l_laco píše:Škoda že sa do debaty nezapojí aj niekto iný ....
Ak chceš, môžem ti tu napísať svoj názor. Účel filtrácie je podľa môjho názoru kvalitne filtrovať, ale zároveň uľahčiť majiteľovi nádrže a filtra život. Z toho vyplýva, že pri vhodne zvolenej kombinácii rýb v nejakej nádrži si zvolím a "naordinujem" takú filtráciu, ktorá mi zabezpečí najvhodnejší pomer - kvalita vody vs dĺžka intervalu údržby. Čiže aspoň podľa mňa je najlepší filter taký, ktorý dokáže udržať kavalitu vody, akú potrebujem a zároveň ho nemusím čistiť čo najdlhší čas, čo je v mojom prípade aspoň 1,5roka, najlepšie 2 roky. Nezáleží na veľkosti, ani na tom či je otvorený, alebo kanistrový. Záleží na tom aké podmienky potrebuješ spracovať. Môžeš mať 150l otvorený biofilter, ktorý ale budeš čistiť každý polrok, lebo sa zanesie f. médium a klesne prietok, čiže aj účinnosť a kvalita filtrácie (mimochodom aj tvoj problém so zhorením čerpadla..). A môžeš mať 30l kanister, kde prietok neklesne ani za 2 roky, lebo si vhodne navolil f. médium, ktoré má plochu, ale zároveň svojou štruktúrou dokáže odpad rozkladať tak, aby sa nezanášalo a neobmedzovalo tak prietok. Ďalšia vec je údržba samotná, myslím komplikovanosť a časová náročnosť. Človek je tvor lenivý a odkladá veci na poslednú chvíľu, čo sa nie vždy vyplatí.
Toto by som zvážil a potom by som sa rozhodoval. Dá sa to tak aj tak, záleží na tvojich prioritách. Sú veci odskúšané, ktoré fungujú a sú veci, kde treba pracne vychytať muchy, to môže trvať dosť času a nervov a v konečnom dôsledku človek zistí, že to nie je lacnejšie, ale naopak, drahšie..