Aké rastliny k veľkým cichlidám?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Aké rastliny k veľkým cichlidám?

Poslaťod Belial » Str 26. Máj 2010 20:19:23

Ak sa raz dobre zakorenia, tak ich nevyhrabú ani lopatkou... :lol:
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Reklama

Poslaťod Rostratus » Str 26. Máj 2010 20:21:52

No len nebudú mať kde sa zakoreniť. Jedine neako o veľký kameň. Na dne mám polystyrén a jazierkovú fóliu.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod ferko2 » Štv 12. Jan 2012 23:50:36

ahojte.je to všetko krásne.aj já mám ameriky ,ale mám tam len umelinu.túžim po takejto živej bohatej zeleni.lenže ako to potom čistiť?teraz mám veľký problém dostať von ich hovienká a to tam mám iba piesok.a čo potom? a sú vôbec vhodné živé rastliny k veľkým cichlidám?
ferko2

Images: 25
Has thanked: 33 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod l_laco » Pia 13. Jan 2012 7:46:44

Živé rastlinky určite patria do každého akvárka. Okrem toho že pomáhajú pri odbúravaní škodlivých látok z vody, dotvárajú aj prirodzenejšie prostredie.
Aj k veľkým americkým cichlidám sa hodia rastliny, no samozrejme že ich výber musí byť primeraný ... doporučujem hlavne rod Echinodorus, Anubias a plávajúce rastliny. Majú podobné nároky na vodu ako väčšina rýb z JA a SA, dajú sa pestovať aj pri hroších svetelných podmienkach, silno zakoreňujú a listy sú hrubé a tvrdé, takže ich ryby ťažšie poškodia.
Najväčším problémom však je, že rastline trvá veľmi dlho kým sa zakorení. Pokiaľ bude každý týždeň plávať na hladne lebo ju nejaká ryba vytiahla z dna tak sa nikdy neuchytí. Ďalšími podmienkami pre dobrý rast je slabé prúdenie vody v akvárku, minimálne vzduchovanie a dostatočné svetlo. V nádržiach s cichlidami sa takéto podmienka ťažko docielia, vzhľadom k tomu že akvárka bývajú preplnené rybami, často sa tam mení voda a aj filtrácia je silná .. rastliny potrebujú pomaly tečúcu vodu, silné svetlo a stabilné prostredie.
Nie som síce expert na rastlinky, no pri mojich pokusoch sa mi osvedčilo - menej rýb, slabšia filtrácia, bez vzduchovania a čo najmenej zasahovať do akvarka. Samozrejme treba rátať s tým, že rastliny majú rovnako ako aj ryby rôzne nároky na prostredie a tak sa pravdepodobne niektorým druhom nebude dariť.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod stiff » Pia 13. Jan 2012 8:08:52

Obávam sa, že ocelláty + rastliny je "cesta zarubaná".. :doh
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Walcott » Sob 14. Jan 2012 16:21:36

A čim staršie ryby tým horšie, ak sú rastliny v akva skorej ako ryby a ryby sú mladé môžu si na ne do určitej miery zvyknúť, no ako sa vraví "starého psa novým kúskom nenaučíš" ale skúsiť to môžeš s vyššie spomenutými rastlinami.
Obrázok užívateľa
Walcott

Been thanked: 7 times

Poslaťod ferko2 » Sob 14. Jan 2012 17:41:55

no dobre,ale ako potom čistiť takú bohatú zeleň?ale skôr sa prikláňam k názoru Stiffa.zostanem pri úmeline a to aj z toho dôvodu,že určite by mi ju vybagrovali. :D
ferko2

Images: 25
Has thanked: 33 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod Walcott » Sob 14. Jan 2012 19:52:35

Myslíš odkalovanie alebo ako to myslíš "čistiť zelen"? Ak odkalovanie tak v pohode ja mám tiež dosť rastlín kam sa dá tam odkalím a kde nie nie, baktérie v štrku ten kúsok rozložia sami.
Obrázok užívateľa
Walcott

Been thanked: 7 times

Predchádzajúci

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 41 hostia