l_lacova 250ka

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Ako sa vám páči nádrž ( hlasujte ako v škole)

1
0
Nehlasovalo
2
1
100%
3
0
Nehlasovalo
4
0
Nehlasovalo
5
0
Nehlasovalo

Celkom hlasov : 1

Re: l_lacova 250ka

Poslaťod l_laco » Pia 20. Jan 2012 11:47:49

terrible píše:Keby si bol bližšie tak by som ti vedel požičať dva čisté 50 l kanistre, ale pre tú vzdialenosť sa to asi neoplatí.

veru neoplatí, ale už mám niečo vybavené ako som písal vyššie ... 4x 50l ...
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Reklama

Poslaťod stiff » Pia 20. Jan 2012 13:16:22

l_laco píše:Dnes som odstránil z akvárka dva pomerne veľké kamene.
Mal som podozrenie že sú to vápence, čo sa aj testom s octom potvrdilo. Neviem či v akvárku nejako škodili alebo nie ... tvrdosť vody som nemeral, ani iné parametre, no keďže pridávam pre rastliny CO2 určite tam nerobili dobrotu.

Stále sa zamýšľam nad tým, ako premiestnim 250-ku do inej izby tak, aby som v bio-systéme narobil čo najmenej škody? Moja budúca 500-ka by totiž mala stáť práve na mieste kde je teraz 250-ka.
Kupovať nejaký sud na vodu s objemom 200l je blbosť ... nie je taký lacný. Jeden síce na záhrade mám ale predstava toho že by som ho mal vydrhnúť je desná ... už X rokov sa s ním nehýbalo, na dne je usadený nejaký kal ... neviem či by voda z neho aj po dôkladnom umytí bola ešte života schopná.... :-( No a nemám ani vhodné čerpadlo ktorým by som potom všetkú tú vodu prečerpal o poschodie vyššie ... takže ostáva len ručné nosenie vo vedrách :-( Je mi jasné že z nej budem musieť vybrať aj takmer všetok štrk, pretože po schodoch kde sa zmestíme len dvaja vedľa seba ju s 50 kg štrku nevynesieme ...
Má niekto nejaký nápad ako presťahovať akvárko tak, aby povedzme o nejaký deň či dva zas normálne fungovalo?

Dvaja ľudia v normálnych podmienkach musia 250l akva so štrkom po zopár schodoch v pohode vyniesť.. Jeden človek dokáže sám preložiť cca 200l akva s 2cm vody zo stojana na stojan vo výške ramien. Dvaja ľudia v pohode nosia 2m 450l nádrže aj s 2cm vody.. Netreba sa toho báť.

Na tvojom mieste vypustím vodu čo to dá a celé akva aj s rastlinami a štrkom vynesiem hore. Treba 3 ľudí, keby náhodou bolo treba prechytiť.. Vodu natlačím, kde sa dá a potom vrátim 2/3 (stačí aspoň polovicu) naspäť. Ak to nejde tak tam vrátim aspoň 40l a dopustím vodovodom do polovice a po 3-4 dňoch dopustím do vrchu. A je to.. 2 hodky roboty, zopár vedier..

500l najrýchlejšie zabehneš tak, že nový filter nahodíš hneď na 250tku, hoci s menším prietokom. Medzi tým budeš každý druhý deň (možeš aj každý ak sa ti chce a ponáhľaš :)) z 250tky sťahovať zabehnutú vodu (1/3). Vyleješ do 500vky a stále dopustíš aj trochu vodovodu. Kým to dáš do trištvrte behom dajme tomu týždňa, môžeš nahodiť aj filter (už nie je sterilný) a aj ryby. Zabehnutá voda je základ. Zasa nesmieš dať veľa vodovodu, lebo jz "odbehneš" :) V 500vke je dobré medzitým nejakým spôsobom vzduchovať a určite nic nepokazíš, ak tam čľapneš trocha detritu z dna alebo filtra tej zabehnutej 250tky.
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod l_laco » Pia 20. Jan 2012 13:37:26

Veru tak nejako to spískam, s tým rozdielom že štrk z 250-ky pôjde von a bude sa preosievať na jemnejšie zrno .... rastliny zatiaľ pôjdi do nejakých nádob s minimom štrku, ryby vydržia aj bez dna... 250-ka sa prenesie na poschodie, vodu zachránim, takže večer ryby plávajú zas vo svojej vode. V podstate okrem štrku tam vrátim všetko ak akvárko by malo bez problému fungovať... možno budú ryby trochu v šoku a rastliny zas začnú zakoreňovať, ale inak to nejde ...

