Čím kŕmite svoje Tropheusy?

Diskusia o kŕmení cichlíd

Čím kŕmite svoje Tropheusy?

Poslaťod Rostratus » Pon 14. Dec 2009 14:35:56

Vzhľadom na to, že na fóre vznikli odlišné názory na kŕmenie Tropheusov založil som túto osobitú tému. Sem môžete vkladať svoje skúsenosti s kŕmením týchto cichlíd.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Čím kŕmite svoje Tropheusy?

Poslaťod Rostratus » Pon 14. Dec 2009 14:46:36

Ja keď môžem povedať za seba tak svojich Tropheusov som kŕmil viacerými krmivami. Krmivo som striedal a jeden deň dostávali ( teraz píšem o dospelých Tropheusoch) mrazený cyklom, druhý deň vločkové krmivo s prevahou rastlinnej zložky, tretí deň zmes hrášok+vločky+špenát. Takto neako som to koloval. Problém som nezaznamenal žiadny. Pri mladých do 3 cm som používal na "rozbeh" čerstvo naliahnutú artémiu. Od 3 cm dostávali jeden deň mrazený cyklop a druhý vločkové krmivo. Keď povyrástli dával som im aj spomínanú zmes. Takto neako som ja kŕmil svojich Tropheusov.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod kofola » Pon 14. Dec 2009 15:13:59

admin píše:Ja keď môžem povedať za seba tak svojich Tropheusov som kŕmil viacerými krmivami. Krmivo som striedal a jeden deň dostávali ( teraz píšem o dospelých Tropheusoch) mrazený cyklom, druhý deň vločkové krmivo s prevahou rastlinnej zložky, tretí deň zmes hrášok+vločky+špenát. Takto neako som to koloval. Problém som nezaznamenal žiadny. Pri mladých do 3 cm som používal na "rozbeh" čerstvo naliahnutú artémiu. Od 3 cm dostávali jeden deň mrazený cyklop a druhý vločkové krmivo. Keď povyrástli dával som im aj spomínanú zmes. Takto neako som ja kŕmil svojich Tropheusov.

Podobne to robim aj ja. Akurat namiesto vlociek im dam radsej zivu artemiu a cyklopa, ale max 1 - 2 x do tyzdna (aj dospelym). Nie som zastancom vlociek a nerad vidim ked moje ryby zeru papierove vlocky. Nikdy som netvrdil, ze vlocky rybam ublizuju, proste ich len nemam rad a ked uz musim pouzit komercne krmivo tak radsej granule.
Existuje dost chovatelov hlavne starsich rocnikov, ktori maju s trofikmi niekolko desat rocne skusenosti a tvrdili mi ze si odchov tropheusov nevedia predstavit bez grindalu. Mne pride toto krmivo pre trofikov hrozne tucne, ale je to len moja teoria - nikdy som ho neskusal. Skusal som vlocky a videl som na svojich rybach, ze vlocky, prijmali s mensou chutou a ryby neboli az tak moc "zive" oproti tomu ked dostavali len spenat artemiu cyklopa hrasok.
Kazdopadne krmenie trofikov je nekonecna tema a verim ze tato debata bude na dlho.

edit 03.2012: Od doby ako sa tu zacala preberat tato tema som vyskusal niekolko krmiv pre Trophs. Najviac sa mi osvedcili prave vlocky Sera Flora a Tropical Spirulina Super Forte. Granule som prestal krmit uplne a spravil som dobre. Mlade rybky po rozkrmeni zivou artemiou obcas prikrmim zivym grindalom, ale velmi opatrne. Rastu z neho velmi rychlo a nepostrehol som, ze by im ublizil. Zakladom vsak u mna ostala spenatovo hraskova zmes, do ktorej este pridavam aj mrkvu, cyklop a artemia.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod jovan » Pon 14. Dec 2009 17:06:59

