Vzduchovací kompresor z chladničky na akvaristické účely.

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Vzduchovací kompresor z chladničky na akvaristické účely.

Poslaťod Jesky » Sob 26. Nov 2011 18:25:56

V prvom rade ak je tu už takáto téma prosím prehodiť do jednej.

Chcem vedieť či už niekto z vás skúšal použiť komoresor z chladničky na akvaristické účely.
A ak ako vyriešil že z kompresora trochu vypúšťa aj olej nakoľko v kompresore z chladničky je vo vnútri olej.
Jesky

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Vzduchovací kompresor

Poslaťod jovan » Sob 26. Nov 2011 18:55:39

Jesky píše:V prvom rade ak je tu už takáto téma prosím prehodiť do jednej.

Chcem vedieť či už niekto z vás skúšal použiť komoresor z chladničky na akvaristické účely.
A ak ako vyriešil že z kompresora trochu vypúšťa aj olej nakoľko v kompresore z chladničky je vo vnútri olej.

No tak o tomto by som vedel rozprávať .... :? Asi pred 15 timi rokmi som to skúšal,vtedy elektrika stála asi 0,10€/kw a tak 100-150w kompresor z chladničky bol zdanlivo dobrým riešením.Normálne som ho napojil na záhradnú nádobu z ručnej striekačky,do ktorej som namontoval tlakový ventil.Tieto kompresory totiž natlačia až 6-7,5 atmosféry /6-7,5kpsc./,čo je sila.Je to porovnateľné s tlakom vody vo vodovode v panelákoch.Lenže bola iba otázka času kedy sa niečo poser....Kompresor má vo vnútri ten olej preto aby sa ním chladil .Znamená to že by mal aspoň čiastočne cirkulovať.Ak necirkuluje ,je len otázkou času kým nezhorí.
Takže keď aj použiješ vyrovnávaciu nádobu a zabezpečíš cirkuláciu a tým aj chladenie rotora spolu s piestom,tak by to teoreticky fungovať malo.Len pach oleja a drobné čiastočky/kvapôčky/sa ti do vody aj tak dostanú.Viem to z vlastnej skúsenosti.V dnešnej dobe sú kompresory oveľa lacnejšie a z niekoľkonásobnou vyššou účinnosťou,takže neodporúčam,nanajvýš na fúkanie pneumatík,alebo lopty. :whew
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Re: Vzduchovací kompresor

Poslaťod Jesky » Sob 26. Nov 2011 19:31:22

ja som to totiž kedysi dávno keď som bol malý skúšal samozrejme v akva bez rýb a vtedy po 48hodinách sa objavili prvé mastné fľaky na hladine vody. Upustil som od toho nakoľko som bol málo znalý problematiky a teraz po rokoch ma táto myšlienky znovu napadla. S útam dva hlavné problémy ako už uviedol jovan a to olej v potrubí a chladenie motora...s tým chladením by sa to dalo vyriešiť len ten olej asi prenikne aj keby som na výstup napojil za sebou 2-3 filtre.

Nech sa ešte vyjadria iný.. veď možno to niekto aj má a používa...kto vie :think: :think:
Jesky

Re: Vzduchovací kompresor z chladničky na akvaristické účely.

Poslaťod jovan » Ned 27. Nov 2011 20:04:03

Silne pochybujem že to tu niekto skúšal.
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod Rostratus » Ned 27. Nov 2011 20:06:33

Mňa to kedysi tiež napadlo, že využijem kompresor z chladničky, ale nakoniec som radšej kúpil "korytnačku" a mal som pokoj. Zdalo sa mi to nepraktické, aj keď ma lákalo, že ušetrím peniaze za kompresor, keďže som mal starý z chladničky.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod jovan » Ned 27. Nov 2011 20:08:53

admin píše:Mňa to kedysi tiež napadlo, že využijem kompresor z chladničky, ale nakoniec som radšej kúpil "korytnačku" a mal som pokoj. Zdalo sa mi to nepraktické, aj keď ma lákalo, že ušetrím peniaze za kompresor, keďže som mal starý z chladničky.

Veď práve neušetrí sa stým nič len človek zabije čas a nervy a nakoniec aj tak kúpi niečo na to určené.
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod Jesky » Ned 27. Nov 2011 20:53:51

Viete ako to je keď je človek na PN-ke začne špekulovať nad somarinami.
Jesky

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 47 hostia