od l_laco » Pia 13. Jan 2012 7:46:44
Živé rastlinky určite patria do každého akvárka. Okrem toho že pomáhajú pri odbúravaní škodlivých látok z vody, dotvárajú aj prirodzenejšie prostredie.
Aj k veľkým americkým cichlidám sa hodia rastliny, no samozrejme že ich výber musí byť primeraný ... doporučujem hlavne rod Echinodorus, Anubias a plávajúce rastliny. Majú podobné nároky na vodu ako väčšina rýb z JA a SA, dajú sa pestovať aj pri hroších svetelných podmienkach, silno zakoreňujú a listy sú hrubé a tvrdé, takže ich ryby ťažšie poškodia.
Najväčším problémom však je, že rastline trvá veľmi dlho kým sa zakorení. Pokiaľ bude každý týždeň plávať na hladne lebo ju nejaká ryba vytiahla z dna tak sa nikdy neuchytí. Ďalšími podmienkami pre dobrý rast je slabé prúdenie vody v akvárku, minimálne vzduchovanie a dostatočné svetlo. V nádržiach s cichlidami sa takéto podmienka ťažko docielia, vzhľadom k tomu že akvárka bývajú preplnené rybami, často sa tam mení voda a aj filtrácia je silná .. rastliny potrebujú pomaly tečúcu vodu, silné svetlo a stabilné prostredie.
Nie som síce expert na rastlinky, no pri mojich pokusoch sa mi osvedčilo - menej rýb, slabšia filtrácia, bez vzduchovania a čo najmenej zasahovať do akvarka. Samozrejme treba rátať s tým, že rastliny majú rovnako ako aj ryby rôzne nároky na prostredie a tak sa pravdepodobne niektorým druhom nebude dariť.