Veru, tiež sa bojím že to nebude mať konca ...
Keďže filter JBL nevykazoval po dvoch dňoch skúšobnej prevádzky v pivnici žiadne problémy, rozhodol som sa zapojiť ho do 250-ky aby sa média pomaly začali zanášať a aby sa filter "naštartoval".
Pôvodné zloženie médií v košoch som pozmenil podľa svojej predstavy:
(zdola hore - v smere prúdenia vody)1. kôš
- 1/2 molitan stredná hrúbka - na zachytenie hrubších nečistôt - mechanická filrácia
- 2/2 guličky JBL MicroMec - bilogická filtrácia
2. kôš
- Sera Siporax cca. 1,5 L - bilogická filtrácia
3. kôš
- Sera Siporax cca. 1,5 L - bilogická filtrácia
4. kôš
- 1/2 guličky JBL MicroMec - bilogická filtrácia
- 2/2 molitan jemný - na zachytenie najjemnejších nečistôt - mechanická filtrácia.
No a samozrejme po bokoch najvrchnejšieho koša som nechal dve vrstvy najhrubšieho molitanu ako predfilter.
A toto mi zostalo:
20120129 28.jpg
Nie som si však istý či takéto zloženie médií zostane na furt.
Totižto ... po zapojení filtra pod akvárkom som zistil, že nie je až taký tichý ako bol v pivnici. Filter bol hlučnejší a tak som vyskúšal vybrať všetky koše a pustiť ho len na prázdno ... znovu šiel úplne ticho. Takže z toho usudzujem, že čím väčší odpor musí
čerpadlo prekonať tým je hlučnejší ... istú časť hluku môže spôsobovať aj vzduch ktorý sa stále drží v nových molitanoch, pretože počuť akési člupkanie, takže počkám pár dní a uvidím čo sa bude diať. Pokiaľ sa to nezlepší nahradím najspodnejšiu vrstvu molitanu keramickými valčekmi.
A takto to vyzerá :
20120129 29.jpg
V akvárku je teraz pomerne dosť silné prúdenie vody, no ryby vyzerajú byť sú pohode.
Pozadie ....
Tak toto je kapitola sama o sebe.
Už niekoľko týždňov mám v hlave otázku, aké pozadie zvoliť?
Na pozadie mám dve požiadavky ... musí byť tmavé a nesmie zaberať veľa priestoru v akvárku ..najlepšie žiadny. Každý liter vody je vzácny a každý centimeter potrebný.
Predstava toho, že si dám urobiť pozadie v Akvapozadia.sk stroskotala na tom, že ak má byť 3D pozadie naozaj 3D, musí mať určitú hrúbky aby vytvorilo pekný priestorový efekt. Pozadie s hrúbkou 5 cm sa nedá tak pekne vytvarovať a tak som od tejto možnosti upustil ... takéto pozadie by bolo dosť drahé na to, že by v podstate nebolo členité.
Druhá možnosť je kúpiť nejaké pozadie "Slim" ... výrobcov je niekoľko... ( cenzúrovaný text), Poliform - Slovensko, AFstyle z českej republiky .. a určite aj iné by sa našli. No žiadne z týchto tenkých pozadí ma neoslovilo farebne, nakoľko hľadám niečo tmavšie... avšak toto je cesta ku ktorej sa možno v budúcnosti vrátim.
Takže som mal ďaľšiu možnosť a to nalepiť na zadnú stenu čiernu tapetu. Jednoduché riešenie, akvária s čiernym pozadím vyzerajú tiež dobre, takže som sa toho chytil. No potom ma napadlo, že keďže aj tak plánujem zadnú stenu a pravdepodobne aj bočné steny obložiť 2cm polystyrénom kôly tepelnej izolácií, že ten polystyrén natriem čiernou farbou a prilepím ho na vonkajšie steny akvárka. Plánujem použiť bezfarebný akvaristický silikón - lepidlo, no predtým ešte musím vyskúšať či bude držať.
Takže som kúpil jednu plechovku vodovej, matnej, čiernej farby
20120129 24.jpg
a začal valčekom natierať...
20120129 25.jpg
Ak vám niekto niekedy bude tvrdiť že vodou riediteľná farba nesmrdí, alebo že sa ľahko odstraňuje z rúk, že stačí umyť tak mu neverte ... smrdí a ak zaschne na ruke nejde umyť.
20120129 22.jpg
Farba na polystyrén chytá pekne, aj bez riedenia sa ľahko nanáša, myslím že v dvoch vrstvách bude stačiť. Zajtra musím ešte vyskúšať či sa bude dať prilepiť na sklo bezfarebným lepidlom na akvária.
20120129 23.jpg
Je mi jasné, že povrch nebude taký čierny a jednoliaty ako pri použití fólie, no to ani nie je môj zámer, nakoľko na skle sa tak či tak uchytí riasa a dekorácia v akváriu - kamene, koreň a rastliny čiastočne všetko zakryjú. To je aj dôvod prečo zatiaľ nechcem kupovať drahé vnútorné pozadie ... pokiaľ sa pre neho rozhodnem, určite nájdem spôsob ako ho dodatočne vložiť do akvárka.
Jo a ešte som zabudol .. polystyrén na bočných stranách plánujem z vonkajšej strany oblepiť samolepiacou tapetou vo podobnej farbe ako je skrinka pod akvárkom, takže by to malo vyzerať ako celé obložené drevotrieskou.
Či sa mi to podarí a ako to bude nakoniec vyzerať uvidíme...
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.