Toto je velmi citliva tema, lebo takmer kazdy si mysli, ze prav tie ryby, ktore plavaju v nadrzi jemu su tie kvalitne. Vsetko co teraz napisem sa tyka ryb z Africkych prepadlinovych jazier. Pre mna osobne su dolezite tieto veci:
1. celkova stavba tela mladych ako aj rodicov. Nesmu mat deformovane telo, krivy chrbat kratke alebo dlhe plutvy, castokrat vidim u ryb "nestandartne" tvarovanu prednu cast hlavy - teda bud ma papulku moc predlzenu alebo taky "narazeny" ksicht. Rovnako casto sa stava, ze ryba ma pre svoj druh a geograficku rasu prilis kratke alebo dlhe telo.
2. farba. Typicky priklad co ma teraz hned napada je Ps. Saulosi Coral Red. Videl som mlade od zltych az po sytooranzove. Takisto L.Caeruleus Yellow - o tom sme tu diskutovali aj v tejto teme
viewtopic.php?f=6&t=2294&start=30 bohuzial este tam nie su donahravane obrazky po vypadku fora. Alebo dospele ikoly. Casto sa stava, ze na zltej farbe maju rozne skvrny, pasy, ukoncenie zkteho pruhu nie je rovne ale zubate.
3. spravanie. Zdrave vitalne ryby by mali plavat po nadrzi (samozrejme zalezi to aj od druhu) a byt zvedave a neustale hladne. Ak sa huf mladych rybiek boji, schovavaju sa a su zalezene alebo sa drzia spolcne niekde v kute je pravdepodobne problem s rybami alebo s vodou.
Tak ako napisal Rado je dobre si pozriet rodicov. KVALITNY rodicia by mali mat kvalitne potomstvo, aj ked obcas sa musi narodit nejaka bizarnost. Potom je na chovatelovi aby to odsledoval a odsranil takuto rybu. Napriklad kriva papula, vada chrbta, vrodene problemy s plynovym mechurom atd. Ja som napr. vyhadzoval asi 2 mesiace dozadu Aulonocaru Fire Fish. Narodila sa chuda bez oboch oci. Normalne sa rozplavala a dokonca sa naucila prijmat aj potravu v konkurencii zdravych surodencov. Na predaj alebo do chovu vsak bola absolutne nevhodna, tak isla do vecnych lovist - chuda Esmeralda.