Úhyn cichlíd

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

Re: Úhyn cichlíd

Poslaťod Boris4 » Str 02. Nov 2011 18:18:56

tak bral som cichlidy od všadekoho aj od členom tohto fora a aj od teba som bral burundi tie pošli ako prvé medzi prvými (od príchodu nákazy)....tak cichlidy som priebežne doplnal nakoľko až dnes dom zistil vdaka tomu foru(ešte raz vdaka všetkým) že to bude parazitmi a nie prekrmovaním resp zlou stravou ako som si myslel takže nič som nečistil ani nedezinfikoval lebo som si myslel že to bolo zlou stravou a tak...teraz len musim vymyslieť ako to čo najlepšie vyliečiť lebo už nemám iné akvarium ako kedysi budem to musiť liečiť v tom velkom bez odlovu chorých....a ty si sa stretol už s touto chorobou?
Boris4

Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Reklama

Poslaťod Rostratus » Str 02. Nov 2011 18:42:36

Pozerám tu diskusiu, je tu skoro všetko spomenuté, ešte by bolo dobré keby si teraz aktuálne zmeral hodnoty vody a hodil to sem do fóra. Písal si, že vtedy boli OK, len mi nieje jasné kedy v akom období?
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Re: uhým cichlid

Poslaťod stiff » Str 02. Nov 2011 19:25:56

kofola píše:Stiff urcite si myslel ChloraminT? Ja som ho kedysi pouzival na dezinfekciu pinziet, sietok a ineho akva prislusenstva. Smrdi to ako na plavarni a je to dost silny DEZINFEKCNY pripravok na baze chloru. Nie som si isty ci je to liecivo, ale mozno sa mylim. No urcite viem ze je to na baze chloru a neviem co by to spravilo s biologickou rovnovahou v akva - hlavne s bakteriami vo filtri ,dekoracii a strku.

Kofolak šak ma nerozčuľuj.. :tmi šak jasné, že to je dezinfekcia... čo ty nemáš google? Baktérie vo filtri môžeš mať teraz vieš kde? tam :moon . Počúvaj, ak tam sú žiabrohlisty, tak máš len dve možnosti. Alebo ich budeš riešiť v zabehnutom akva opatrne, alebo to vydenzifikuješ úplne (savo a pod). Takže baktérie vo filtri ti budú vieš načo. Ono totiž žiabrové červy sú živorodé, ale druhá skupina sa rozmnožuje vajíčkami. A tie máš aj vo filtri. Čiže buď necháš všetko skapať a počkáš tak mesiac, aby sa všetky vajíčka vyliahli. Dospelé jedince bez hostiteľa neprežjú. Čiže "nákaza" pominie sama. Alebo ich budeš riešiť v intervaloch liahnutia (asi každe 3-4dni) a aplikovať dlhodobo liečivo. ChloraminT je ok, pokiaľ pH neklesne pod 7 (ja som písal pod 7,5 mám rád istotu..). Jasné, že je na báze chlóru, preto sa nesmie použiť v kyslom prostredí. Treba si zvážiť cenu rýb vs cenu liečby. On má 700l akva, tam by ho komerčná liečba stála majland... Najrozumnejšia cesta je flubenol, podľa mňa.
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Nawi » Str 02. Nov 2011 19:58:43

Boris4 píše:tak bral som cichlidy od všadekoho aj od členom tohto fora a aj od teba som bral burundi tie pošli ako prvé medzi prvými (od príchodu nákazy)....tak cichlidy som priebežne doplnal nakoľko až dnes dom zistil vdaka tomu foru(ešte raz vdaka všetkým) že to bude parazitmi a nie prekrmovaním resp zlou stravou ako som si myslel takže nič som nečistil ani nedezinfikoval lebo som si myslel že to bolo zlou stravou a tak...teraz len musim vymyslieť ako to čo najlepšie vyliečiť lebo už nemám iné akvarium ako kedysi budem to musiť liečiť v tom velkom bez odlovu chorých....a ty si sa stretol už s touto chorobou?

