Jesky píše:V prvom rade ak je tu už takáto téma prosím prehodiť do jednej.
Chcem vedieť či už niekto z vás skúšal použiť komoresor z chladničky na akvaristické účely.
A ak ako vyriešil že z kompresora trochu vypúšťa aj olej nakoľko v kompresore z chladničky je vo vnútri olej.
No tak o tomto by som vedel rozprávať ....
Asi pred 15 timi rokmi som to skúšal,vtedy elektrika stála asi 0,10€/kw a tak 100-150w kompresor z chladničky bol zdanlivo dobrým riešením.Normálne som ho napojil na záhradnú nádobu z ručnej striekačky,do ktorej som namontoval tlakový ventil.Tieto kompresory totiž natlačia až 6-7,5 atmosféry /6-7,5kpsc./,čo je sila.Je to porovnateľné s tlakom vody vo vodovode v panelákoch.Lenže bola iba otázka času kedy sa niečo poser....Kompresor má vo vnútri ten olej preto aby sa ním chladil .Znamená to že by mal aspoň čiastočne cirkulovať.Ak necirkuluje ,je len otázkou času kým nezhorí.
Takže keď aj použiješ vyrovnávaciu nádobu a zabezpečíš cirkuláciu a tým aj chladenie rotora spolu s piestom,tak by to teoreticky fungovať malo.Len pach oleja a drobné čiastočky/kvapôčky/sa ti do vody aj tak dostanú.Viem to z vlastnej skúsenosti.V dnešnej dobe sú kompresory oveľa lacnejšie a z niekoľkonásobnou vyššou účinnosťou,takže neodporúčam,nanajvýš na fúkanie pneumatík,alebo lopty.