Kvalitné odchovy cichlíd - čo si pod týmto predstavujete?

Diskusia o chove a odchovávaní cichlíd

Kvalitné odchovy cichlíd - čo si pod týmto predstavujete?

Poslaťod Rostratus » Štv 08. Dec 2011 21:08:42

Občas si pozerám aktuálne ponuky rôznych chovateľov a dovozcov rýb, konkrétnejšie cichlíd a dosť často sa stretávam so slovíčkom "kvalitný odchov" alebo "super kvalita". Toto bude podľa mňa dosť diskutovaná téma a myslím si, že sa to v minulosti niekde aj preberalo. Celkom by ma zaujímalo čo si pod týmito slovíčkami vy predstavujete. Čo je podľa vás kvalitný odchov a čo nekvalitný? Niekedy mám pocit, že ryba s označením "super kvalita" už nieje ryba, ale SuperMan, respektíve SuperFish... :D

P.S.: ja tiež chovám svoje ryby v neakých podmienkach a podľa tohto by som chcel vedieť "akú kvalitu" majú vlastne moje ryby a v akej "kvalite" ich vlastne chovám. :nech
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Kvalitné odchovy cichlíd - čo si pod týmto predstavujete?

Poslaťod jaro » Pia 09. Dec 2011 7:18:41

caves,

ja si tiez myslim, ze je to relativne. Najlepsie je dat realne foto, resp. napisat presny druh, cm a pocet, prip.cim bola mladez krmena.

Nasledne je to uz na posudeni kupujuceho, ci zohladni aj nejaku historiu, prip. prispevky a fotky chovatela, aj ked v dnesnej dobe aj tu mnohokrat rozhoduje cena (teda nizka, co nie je to prave "orechove"). :!:
Obrázok užívateľa
jaro

Images: 24
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Rado » Pia 09. Dec 2011 9:37:49

Už som to raz písal. Môj názor je taký, že ak sa niekto stará o ryby najlepšie ako vie, má ich kvalitné - teda najlepšie ako sa mu podaria vrátane odchovov. Rôzny ľudia ponúkajú rozne ryby. Ja mám osobne rád, ak mám už nieč kúpiť, tak od chovateľa, ktorý mi môže ukázať aj rodičov - čo nie je vždy možne. Kupovať rybu s prívlastkami WF, F1... je veľa ráz vacou akoby prestíže, len neviem či toľko rýb z Afriky pravidelne putuje na Slovensko :mrk . A zadruhé ako tie ryby vypadajú. Čo sa týka ceny, nie vždy platí že kvalitná ryby musí stáť kopec peňazí. veľa malawiek sú krásne zdravé kusy, no množia sa ako gupky, trh je ich presýtený a cena ide dolu. Kvalitná ryba je teda podľa mňa taká, čo je pekne stavaná, žiadne deformácie, má čisté plutvy, šupiny, prijíma potravu... no proste je radosť na ňu pozrieť a hlavne ju chcem. A nemusí to byť F1 - na to už moc neverím. To sme tu už preberali v inej téme myslím že o trofíkoch.
Obrázok užívateľa
Rado

Images: 8
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod kofola » Pia 09. Dec 2011 9:58:00

Toto je velmi citliva tema, lebo takmer kazdy si mysli, ze prav tie ryby, ktore plavaju v nadrzi jemu su tie kvalitne. Vsetko co teraz napisem sa tyka ryb z Africkych prepadlinovych jazier. Pre mna osobne su dolezite tieto veci:
1. celkova stavba tela mladych ako aj rodicov. Nesmu mat deformovane telo, krivy chrbat kratke alebo dlhe plutvy, castokrat vidim u ryb "nestandartne" tvarovanu prednu cast hlavy - teda bud ma papulku moc predlzenu alebo taky "narazeny" ksicht. Rovnako casto sa stava, ze ryba ma pre svoj druh a geograficku rasu prilis kratke alebo dlhe telo.
2. farba. Typicky priklad co ma teraz hned napada je Ps. Saulosi Coral Red. Videl som mlade od zltych az po sytooranzove. Takisto L.Caeruleus Yellow - o tom sme tu diskutovali aj v tejto teme viewtopic.php?f=6&t=2294&start=30 bohuzial este tam nie su donahravane obrazky po vypadku fora. Alebo dospele ikoly. Casto sa stava, ze na zltej farbe maju rozne skvrny, pasy, ukoncenie zkteho pruhu nie je rovne ale zubate.
3. spravanie. Zdrave vitalne ryby by mali plavat po nadrzi (samozrejme zalezi to aj od druhu) a byt zvedave a neustale hladne. Ak sa huf mladych rybiek boji, schovavaju sa a su zalezene alebo sa drzia spolcne niekde v kute je pravdepodobne problem s rybami alebo s vodou.
Tak ako napisal Rado je dobre si pozriet rodicov. KVALITNY rodicia by mali mat kvalitne potomstvo, aj ked obcas sa musi narodit nejaka bizarnost. Potom je na chovatelovi aby to odsledoval a odsranil takuto rybu. Napriklad kriva papula, vada chrbta, vrodene problemy s plynovym mechurom atd. Ja som napr. vyhadzoval asi 2 mesiace dozadu Aulonocaru Fire Fish. Narodila sa chuda bez oboch oci. Normalne sa rozplavala a dokonca sa naucila prijmat aj potravu v konkurencii zdravych surodencov. Na predaj alebo do chovu vsak bola absolutne nevhodna, tak isla do vecnych lovist - chuda Esmeralda.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod kiLLt » Pia 09. Dec 2011 13:00:31