zato je najlepsie ryby dat do aqua naraz a nie pridavat nove ryby do adrze kde uz mas ryby,ja som tymto sposobom tiez prisiel o zopar(no nebolo ich malo)chovnych ryb,odteraz kazdu jednu novu rybu davam do karantenny
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Poslaťod Boris4 » Str 02. Nov 2011 22:22:49

tak hodnoty ktoré som napisal boli namerané dnes a pravidelným meraním je to skoro furt rovnaké....bol som pozrieť v hornbachu na liečivo Tetra Gyrotox ale krabička stala 10euro a pri mojom objeme a nutnosťi neustáleho opakovania liečby by to stálo veli vela, takže zajtra idem zhánať ten Flubenol vraj je to prostriedok na odčervenie tak skusim u veterinára či nebude mať niečo pre moje cichlidy....ak by mal niekto presný návod alebo tutovku kde v Košiciach maju ten Flubehol a ako ho použivať a čo treba presne urobiť filtrácia, vzduchovanie teplota tak možte to tu hodiť len mi to pomože....
Boris4

Poslaťod stiff » Str 02. Nov 2011 23:21:38

Boris4 píše:....bol som pozrieť v hornbachu na liečivo Tetra Gyrotox ale krabička stala 10euro a pri mojom objeme a nutnosťi neustáleho opakovania liečby by to stálo veli vela,...

T. gyrotox obsahuje chloramin... :nerd Ešte je vynikajúce liečivo na tieto veci, volá sa to sera tremazol (mám vyskúšané), ale to je ešte drahšie, myslím. Použitie flubenolu máš o stranu vyššie.

Inak Pigeon mal veľkú pravdu. Ak berieš ryby z rôznych zdrojov a nevyznáš sa v tom ešte, najlepšia vec je aspoň dvojtýždňová karanténa. Vyhneš sa takýmto starostiam a škodám... Treba sa z toho poučiť, myslím, že všetci sme si týmto prešli. Tak veľa zdaru. :mrk
Obrázok užívateľa
stiff

Re: uhým cichlid

Poslaťod kofola » Štv 03. Nov 2011 6:44:30

Stiff klidek - nemyslel som to zle. Preto som sa pytal, lebo som si nebol isty. Nikdy som o takomto postupe nepocul. Pomylila ma tato tvoja veta:
stiff píše:Pokiaľ nie sú žiadne iné príznaky (parametre vody ok, žiadne zdureniny, vredy, pliesne, nafúknuté brucho, výkaly a pod), jedinou možnosťou je preliečiť opakovane nádrž liečivom, ktoré zaberá na žiabrohlísty a iné parazity. Asi najúčinnejší je chloraminT (ja som ho nepoužil, lebo mám JA a pri tomto nesmie byť pH pod 7,5 čo u mňa neplatí..).

Je bezne ze sa s tym dezinfikuju prazdne nadrze a ina technika a pomocky, no zdalo sa mi trosku drasticke to pridavat do nadrze s rybami.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod stiff » Štv 03. Nov 2011 10:10:04

Ja som v klidku neboj :) tiež som to nemyslel zle, aj keď môj prejav je niekedy taký aký je, ale viac menej srandujem.. Tí, čo ma poznajú, to už vedia, tak sa nehnevaj. Vieš, ja nemám afriku, preto mám problém občas reagovať na vaše témy. Tie žiabrohlisty som spoznal hneď, niekoľkokrát som tieto veci riešil. ChloraminT je liečivo starých majstrov, ktorí nemali prístup ku komercii. Používa sa aj dnes, len je pekne zabalené a Xkrát drahšie. Dezinfekcia, chlór, savo a pod sa používa aj dnes nielen na dezinfekciu, ale aj na liečenie. Rozdiel je samozrejme v dávkovaní. Najlepšie na tieto veci zaberá paraziquantel, to je účinná látka v S. tremazol. Čistý ale v SR (a asi ani v EU) nezoženieš. Slabšie účinkuje flubendazolum - úč. látka vo flubenole. Levamizol (vraj už zakázaný) je výborný, používam ho ešte zo starých zásob. Všetky tieto veci riešia parazity, ako vnútorné, tak aj vonkajšie. Najnebezpečnejšie sú žiabrohlisty a nematody (hlístice v črevách). Väčšina je vajcorodých, preto tento liečebný cyklus treba opakovať, lebo ani jedno z uvedených liečiv nezaberá na vajíčka. Čiže musí sa to vyliahnúť a zabiť. Vajíčka sú aj vo filtri, takže sa musí liečiť celá nádrž. Biorovnováha sa naruší tak či tak, ale počítaj s tým, že vo filt. médiách sú vždy zbytky baktérií, ktoré to potom pomerne rýchlo reštartujú zas. Zostanú tam aj po vypratí v chlorovej vode (myslím vodovodnej), len potom ich treba aspoň týždeň nechať v kľude, krmiť veľmi opatrne a nemeniť vodu, aby sa to stabilizovalo.. Ale to už je iná debata.. Podľa mojich skúseností stačí kúru aplikovať dvakrát, ak človek chce mať istotu, tak trikrát, vždy tak po 3-4 dňoch. Niekto má možno iné skúsenosti, tak nech napíše. Zvýšenie teploty zabezpečí rýchlejší vývoj parazitov a preto sa celý proces urýchli.

Flubenol je relatívne neškodný, čiže sa netreba báť nejakého predávkovania, samozrejme všetko s rozumom. Žiabrohlísty môžu byť v latentnom štádiu prítomné dlho, problém prepukne až keď ryba zíde z kondície, preto mu padajú po jednej, po dvoch, postupne... Vždy keď sú ryby udýchané, je dobré preliečiť a sledovať účinky. Ešte jedna vec. Flubenol je veľmi jemný prášok, dosť problematicky rozpustný vo vode. Niekto odporúča lekárenský acetón. Ja som to skúšal, ale nejako mi bolo proti srsti liať acetón do akva :) Takže to rozmiešam v pohári a potom vlejem. Zmúti to vodu, akoby si nalial pomletú kriedu (vápno) do vody. Netreba sa toho báť, za jeden deň zákal zmizne..
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Boris4 » Štv 03. Nov 2011 16:14:23

tak dnes rano som našiel 2 ks firefisch.....samozrejme prinazky boli tie isté akurát ked som im pozeral žiabre tak ich mali pekné čisté nie ako ten zo včera ten ich mal uplne krvavé.....no ale objednal som ten flubenol lebo nikde v Košiaich nemali aby mi trochu odsipali tak v pondelok by mi malo dosť tak flubenol 5% 600g viem že to je asi na 30 rokov ale ked ho nikde nemali..jedine som kupil pastu flubehol KH ale je tam len dokopy niečo cez 320mg a to je vraj malo lebo dávkuje sa 0,2 g na 100l...takže mne treba cca 1,4g na jeden cyklus liečenia....dúfam že to pomože lebo už ma potom nič iné nenapdá čo by to mohlo byť....určite dám vedieť ako to všetko dopadlo teraz už len musím čakať do pondelka....ale dik za pomoc všetkým ktorí sa zapojili.
Boris4

Poslaťod jr10 » Štv 03. Nov 2011 16:34:17

Ak ti pravidelne odchadzaju ryby od zabehnutia akva, moze byt problem aj nejaka otrava. Nieco mozu uvolnovat napr. kamene (piesok) (pripadne kontaminovany vodovod). Chcelo by to podprobnu chemicku analyzu vody. (hygiena, sudno-lekarsky labak, atd).
jr10

Been thanked: 3 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia