ako na vlastny filter?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: ako na vlastny filter?

Poslaťod stiff » Pia 06. Jan 2012 11:30:22

l_laco píše:Škoda že sa do debaty nezapojí aj niekto iný ....

Ak chceš, môžem ti tu napísať svoj názor. Účel filtrácie je podľa môjho názoru kvalitne filtrovať, ale zároveň uľahčiť majiteľovi nádrže a filtra život. Z toho vyplýva, že pri vhodne zvolenej kombinácii rýb v nejakej nádrži si zvolím a "naordinujem" takú filtráciu, ktorá mi zabezpečí najvhodnejší pomer - kvalita vody vs dĺžka intervalu údržby. Čiže aspoň podľa mňa je najlepší filter taký, ktorý dokáže udržať kavalitu vody, akú potrebujem a zároveň ho nemusím čistiť čo najdlhší čas, čo je v mojom prípade aspoň 1,5roka, najlepšie 2 roky. Nezáleží na veľkosti, ani na tom či je otvorený, alebo kanistrový. Záleží na tom aké podmienky potrebuješ spracovať. Môžeš mať 150l otvorený biofilter, ktorý ale budeš čistiť každý polrok, lebo sa zanesie f. médium a klesne prietok, čiže aj účinnosť a kvalita filtrácie (mimochodom aj tvoj problém so zhorením čerpadla..). A môžeš mať 30l kanister, kde prietok neklesne ani za 2 roky, lebo si vhodne navolil f. médium, ktoré má plochu, ale zároveň svojou štruktúrou dokáže odpad rozkladať tak, aby sa nezanášalo a neobmedzovalo tak prietok. Ďalšia vec je údržba samotná, myslím komplikovanosť a časová náročnosť. Človek je tvor lenivý a odkladá veci na poslednú chvíľu, čo sa nie vždy vyplatí.

Toto by som zvážil a potom by som sa rozhodoval. Dá sa to tak aj tak, záleží na tvojich prioritách. Sú veci odskúšané, ktoré fungujú a sú veci, kde treba pracne vychytať muchy, to môže trvať dosť času a nervov a v konečnom dôsledku človek zistí, že to nie je lacnejšie, ale naopak, drahšie..
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Poslaťod kofola » Pia 06. Jan 2012 12:22:29

Ahoj Stiff, Laco a ostatni. Najblizsie 3 dni mam dost nabite a nebudem mat velmi cas chodit na forum, ale v pondelok urcite dodatocne precitam vsetky prispevky v tomto vlakne, ktore sa pekne rozbehlo. Takto si predstavujem, ze ma diskusne forum vyzerat. To len tak OT.
Nakreslil som uplne najjednoduchsiu verziu otvoreneho biofiltra koncepcie aku pouzivam ja. Este sa mi nestalo, ze by sa mi filtracne media zaniesli, ale ak by s to nahodou stalo, tak chod cerpadla je vzdy zabezpeceny.

Pre vysvetlenie: modre sipky znazornuju normalny pohyb vody cez filtracne media. Cervene sipky znazornuju pohyb vody ked su media upchane. Odsadenie jednotlivych prepazok je jasne z kot "X" "Y" a "Z", ktore si musi kazdy navolit podla objemov, vykonu cerpadla a priemeru hadic. Tak ako som pisal - prva prepazka je "podtekacia".
Ak su nejake otazky kludne piste - v pondelok budem odpovedat.
Apropo dufam, ze sa z fora opat nevytratia fotky. Dalo mi pracu asi 90 sekund toto nakreslit :D
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod l_laco » Pia 06. Jan 2012 13:27:52

nimho píše: k tomu plavakovemu spinacu: ja by som na to nesiel tak ako to maju ponorne cerpadla, skorej systemom plavaku aky je na wc, na kraj pripevnit pripravok so spinacom, z ktoreho pojde nejaka tycka s kuskom polystyrenu ( ako plavak ) a vybavene. Lahko vyrobitelne aj doma. V skratke som to napisal...ale myslim ze sa chapeme, ked tak mozem dat nakres nejaky...

Ano tiež ma napadlo toto riešenie ako najjednoduchšie, hoci ani možnosť kúpiť originál plavák z ponorného čerpadla do studne, ktorý je v podstate len krabička v ktorej je gulička ktorá pri preklopení hore zapne čerpadlo a pri preklopení dolu vypne nie je zložité, lebo na konci toho káblika trčia dva drôty ktoré sa ľahko zapoja do celého systému el. rozvodu ešte pred zástrčkou do ktorej sa zapne akva-čerpadlo ... treba však na taký plavák väčšiu komoru s vodou lebo potrebuje nejaký pracovný priestor. Nevýhodou doma robeného plaváku by mohla byť nedostatočná izolácia voči vode... ale to už záleží na šikovnosti koho-toho :-)

Súhlasím aj so Stiffom... niekedy skúšať nové veci vyjde drahšie ako sa držať starého osvedčeného. Ale aj v tom, že filter má byť jednoduchý, spoľahlivý a účinný. V tomto má prednosti ten doma robený, ak odíde čerpadlo, je jednoduchšie nahradiť ho nejakým iným a filter funguje ďalej, ak sa pokazí kanistrový ..hold smola, človek je bez filtra :-(

Tiež Kofola to má celkom dobre premakané ... problém so zhorením čerpadla to krásne vyrieši , no neviem či je účinnosť takto prevedeného filtra taká aká by mohla byť ak by bol "uzatvorený"... ale ak mu to funguje, tak OK. Zdá sa že ak chcem odpoveď na otázku ktorú som položil, musím si ju skúsiť nájsť sám. Ale ďakujem za názory.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod huhu » Pia 06. Jan 2012 19:49:44

l_laco píše:.... stále mi akosi nejde do hlavy predstava že ak tam bue výška vodného stĺpca 40-50 cm aby si čerpadlo nasalo vzduch

Presne nad tymto som este vecer premyslal, ze dostatocnou vyskou stlpca nad filtrami by to slo "obabrat". Predbehol si ma :).
Uz neostava nic len to vyskusat :)
Inak ten kofolou filter je vyborne vymysleny :)
huhu

Images: 10
Has thanked: 9 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod l_laco » Pia 06. Jan 2012 21:53:44

huhu píše:Inak ten kofolou filter je vyborne vymysleny :)

Výborne len z pohľadu ochrany čerpadla, no z pohľadu účinnosti filtra určite nie.
Ako sa bude postupne zanášať prvý molitan tak bude voda pretekať do druhej komory, takže prvý molitan bude v podstate úplne zbytočný. Začne sa zanášať druhý molitan a keď sa zanesie aj ten, už bude voda prúdiť len po povrchu, čo však majiteľ nezbadá, lebo v komore s čerpadlom bude stále dostatok vody na čerpanie ale filter už nebude plniť svoj účel ... takže v konečnom dôsledku je toto horšia varianta ako to že musím sledovať akú mám hladinu vody v poslednej komore ..lebo tam mi aspoň výška hladiny signalizuje že filter je zanesený. Pri "kofolovom" systéme na to nemám ako prísť lebo voda tam priteká stále.
Takže "prašť ako uhoď" by povedali naši český bratia ... nezostáva mi iné ako vyskúšať ten môj stojatý filter a potom dám nejaké referencie :crazy:
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod nimho » Pia 06. Jan 2012 23:10:53

no je to na kazdom aku cestu si zvoli, ako to tu bolo povedane x-krat...
ja mam tetratec ex700 a este jedno cerpadlo, bud nanho vyspekulujem nejaky filter, alebo ho dam do akva len na zlepsenie prudenia, uvidim.
aj tak kazdy ked si robi svojpomocne tak spekuluje podla seba a pozmeni nieco, takze treba dobre premysliet a skusat :yes
Obrázok užívateľa
nimho

Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Poslaťod heno96 » Sob 07. Jan 2012 13:36:08

Na to kofolovom to zistíš jednoducho, že už je zanesený lebo keď bude pretekať len vrchom tak potom voda bude do poslednej komory stekať po strane poslednej komory.
Obrázok užívateľa
heno96