Každý jeden chovateľ ma svoj "vlastný osvedčený recept" ak tieto ryby chovať a odchovávať.Treba si uvedomiť že je dosť veľký rozdiel chovať ryby na predaj,potom ako generačné, a nakoniec len tak pre potešenie.Každý jeden "druh " chovu má však jasné rozdiely.Mne osobne sa doma obyčajné duboisy doma nepodarilo ani udržať pri živote,zato lelulupi "išli " ako na bežiacom páse.Ale toto bolo pred 10 rokmi.Tým som chcel povedať aj to ,že to čo funguje u jedného,ešte nemusí fungovať u druhého.V podstate sa ale treba držať istých zásad,ktoré tieto ryby vyžadujú pretože je viac ako pravdepodobné ,že určitý druh stravy tieto ryby nebudú tolerovať.
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod jusko » Pon 14. Dec 2009 17:30:48

:time
Naposledy upravil jusko dňa Uto 28. Dec 2010 16:26:42, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
jusko

Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Poslaťod kofola » Pon 14. Dec 2009 18:14:22

jusko píše:OK - je pravda, že každý chovateľ si svoje rybky zvykol na rozdielnu potravu - a može to u každého fungovať inak. A samozrejme sa kvoli rybám nemienim škriepiť - na to už som dosť starý.Možno sa len pochválim že napr. 5 ročné Tropheus Dubois Maswa mi pravidelne donosia od 35 do 40 mladých, alebo nemenovaný chovateľ neveril, keď mi Tropheus moorii Kasanga red rainbow donosila 10 mladých - jemu donosila 4 - 5 kusov. Možno aj to je znak, že kvalitná vločková potrava spolu s artémiou a cyklopom vpohode stačia na kvalitný chov týchto krásnych rýb.

Ak je pravda, co si napisal, tak davam pred tebou klobuk dolu a mas moje uznanie, bez ohladu na to kto cim krmi svoje ryby.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod kofola » Pon 14. Dec 2009 18:16:24

Mozno by si mohol este napisat znacku a druh tych vlociek. Verim ze su tu ludia ktori by to radi vedeli a mozno aj vyuzili a aj ja som trochu zvedavy cim konkretne teda krmis.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod Rostratus » Pon 14. Dec 2009 18:49:06

jovan píše:Každý jeden chovateľ ma svoj "vlastný osvedčený recept" ak tieto ryby chovať a odchovávať.Treba si uvedomiť že je dosť veľký rozdiel chovať ryby na predaj,potom ako generačné, a nakoniec len tak pre potešenie.Každý jeden "druh " chovu má však jasné rozdiely.Mne osobne sa doma obyčajné duboisy doma nepodarilo ani udržať pri živote,zato lelulupi "išli " ako na bežiacom páse.Ale toto bolo pred 10 rokmi.Tým som chcel povedať aj to ,že to čo funguje u jedného,ešte nemusí fungovať u druhého.V podstate sa ale treba držať istých zásad,ktoré tieto ryby vyžadujú pretože je viac ako pravdepodobné ,že určitý druh stravy tieto ryby nebudú tolerovať.

Ja sa úplne stotožňujem s týmto názorom. Neaké zásady to musí mať. Ťažko sa argumentuje ktoré krmivo je najlepšie keď sú viacerý chovatelia, každý kŕmim trošku niečim iným a každému to funguje. Potom tu vznikajú menšie nezhody nakoľko to každému funguje a presadzuje si to svoje. Nakoniec sa môžno zistí, že všetci máme pravdu. A o tom je fórum. O skúsenostiach o názoroch.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod jusko » Pon 14. Dec 2009 19:16:54

Samozrejme nechcem robiť reklamu - ale dokiaľ sa neobjavilo O.S.I. tak tu bolo krmivo, ktoré každý chovateľ uznával a nikto o ňom ako v superlatívoch nehovoril - a teraz ostaneš asi prekvapený ale je to obyčajná Sera Vipan a Sera Flóra. V spojitosti s artémiou a cyklopom kŕmim týmito krmivami už niekoľko rokov a možem sa fakt pochváliť dobrými výsledkami - pozri si pasáž - aké cichlidy a vám podarilo rozmnožiť - tam sú moje výsledky.
Obrázok užívateľa
jusko

Poslaťod jusko » Pon 14. Dec 2009 19:25:25

A napr. taká pikoška - Sera flóra je perfektná na odchov prísavníkov - a cez leto je to obyčajná zabarená žihľava - to len tak bokom.
Obrázok užívateľa
jusko

Ďalší

Späť na Kŕmenie cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 7 hostia