S rozbehom tej 500-ky som to tiež tak nejako plánoval .... filter kúpiť v predstihu a dať ho zabehnúť do tej 250-ky. Postupne z nej brať vodu, miešať ju tak z 1/3 s vodovodnou a dávať do 500-ky kde už bude štrk. Tam bude zatiaľ stačiť nejaké čerpadlo na zabezpečenie prúdenia vody. Ešte by som mohol vždy pri odkalovaní 250-ky sťahovať vodu rovno do 500-ky aj s kalom a riediť to vodou z vodovodu. Tým pádom by tam proces mohol prebiehať rýchlejšie ... v každom prípade aspoň 14 dní bude treba .. ale to už nebude problém ak bude 250-ka na poschodí.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod stiff » Pia 20. Jan 2012 13:52:50

Ak do 500vky pôjde zabehnutý štrk, tak nie je o čom.. Ak chceš mať kľud, tak čakaj 14dní, ale ak to spravíš, ako si písal vyššie, môžeš tam dať ryby v podstate okamžite (1-2dni).
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod l_laco » Pia 20. Jan 2012 14:05:25

nie, zabehnutá bude len časť ... možno 1/5 z celého objemu .... aj to ho budem musieť ešte preosievať, takže do toho veľké nádeje nedávam ... budem ho považovať za nový
V každom prípade to nechcem uponáhľať.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod perchess » Pia 20. Jan 2012 14:53:51

Ja ti napíšem moju skúsenosť, lebo vidím, že sa toho obávaš: Keď som zariaďoval novú (nezabehnutú) nádrž 240 litrov, kde som dával nový filter a nový piesok, nové kamene a drevo, urobil som to nasledovne: v nedeľu večer som umyl nádrž vlhkou špongiou a naplnil vodovodnou vodou doplna - skúška tesnosti akvária (pre istotu, kým je ešte nezariadené). Pondelok podvečer som polovicu vody vypustil, nasypal piesok, vložil kamene, drevo, posadil rastliny, dolial 100 litrov zabehnutej vody a spustil filtráciu. V stredu večer bola voda číra, bez zákalu (tie 2 dni bol len naozaj mierny), vo štvrtok som zmeral parametre vody - dusičnany a dusitany boli na nule, takže v piatok prvá časť rybiek šup dovnútra. Bez najmenších problémov.
Takže ak máš zabehnutú vodu, dáš vopred zabehnúť filter, použiješ zabehnutý substrát, tak o 2-3 dni musíš mať vodu ako lusk.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod l_laco » Pia 20. Jan 2012 20:53:56

dnes ... prídem domov z práce a hľa:
Thorichthys ellioti - prvý výter ...
P1060715.jpg

P1060718.jpg
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod l_laco » Pia 20. Jan 2012 20:56:24

Mimochodom .. na zajtra som si naplánoval sťahovanie 250-ky. Mrzí ma to kôly ikrám ale nemá význam to odkladať, hlavne ak sa už potrebujem pohnúť ďalej.
Rám aj obklad na 500-ku je doma, potrebujem omaľovať, pretože potom sa tam už nedostanem ... fu ... to som si vymyslel pakáreň :-)
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod l_laco » Pia 20. Jan 2012 21:09:47

Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod l_laco » Sob 21. Jan 2012 16:30:45

Dnes 250-ka presťahovaná o poschodie vyššie... :whew
Ráno som doniesol 4 kanistre od strýca ktorý ich používa na kvas. Jeden nádych a nafúkal by som aspoň 0,3 promile ... ale po darilo sa mi ich celkom slušne vydrhnúť.
P1060730.jpg

Vodu som z akvárka vyčerpával pomocou filtra Fluval 204 ktorý aktívne maká v tomto akvárku.
P1060731.jpg

Išlo to celkom dobre. Až na to že jeden sud mal na dne malú dierku takže som ho nemohol použiť, ale cca. 150l v troch sudoch mi celkom stačilo, zvyšok som potom doplnil vodou z vodovodu.
Môj pôvodný zámer nechať v akvárku štrk a preniesť ho s ním, aj so zasadenými rastlinami nevyšiel ... toho štrku tam bolo minimálne 30l a spolu s vodou ktorá by v ňom zostala by sa to po mojich úzkych a točitých schodoch nieslo veľmi zle ... tak či tak chcem štrk preosiať a zredukovať na frakciu max. 2mm, takže som ho vybral.
P1060732.jpg

Akvárko sme potom preniesli hravo, no s napúšťaním vody to už nebolo také jednoduché. Myslel som si že ak filter postavím vedľa suda s vodou na zem tak bude čerpať ...mylil som sa. Čím nižšie bolo nasávania od výtoku, tým bol prúd slabší, tak sme museli pod sud podložiť aspoň stoličku, ale podarilo sa.
Akvárko je na novom mieste, uvidíme či trvalo alebo dočasnom, všetko funguje ako má ... dočasne som zapojil aj starý vnútorný filter Shark 2 na vyčistenie vody od mechanických nečistôt. Sťahovanie neprežil zatiaľ jeden samček Apistogramma hongsloi. Ale už pár dní sa mi zdal byť nejaký čudný, takže smola. Opustila ma aj pojašená mrena. Tú si ale zobral nejaký pán z
Turčiankych Teplíc za čo som mu vďačný. Rastliny som zatiaľ umiestnil do nádobiek, snáď prežijú.
P1060734.jpg

Ellioti sa zjavne už udomácnili, pretože si pár minút po tom ako som zapol svetlo pýtali žrať :-)
P1060737.jpg

P1060740.jpg

P1060747.jpg

Samozrejme včerajší výter a ikry na liste sú stratené, hoci sú stále tam, no ich rodičia už na ne dávno zabudli ...
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
l_laco

PredchádzajúciĎalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 15 hostia