Dierová choroba

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

Dierová choroba

Poslaťod martinko » Str 14. Dec 2011 19:26:53

No možno sa niektorí potešia ale v spoločenskom akváriu dostal môj Red tyrkys dierovú chorobu. Možno som naozaj nekompetentný chovať disky. Aj kvôli nemu som zo 70l holoakva. prehodil melony a bachol ho tam. Nalial som SERA Flagellol a sledujem čo sa bude diať. Zatiaľ žije... Fotky nemám, s digitálom sa mi to nedarí zreteľne nafotiť. Ako sa táto ryba nakazila? Nechápem to, veď jedia všetci to isté a druhý kus je úplne v pohode. Ak máte s týmto nejaké skúsenosti poraďte mi prosím vás. Mám preventívne liečiť aj toho druhého v izolácii alebo preliečiť kompletne celé spoločenské akva.?
Obrázok užívateľa
martinko

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Reklama

Re: Dierová choroba

Poslaťod Belial » Str 14. Dec 2011 21:08:24

Diera je poväčšinou zapríčinená stresom, zlými podmienkami alebo nedostatkom nejakých látok. Dostanú ju najskôr slabší alebo utláčaný jedinci. V prvom rade sa zameraj na kontrolu parametrov vody, či nemáš nejaké zvýšené hodnoty napríklad NO2, zlé Ph alebo tvrdosť. Teplotu v liečebnej nádrži zdvihni koľko ťa pustí cca 30-31stupňov a silno prevdušňuj. Každopádne treba preliečiť aj spoločenské akva. Čo sa týka kŕmenia, kŕm iba veľmi striedmo aj to len vločkami alebo granuľami, v žiadno prípade nie mrazenou potravou. Po nejakých troch dňoch vymeň väčšiu časť vody a liečivo aplikuj ešte raz. Na budúce si radšej kúp entizol- je lacnejší a účinný.
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod martinko » Štv 15. Dec 2011 9:44:55

Nazdar Belial. Dík za tvoj čas. K tomu Entizolu - je to humánny liek na predpis, ako sa dá k nemu dostať? Pýtal som sa veterinára a ten má v ponuke len veľké množstvo za kopu peňazí. To si mám normálne pýtať svojho lekára?
Obrázok užívateľa
martinko

Poslaťod Belial » Štv 15. Dec 2011 17:35:14

martinko píše:Nazdar Belial. Dík za tvoj čas. K tomu Entizolu - je to humánny liek na predpis, ako sa dá k nemu dostať? Pýtal som sa veterinára a ten má v ponuke len veľké množstvo za kopu peňazí. To si mám normálne pýtať svojho lekára?

To máš nejakého divného veterinára, lebo bežne ho predávajú aj po škatulke a tá vychádza tuším cca 3-4€. Na humánnu medicínu ti ho v asi nepredpíše (používa sa na nejaké plesňové ochorenie pošvy) ale v niektorých lekárňach, keď im vysvetlíš že ho chceš pre ryby, by ti ho mohli predať.
Obrázok užívateľa
Belial

Poslaťod kaho » Štv 15. Dec 2011 17:53:12

..Ak mas moznost,radsej sa ohladom Entizolu obrat na nejakeho znameho(nejaku sestricku,lekara),ja som v tomto smere nepocohodil u Nas ani v jednej lekarni,nech som dotycnej slecne akokolvek vysvetloval,na co dany liek potrebujem,jednoducho je na predpis a finish...(20ks tabliet,250mg=1,71eur)
kaho

Images: 0
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Poslaťod martinko » Štv 15. Dec 2011 22:16:46

No chlapi ten Entyzol by som až tak neriešil, veď už som použil Flagellol. Bol síce drahší, no to už nieje podstatné. Ide mi hlavne o to, aby som rybu vyliečil a pomohol mu vrátiť sa do pôvodnej formy. Zatiaľ vôbec nežerie a ktovie ako dlho už hladuje. To ma dosť desí a až teraz v karanténe vidím jak strašne schudol. Nechcem ho príliš stresovať chytaním a sledovaním dier z blízka, takže neviem povedať či sa to lepší. No dúfam že sa to podarí. Zatiaľ sa lieči nejakých 30hodín, takže ešte výsledky nečakám. Čo by som mu mal ponúknuť aby sa mu vrátila chuť do jedla?
Obrázok užívateľa
martinko

Poslaťod Belial » Pia 16. Dec 2011 8:43:54

martinko píše:No chlapi ten Entyzol by som až tak neriešil, veď už som použil Flagellol. Bol síce drahší, no to už nieje podstatné. Ide mi hlavne o to, aby som rybu vyliečil a pomohol mu vrátiť sa do pôvodnej formy. Zatiaľ vôbec nežerie a ktovie ako dlho už hladuje. To ma dosť desí a až teraz v karanténe vidím jak strašne schudol. Nechcem ho príliš stresovať chytaním a sledovaním dier z blízka, takže neviem povedať či sa to lepší. No dúfam že sa to podarí. Zatiaľ sa lieči nejakých 30hodín, takže ešte výsledky nečakám. Čo by som mu mal ponúknuť aby sa mu vrátila chuť do jedla?

Ličba ti potrvá pomerne dlho. Do úplného zahojenia aj niekoľko týždňov. S kŕmením si nerob starosti, niekedy nežerú aj niekoľko týždňov.
Obrázok užívateľa
Belial

Poslaťod martinko » Pia 16. Dec 2011 9:16:43

Ok. Takže som tomu dobre rozumel že: po troch dňoch vymeniť 80% vody a dať prípravok ešte raz. Potom zas po troch dňoch vodu vymeniť a nechať rybu v karanténe kým jasne neuvidím že žerie a priberá? No nič iné neostáva ale žena ma asi zabije kôli hluku motorčeka. Akváriá mám totiž v izbe a všetok hluk na noc vypínam len karanténa bublifukuje. Ozaj neviete mi niekto poradiť fakt tichý motorček? Všetko čo som doteraz kúpil je o dosť hlučnejšie ako stará dobrá 30ročná Silenta. V živote som na nej nemenil membránu a to s malými prestávkami fakt funguje pomaly 30r. Dúfam že to nezakríknem
Obrázok užívateľa
martinko

Poslaťod Belial » Pia 16. Dec 2011 20:55:30

martinko píše:Ok. Takže som tomu dobre rozumel že: po troch dňoch vymeniť 80% vody a dať prípravok ešte raz. Potom zas po troch dňoch vodu vymeniť a nechať rybu v karanténe kým jasne neuvidím že žerie a priberá? No nič iné neostáva ale žena ma asi zabije kôli hluku motorčeka. Akváriá mám totiž v izbe a všetok hluk na noc vypínam len karanténa bublifukuje. Ozaj neviete mi niekto poradiť fakt tichý motorček? Všetko čo som doteraz kúpil je o dosť hlučnejšie ako stará dobrá 30ročná Silenta. V živote som na nej nemenil membránu a to s malými prestávkami fakt funguje pomaly 30r. Dúfam že to nezakríknem

V podstate áno. Čo sa týka toho motorčeka JBL Prosilent sú tiché.
Obrázok užívateľa
Belial

Poslaťod martinko » Pon 19. Dec 2011 10:51:33

Tak včera som vymenil vodu a dal znova liečivo. Cez deň keď som na neho pozeral, trčalo mu niečo priesvitné zo zadku. Sa mi zdá že to bolo ako črevo, dnes už to nemá. Ale je strašne chudý a zatiaľ sa vôbec neberie do jedla. A ani fotiť sa veľmi nechce. Dávam mu len minimálne množstvo granúl, aby som nemusel odsať s bordelom veľa vody. Ak sa niečo zmení, dám vedieť. Držte nám palce. :S
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
martinko

Ďalší

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 7 hostia