
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod l_laco » Ned 29. Jan 2012 14:48:17

Veru, tiež sa bojím že to nebude mať konca ... ;)

Keďže filter JBL nevykazoval po dvoch dňoch skúšobnej prevádzky v pivnici žiadne problémy, rozhodol som sa zapojiť ho do 250-ky aby sa média pomaly začali zanášať a aby sa filter "naštartoval".
Pôvodné zloženie médií v košoch som pozmenil podľa svojej predstavy:
(zdola hore - v smere prúdenia vody)
1. kôš
- 1/2 molitan stredná hrúbka - na zachytenie hrubších nečistôt - mechanická filrácia
- 2/2 guličky JBL MicroMec - bilogická filtrácia
2. kôš
- Sera Siporax cca. 1,5 L - bilogická filtrácia
3. kôš
- Sera Siporax cca. 1,5 L - bilogická filtrácia
4. kôš
- 1/2 guličky JBL MicroMec - bilogická filtrácia
- 2/2 molitan jemný - na zachytenie najjemnejších nečistôt - mechanická filtrácia.
No a samozrejme po bokoch najvrchnejšieho koša som nechal dve vrstvy najhrubšieho molitanu ako predfilter.
A toto mi zostalo:
20120129 28.jpg

Nie som si však istý či takéto zloženie médií zostane na furt. :(
Totižto ... po zapojení filtra pod akvárkom som zistil, že nie je až taký tichý ako bol v pivnici. Filter bol hlučnejší a tak som vyskúšal vybrať všetky koše a pustiť ho len na prázdno ... znovu šiel úplne ticho. Takže z toho usudzujem, že čím väčší odpor musí čerpadlo prekonať tým je hlučnejší ... istú časť hluku môže spôsobovať aj vzduch ktorý sa stále drží v nových molitanoch, pretože počuť akési člupkanie, takže počkám pár dní a uvidím čo sa bude diať. Pokiaľ sa to nezlepší nahradím najspodnejšiu vrstvu molitanu keramickými valčekmi.
A takto to vyzerá :
20120129 29.jpg

V akvárku je teraz pomerne dosť silné prúdenie vody, no ryby vyzerajú byť sú pohode.

Pozadie ....
Tak toto je kapitola sama o sebe.
Už niekoľko týždňov mám v hlave otázku, aké pozadie zvoliť?
Na pozadie mám dve požiadavky ... musí byť tmavé a nesmie zaberať veľa priestoru v akvárku ..najlepšie žiadny. Každý liter vody je vzácny a každý centimeter potrebný.
Predstava toho, že si dám urobiť pozadie v Akvapozadia.sk stroskotala na tom, že ak má byť 3D pozadie naozaj 3D, musí mať určitú hrúbky aby vytvorilo pekný priestorový efekt. Pozadie s hrúbkou 5 cm sa nedá tak pekne vytvarovať a tak som od tejto možnosti upustil ... takéto pozadie by bolo dosť drahé na to, že by v podstate nebolo členité.
Druhá možnosť je kúpiť nejaké pozadie "Slim" ... výrobcov je niekoľko... ( cenzúrovaný text), Poliform - Slovensko, AFstyle z českej republiky .. a určite aj iné by sa našli. No žiadne z týchto tenkých pozadí ma neoslovilo farebne, nakoľko hľadám niečo tmavšie... avšak toto je cesta ku ktorej sa možno v budúcnosti vrátim.
Takže som mal ďaľšiu možnosť a to nalepiť na zadnú stenu čiernu tapetu. Jednoduché riešenie, akvária s čiernym pozadím vyzerajú tiež dobre, takže som sa toho chytil. No potom ma napadlo, že keďže aj tak plánujem zadnú stenu a pravdepodobne aj bočné steny obložiť 2cm polystyrénom kôly tepelnej izolácií, že ten polystyrén natriem čiernou farbou a prilepím ho na vonkajšie steny akvárka. Plánujem použiť bezfarebný akvaristický silikón - lepidlo, no predtým ešte musím vyskúšať či bude držať.
Takže som kúpil jednu plechovku vodovej, matnej, čiernej farby
20120129 24.jpg

a začal valčekom natierať...
20120129 25.jpg

Ak vám niekto niekedy bude tvrdiť že vodou riediteľná farba nesmrdí, alebo že sa ľahko odstraňuje z rúk, že stačí umyť tak mu neverte ... smrdí a ak zaschne na ruke nejde umyť.
20120129 22.jpg

Farba na polystyrén chytá pekne, aj bez riedenia sa ľahko nanáša, myslím že v dvoch vrstvách bude stačiť. Zajtra musím ešte vyskúšať či sa bude dať prilepiť na sklo bezfarebným lepidlom na akvária.
20120129 23.jpg

Je mi jasné, že povrch nebude taký čierny a jednoliaty ako pri použití fólie, no to ani nie je môj zámer, nakoľko na skle sa tak či tak uchytí riasa a dekorácia v akváriu - kamene, koreň a rastliny čiastočne všetko zakryjú. To je aj dôvod prečo zatiaľ nechcem kupovať drahé vnútorné pozadie ... pokiaľ sa pre neho rozhodnem, určite nájdem spôsob ako ho dodatočne vložiť do akvárka.
Jo a ešte som zabudol .. polystyrén na bočných stranách plánujem z vonkajšej strany oblepiť samolepiacou tapetou vo podobnej farbe ako je skrinka pod akvárkom, takže by to malo vyzerať ako celé obložené drevotrieskou.
Či sa mi to podarí a ako to bude nakoniec vyzerať uvidíme...
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod stiff » Ned 29. Jan 2012 15:45:23

Ideš na to dobre.. Akurát jeden detail: ja by som ten nafarbený polystyrén na zadnú stranu akva nelepil. Ak by si ho niekedy chcel vymeniť (zmena farby a pod), budeš musieť otočiť akva a odlepiť (očistiť) ho. Ak som správne pochopil, akva bude pri stene. Stačí narezať niekoľko pásikov polystyrénu a vopchať (zaprieť) ich medzi stenu a černy polystyrén. S akvarkom sa hýbať nebude, takže to bude držať a môžeš to hocikedy vymeniť úplne jednoducho... Napr. v lete, keď sa ti bude voda prehrievať vplyvom teploty osvetlenia.. :mrk
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Been thanked: 70 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 40 hostia