Been thanked: 21 times

Poslaťod kofola » Ned 08. Jan 2012 19:03:56

Laco to, ze je filter upchaty zistis pravdepodobne velmi jednoducho - tak ako napisal Heno bude ti voda pretekat vrchom. Pisem pravdepodobne, lebo v praxi sa mi nikdy nestalo, ze by sa mi upchali molitany vo filtri. V tom filtri nemusis mat 3 komory. Uviedol som to len pre pochopenie principu. Ja mam funkcnych komor 5-7.
Napadla ma este jedna vychytavka ako ustriehnes zanesenie medii. Ak sa upcha prve medium,tak stupne hladina v prvej komore na uroven prvej podtekacej prepazky. Snimac hladiny. Mozes jeho elektrody umiestnit 2-3mm pod vrchnu uroven prepazky. Ked sa elektrody spoja vodou tak snimac zareaguje.
Dovolil som si nakreslit hladinovy snimac z knihy p.K.Krceka - "Akvaristicka elektrotechnika" ISBN 80-03-00152-8. Sam som si pred X rokmi tento snimac staval a fungoval perfektne. Je to schema stara 25 rokov, ale pre tento ucel ti posluzi aj dnes.
Ako elektrody mozes pouzit pruzky medeneho plechu, alebo hrubsie pocinovane, pri. medene vodice. Kondenzatoryy C1 a C2 = 15nF, odpory R1 a R3 = 0,25W/2,2kOhm, odpor R2= 0,25W/100kOhm, tranzistory T1 a T2 = KC 509, reproduktor je vhodny 50 Ohm. Ja som ako repro pouzil z panelakovych zvoncekovych telefonov. Vsetky suciastky okrem reproduktora stoja spolu menej ako 1€. Repro ta vyjde do 4€, alebo zozenies ako ja zo stareho telefonu.
Urcite ti sikovny elektrikar poradi aj lepsie zapojenie, prip. si mozes nejaky snimac hladiny kupit hotovy z oblasti snimacej techniky. Tento vsak nestoji ani euro a funguje.
Ak takyto snimac zavesis na okrej prepadoveho filtra a zanesu sa ti media, hladina stupne, spoji elektrody a reproduktor zacne pistat - az dovtedy kym media nevycistis a tym padom neklesne hladina. A mas filter s akustickou signalizaciou zanesenia filtracnych medii. Najnovsi model ;) :D
Este som zabudol napajanie je 6V, takze kludne nejaky stary adapter - nabijacka z mobilu.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod kofola » Ned 08. Jan 2012 19:16:29

rybarik píše:Pocuj kofola nechcem sa ta dotknut ale to tvoje porovnavanie biomolitanu a siporaxu len koli cisteniu je trochu mimo, nemyslis ? Ja osobne siporax len preplachujem a urcite sa nesnazim z neho vyplachnut vsetky tie kolonie bakterii ako to podla toho co si napisal robis ty. Porovnavat siporax a bimolitan ako si ho porovnal ako ty je podla mna ako porovnavat 2 jablka ktore navonok vyzeraju rovnako ale urcite je jedno kyslejsie :mrk

Rybarik to nie je len o cisteni. Z pouzitia a z praxe som nenadobudol pocit, ze by bol siporax niekolko nasobne ucinnejsi v porovnani s biomolitanom. Skor by som to povedal tak, ze tie jablka vyzeraju rozdielne, ale chutia velmi podobne.
Vyrobca udava na jeden liter 270m2, co je podla mna len marketingovy tah. Rovnako ako 7 rocna zaruka na auta a zahradnu techniku a z praxe viem, ze tuto zaruku ti nikdy neuznaju. Proste to potencialnemu zakaznikovy lepsie chuti, ked sa to predava. Mimochodom vyrobca odporuca tiez prat ho raz za rok pod tecucou vodou. :!: :?:

Laco teraz som si pozrel ten tvoj stojaty filter a podla mojej mienky by to fungovat malo. Musis ale okraje nadoby umiestnit omnoho vysie ako poslednu vrstvu molitanu, kvoli situacii ked vypnu prud a filter sa zaplni vodou dotekajucou z horneho akvarka.
V prepazkovom filtri, ale voda pri prepade cez prepazky strhava so sebou kyslik a pomaha tak bakteriam v hornych vrstvach filtracnych naplni. Obavam sa, ze v tejto koncepcii bude s pribudajucou hlbkou kyslika menej a menej. Ale myslim si, ze pre pouzitie v akvaristike to nebude az taky zasadny problem.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod l_laco » Ned 08. Jan 2012 19:24:13

ten snímač ma pobavil :-)))))) ale dík za inšpiráciu :-)
Obrázok užívateľa
l_laco

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 38 hostia