perchess píše:Chcel by som sa spýtať, aké máte skúsenosti s LED osvetlením v súvislosti s výskytom rias a siníc v akvárku a rastom rastlín. To znamená, či pod LED svetlom nerastú vo zvýšenej miere riasy alebo sinice, a či pod ním rastú rastliny. Uvítal by som odpovede hlavne tých, ktorí máte LED
osvetlenie funkčné dlhodobo, tj. min 6 mesiacov (za tú dobu by sa malo niečo prejaviť) a predtým ste svietili trubicami, takže to viete porovnať.
Tiež sa chcem spýtať či existujú LED s rôznym tepelným spektrom (studená biela, teplá biela a pod.) tak, ako existujú trubice.
Ahoj,
nesplnam sice tvoje podmienky (ledky mam cca 4m), ale aj tak ti napisem moje skusenosti s riasami.
Mne sa cca po mesiaci od nasadenia prvych ryb zacala vytvarat na kamenoch (ale iba s prednej strany) hneda riasa. Podla mna je u mna problem aj v tom, ze akvarko nemam velmi vhodne umiestnene, nakolko ho mam oprati oknu (cca.5m), okno je na vychod. Po tom ako sa nam teraz zacali skracovat dni, hneda riasa je na ustupe.Aj napriek tomu chcem ledky doplnit o jeden pas modrej, zatial svietim iba studenou bielou. Rastliny v akva zatial nemam, ale v dohladnom case planujem.
Na tvoju otazku ohladom spektra - ano existuju ledky s roznym spektrom(studená biela, teplá biela,modra, zelena, cervena..., ich kombinaciou si mozes vytvorit vlasne spektrum).Taktiez existuju tzv.RGB pasy, kde si mozes spektrum namiesat podla seba - s tymto vsak osobnu skusenost nemam.
soso