Ako a čím fotografujete svoje ryby?

Diskusia o technike a programoch používaných pri fotografovaní

Re: Ako a čím fotografujete svojete svoje ryby?

Poslaťod kofola » Štv 06. Okt 2011 9:49:55

Stiff o tom objektive som sa rozpraval s dvomi ludmi, ktori sa fotenim zivia a jediny rozdiel je v rychlosti ostrenia, co pri dlzke 50mm je niekolko malo milisekund a v tom prevedeni. Ak mas aku taku znalost o zlozeni objektovov tak vies, ze plastove cleny pri objektivoch s vnutornym ostrnim su ulozene do seba a na rozdiel od kovovych sa ten plast vysucha a po niekolko tisicoch fotiek proste strati ostrost, prip. prestane absolutne fungovat AF. Takze prevedenie je dolezite aj v interieri. Co sa tyka kvality podania, ostrosti, makkosti, bokeh, moare atd. su takmer identicke. Ked som sa fotografovaniu venoval poloprofi a odfotil som niekolko svadieb, promocii, stuzkovych, portretov, tak som si vzdy vystacil s 28kou, 50kou a obcas 80kou - fotil som na film, takze hovorim o realnych ohniskach nie DSLR. Nic dlhsie som nikdy nepotreboval. O tom, ze to potrebujem prisvietit samozrejme viem, no fotenie ryb ma akosi neberie a velmi ma to nebavi. Omnoho radsej ich pozorujem. Celkovo ma fotka (a nie len mna) prestala bavit s masivnym prichodom digitalov. Omnoho radsej som mal moju staru meoptu v komore a vonu vyvojky. Aj dnes si obcas zafotim na moje stare stredoformatove Exakty (mam ich 3) a digital beriem do ruky len ako nudzu.
Kazdopadne mas pravdu v tom, ze treba svetlo. Ked mas dost svetla mozes mat aj f=8. Dalsiu dolezitu vec co potrebujes je rychlost. Ak chces robit super makro fotky bez makro objektivu jednoducho si kup reverzny clen a nasad objektiv na telo opacne. Spravis s tym aj 2,5:1. Tak sa foti hmyz.
Inak tvoje fotky su velmi pekne. Prajem vsetkym dobre svetlo. :wave:
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Reklama

Poslaťod stiff » Štv 06. Okt 2011 10:35:53

ok Kofola :hmm Skús sa toho chlapíka, čo sa tým živí, spýtať, že čo by povedal na výsledok, keby fotil na rýchlosti 1/200, clone 32 (alebo 36). Ja som toto povedal u nás na predajni v Canone a chytali sa za hlavu.. :D Fotenie rýb je úplne iná kategória fotky. Je tam voda, sklo, ryby sa hýbu, atď...

Macro predsádky (rev. krúžky) nikdy nenahradia macro objektív. To je zasa iná debata. Na lacných si neprenesieš elektriku z foťáku na objektív, musíš ostriť ručne a s clonou podobne. Skús si takto urobiť macro záber dvojdňového poteru. Som zvedavý na výsledok. Zaostríš na ústa a už oko je rozmazané. Samozrejme záleží aký bokeh chceš. Najväčšia frajerina je zaostriť na ústa a chvost mať ešte vždy "relatívne ostrý. Na clone 8 na to zabudni.

Každý máme na tieto veci iný názor, podľa svojich praktických skúseností. Možno by admin mohol vytvoriť nejaké "podfórum" s názvom dajme tomu "Fotografia" a rozčleniť ho na trebárs dve základné podkategórie - Všeobecná fotka (krajina, portrét, akcie...) a Podvodná foto (ryby, atď..)

Potom by sme sa mohli baviť konkrétne, lebo toto sú len také všeobecné hatlaniny, z ktorých má napr. taký Hladkyp pravdepodobne prd (nechcem uraziť) Aj tebe prajem dobré svetlo a nech ti to pláva... :hi
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod kofola » Štv 06. Okt 2011 11:11:10

Ano Stiff mas pravdu a trochu som sa nechal uniest - hovoril som o fotografii ako takej. Asi som tym mohol ostatnych pomylit, za co sa ospravedlnujem :hand . Mas pravdu a suhlasim s nazorom, ze fotenie ryb je kategoria sama o sebe. Suhlasim aj s tym, ze kvalitny makro objektiv je dolezita sucast foto vybavy akvaristu. No a najdolezitejsou sucastou moderneho fotgrafovania je Adobe Photoshop ktory dokaze zamaskovat ba az odstranit chyby, ktore spravi clovek pri foteni.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod stiff » Štv 06. Okt 2011 11:46:28

kofola píše:... No a najdolezitejsou sucastou moderneho fotgrafovania je Adobe Photoshop ktory dokaze zamaskovat ba az odstranit chyby, ktore spravi clovek pri foteni.

Ty nepoužívaš photoshop?
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod kofola » Štv 06. Okt 2011 11:55:51

Ako sa to vezme. Pouzivam ho na zmenu rozlisenia a obcas v nom upravim histogram. Inak mam skoro vsetky fotky bez doostrenia, bez uprav kontrastu a jasu, dokonca aj bez vyrezov.
Tym ale nechcem povedat, ze photoshop je zly. Prave naopak je to skvely fotver, ktory ma neskutocne vela moznosti. No ja som akosi lenivy fotit do RAW a bavit sa s postprocesom. Celkovo ma fotenie uz neberie tak ako kedysi, ale mozno raz ma to opat chyti a nakupim Lkove objektivy :lol:
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod stiff » Štv 06. Okt 2011 12:17:21

No vidíš... A prečo ho nepoužívaš normálne? Veď fotka je umenie a v podstate je dôležitý výsledok. Každému sa páči niečo iné. Prečo nepoužiť niečo, čo pomôže výsledku? Prečo chodiť denne do roboty 20km na bicykli, keď si v dnešnej dobe môžeš kúpiť auto? Nekvalitnú fotku aj tak kvalitne nedoostríš, ani z nej nespravíš neviem čo. Vyššie si spomínal, že ťa fotenie už neberie a to odvtedy čo vyšli digitály. Ak som to správne pochopil, lebo niekedy neviem, či si robíš srandu, alebo či to myslíš vážne (o dva príspevky vyššie s tým photoshopom..). Najjednoduchšie je zvaliť všetko na to, že ja fotím na klasiku film a ručne ostrím atď. Ale skús urobiť poriadny záber, dajme tomu ryby, na digitál. A daj blesky a poriadny objektív. Aby nebol prepal, ale aby bol nasvietený aj spodok atď. Myslíš si, že je to až také jednoduché? To, že niekto fotí bez blesku a nerobí s photoshopom, to je podľa mňa len výhovorka, lebo ani na digitál s bleskami a poriadnym objektívom to tiež nie je nič jednoduché. Photoshop nedokáže zázraky, ak by si ho poznal, tak by si to tu nevyťahoval. