375l - Akva pre menšie cichlidy zo strednej ameriky

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Re: 375 litrov strednej ameriky

Poslaťod l_laco » Ned 08. Jan 2012 7:26:57

Ryby pekné, len sa mi zdá, že tej riasy tam máš nejako moc.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Reklama

Poslaťod Walcott » Ned 08. Jan 2012 9:58:31

Je jej tam dosť ale čo s ňou?
Obrázok užívateľa
Walcott

Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times

Poslaťod Rostratus » Ned 08. Jan 2012 10:04:12

Čiastočne by si ju mohol obmedziť pridaním Zeolit do filtra, poprípade nakúpiť prísavníkov. Alebo potom vymeniť trubicu.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod l_laco » Ned 08. Jan 2012 12:33:46

Z mojich skromných skúseností viem, že na niektorú zelenú riasu zaberú prísavníky lebo sa ňou živia, na iné zmena trubice. Druhov rias je veľmi veľa a každá z nich potrebujú iné podmienky a rovnako tak ani prísavníky nežerú všetky druhy. No mne najviac prekáža tá hnusná štetinková a tú žerie vraj len mrenka SAE, ale aj to asi v obmedzenom množstve. No medzi najčastejšie príčiny jej vzniku sa uvádza vysoké NO3 a rýchle prúdenie vody ... na akva.sk sa o tom vedú nekonečné debaty.
Kedysi som s tým mal tiež problém a pomohlo len to, že som znížil počet rýb, tým pádom som menej kŕmil, upravil som smer prúdenia vody a zlepšil filtráciu. Vtedy to pre mňa znamenalo prechod na lepší filter, väčší a hlavne s biologickou filtráciou. Ťažko poradiť účinný recept čo s tým u teba, no niečo by si s tým robiť mal lebo sa to bude len zhoršovať. Nepríjemné na tej riase je, že aj mechanicky sa veľmi ťažko odstraňuje.
Na tvojom mieste by som začal uvažovať nad redukciou rýb.
Písal si, že sa ti už vytierajú Ellioty, tiež som si všimol na videu, že z Nigrofasciatov sa ti vybral párik a myslím že aj u tých Octofasciatov sa už dá rozoznať pohlavie, takže ak to chceš na chov je treba nechať si po jednom chovnom páre a ostatné posunúť ďalej. Pokiaľ to nechceš na chov nechaj si najkrajšie jedince, zredukuj celkové množstvo na 2/3, pouvažuj nad tým cez čo filtruješ, ako často meníš vodu a koľko a čím kŕmiš ... Zmena samozrejme nepríde hneď, ale do dvoch - troch mesiacov by si mal vidieť zlepšenie.
Inak .. obávam sa že ma čaká niečo podobné ... :cry
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod Walcott » Ned 08. Jan 2012 12:48:54

Tak mne osobne tá riasa nevadí, kým nevadí rybám tak je to v pohode. Nigrofacsiaty to nie sú páry, to si zle videl tie rybky majú tak 2 cm sú to maličké ryby z predchádzajúceho výteru. Kŕmim 2x denne vždy len toľko čo zožerú, nič nepadá ani na dno, nestíha. Odkalujem každé 2 týždne a nedá sa povedať že by "nakadili" nejak veľa. Určite časom budem redukovať, ale myslel som že z dôvodu agresivity a teritoriálnosti rýb a nie kvôli riasam. Prúd je tam dosť silný to je pravda. NO3 priznám sa nikdy som nemeral. Prísavníky tam sú 3 ale nijako ich nekŕmim žiju len z riasy ale evidentne riasa je v presile :) . A z tou zmenou trubice to si ako myslel? myslíš rozstrekovaciu rampu a zmenu prúdenia?
Obrázok užívateľa
Walcott

Poslaťod Rostratus » Ned 08. Jan 2012 13:12:07

Píšeš, že máš T8 2x36 W (840,765). Jedna z nich má také spektrum, ktoré ti napomáha k tvorbe rias. Keby si niektorú z nich na neakú dobu vymenil za inú, ktorú si dokúpiš s iným spektrom, možno uvidíš zmenu. Ja napríklad zelenú riasu skoro vôbec nemám... u mňa nájdeš tú štetinkovú :envy
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Walcott » Ned 08. Jan 2012 14:01:55

A ktorú z nich by som mal vymeniť? tá 765 je viac studená jemne do modra a tá 840 je v podstate biela, ja sa do týchto svetiel nevyznám, ale čo tak čítam tie rastlinné akva tam majú tak 0,5 až 1w/liter a ja mám tak okolo 0,3w/l takže to bude asi skôr tým prúdením a možno NO3, asi budem musieť častejšie meniť vodu. Zo začiatku sa aj mne tvorila len tá čierna a po zelenej ani náznak, no teraz sa tvorí prevažne tá zelená.
Obrázok užívateľa
Walcott

Poslaťod l_laco » Ned 08. Jan 2012 14:14:28

hej, zmenou prúdenia som myslel presne to, že výtok z filtra nebude miešať celý objem akvárka ... ja to mám riešené takto:

Vytok z filtra.JPG

Použil som krmítko na živú potravu a len som ho pomocou PVC pásky nasadil na výtok z filtra. Prietok to neobmedzuje, je tam dosť miesta na to aby voda prúdila ale nešla priamo do akvárka ale sa vracala späť do rohu akvárka, tam prúdi popri ohrievači dolu a odráža sa do priestoru akvárka .. kupodivu to pomohlo...riasa sa síce tvorí ale len v oblasti výtoku z filtra ... a tam ju nie je takmer vôbec vidno. Má to aj druhý efekt .. tým že mám nasávanie do filtra na opačnej strane akvárka, tak mi tento prúd ženie všetky nečistoty priamo k tomu nasávaniu.
Ale každé akvárko je iné .. skús niečo pošpekulovať, možno aj tá rampa by pomohla, ak sa jeden prúd rozdelí na viac menších kanálikov ...
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod Walcott » Ned 08. Jan 2012 14:25:37

Rampu tam mám, bez nej si to neviem predstaviť, takže prúd je rozdelený a nasávanie je na druhej strane akva za 3D pozadím. Filter má papierový prietok 1200l/hod, čiže reálne možno 800, takže nemám to nejak predimenzované. Ale vidno kde je silný prúd tam sa tvoria celé chuchvalce tej čiernej riasy, zvyšok čiernej je ešte pozostatok zo začiatku zábehu kedy sa tvorila skoro všade. Teraz sa tvorí zelená bez ohľadu na prúdenie všade tam kam svieti svetlo. Ale nevadí dík za rady, ked mi to začne vadiť aspoň viem čo skúsiť zmeniť.
Obrázok užívateľa
Walcott

Poslaťod l_laco » Ned 08. Jan 2012 15:06:33

Walcott píše:Rampu tam mám, bez nej si to neviem predstaviť, takže prúd je rozdelený

... na tvojom poslednom videu som si všimol ( v 10 sec. ) v pravo hore vidno prúd bubliniek ktorý vyteká asi priamo z filtra, to je tá rampa? Dosť silný prúd ... myslím že to by si mal zmeniť.
Obrázok užívateľa
l_laco

PredchádzajúciĎalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia