Z mojich skromných skúseností viem, že na niektorú zelenú riasu zaberú prísavníky lebo sa ňou živia, na iné zmena trubice. Druhov rias je veľmi veľa a každá z nich potrebujú iné podmienky a rovnako tak ani prísavníky nežerú všetky druhy. No mne najviac prekáža tá hnusná štetinková a tú žerie vraj len mrenka SAE, ale aj to asi v obmedzenom množstve. No medzi najčastejšie príčiny jej vzniku sa uvádza vysoké NO3 a rýchle prúdenie vody ... na akva.sk sa o tom vedú nekonečné debaty.
Kedysi som s tým mal tiež problém a pomohlo len to, že som znížil počet rýb, tým pádom som menej kŕmil, upravil som smer prúdenia vody a zlepšil filtráciu. Vtedy to pre mňa znamenalo prechod na lepší filter, väčší a hlavne s biologickou filtráciou. Ťažko poradiť účinný recept čo s tým u teba, no niečo by si s tým robiť mal lebo sa to bude len zhoršovať. Nepríjemné na tej riase je, že aj mechanicky sa veľmi ťažko odstraňuje.
Na tvojom mieste by som začal uvažovať nad redukciou rýb.
Písal si, že sa ti už vytierajú Ellioty, tiež som si všimol na videu, že z Nigrofasciatov sa ti vybral párik a myslím že aj u tých Octofasciatov sa už dá rozoznať pohlavie, takže ak to chceš na chov je treba nechať si po jednom chovnom páre a ostatné posunúť ďalej. Pokiaľ to nechceš na chov nechaj si najkrajšie jedince, zredukuj celkové množstvo na 2/3, pouvažuj nad tým cez čo filtruješ, ako často meníš vodu a koľko a čím kŕmiš ... Zmena samozrejme nepríde hneď, ale do dvoch - troch mesiacov by si mal vidieť zlepšenie.
Inak .. obávam sa že ma čaká niečo podobné ...