Kofola to napísal úplne presne.Nieje k tomu čo dodať.Iba možno to že ak niekto už uvádza že jeho odchov je špičkový tak treba íst k nemu pozrieť či je to naozaj tak. Ja osobne nerád kupujem niečo čo nemám možnosť vidiet a hlavne rodičov pretože práve tam je ten potenciál tej kvality u predávaných odchovoch.
Obrázok užívateľa
kiLLt

Has thanked: 1 time

Poslaťod jovan » Pia 09. Dec 2011 19:52:51

Zdravím všetkých,čo tu odpovedali,no dovolím si z niektorými názormi nesúhlasiť. Pekní a dobre rastení rodičia ako sa tu uvádza nie sú ani v najlepšom prípade 50% zárukou kvalitného potomstva.Prečo? Pretože genofond ktorý ryby zo sebou nosia nie je len v stavbe a farebnosti,ale aj v odolnosti voči chorobám,schopnosť správneho výberu partnera,pohlavná zrelosť,inštinkt inkubácie mladých....Tým chcem povedať,že v mojom ponímaní kvalitný odchov a neplatí to len pri cichlidách,je splnenie viacerých faktorov ktoré sú potrebné k progresívnemu množeniu.Napr. vlastnosti ryby ako je párenie sestry s bratom,alebo otca s dcérou...atď na rybe vidieť nie je, ale už 2-3 generácia týchto rýb sa na svojich predchodcov ani nepodobá.V prírode prirodzenou selekciou prežíva tak 1-2% potomstva,preto sú divoké a 1-2 generácie odchovov také pekné.Pozrite si na Slovensku nap. takých skalárov alebo terčovcov.Mne je niekedy až do plačosmiechu čo sa niektorí "profíci" snažia predať.
Toť všetko čo som chcel,snáď len pre admina jedna poznámka,čo mňa ako slováka trvalo vytáča : "NEJAKÝ" sa píše s "J" a nie bez neho "NEAKÝ"
.....a teraz do mňa.... :kiss
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Been thanked: 35 times

Poslaťod kiLLt » Pia 09. Dec 2011 21:28:17

Jovan každopádne má tvoja odpoveď niečo do seba a nedá sa na ňu oponovať lebo je to v podstate pravda. Som ešte mladý rád sa učím a takéto odpovede ma len utvrdzujú v tom že sa mám ešte čo učit :time

Ohladom tých discusov nejak ma nezaújmaju ale popravde ešte som na vlastné oči pekný tanier nevidel.Všetko to boli len špicaté podtrhnuté chúďatká za nekresťanské peniaze.
Obrázok užívateľa
kiLLt

Has thanked: 1 time

Poslaťod Belial » Sob 10. Dec 2011 7:39:15

Problémo u nás a nielen u cichlíd je ten, že mnohí chovatelia niesú ochotní vrážať peniaze do kvalitných generačných rýb. Pod kvalitnými si ja osobne predstavujem pekne vyfarbené ryby s perfektnou stavbou tela a samozrejme nejpríbuzné ryby. Bohužiaľ väčšina chovateľov u nás má generačné ryby možno pekné, ale bohužiaľ príbuzné.
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod kofola » Ned 11. Dec 2011 15:15:18

Jovan idem do teba....... :lol: ......máš pravdu. A to hlavne pri tych diskoch a skalaroch. Viem o tom, ze sa tu na Slovensku predavaju aj ryby, ktore boli vo velkochovoch vyradene ako "odpad", no napokon si nasli cestu ku svojim novym majitelom, ktory sa tesia z toho ake maju super rybky. Keby len vedeli, ze este pred mesiacom ich ryby plavali vo velkej kadi natlacene spolu so stovkami dalsich a boli urcene na krmenie :crazy:
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Rado » Pon 12. Dec 2011 6:57:29

Napr. vlastnosti ryby ako je párenie sestry s bratom,alebo otca s dcérou...atď na rybe vidieť nie je, ale už 2-3 generácia týchto rýb sa na svojich predchodcov ani nepodobá.V prírode prirodzenou selekciou prežíva tak 1-2% potomstva,preto sú divoké a 1-2 generácie odchovov také pekné.

Absolútne súhlasím!Na margo tejto poznámky. Keď som s rybami začínal, čo nie je tak dávno, tak mi radili, že je to jedno a medzi sebou sa ryby "súrodenci" bežne krížia a je všetko ok. Osobne som radšej uprednostnil inú radu. Pri zostavovaní skupinky trofíkov, som ju zložil z viacerých odchovov samozrejme rovnakého druhu od rôznych chovateľov. Je síce otázne koľko súrodencov sa potuluje po Slovensku tej ktorej ryby, no to by sme museli robiť DNA testy :crazy: každej rybe. Takže ja som sa snažil docieliť, aby boli moje ryby "kvalitné" pre mňa takto.
Obrázok užívateľa
Rado

Images: 8
Been thanked: 14 times

Ďalší

Späť na Chov a odchov cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia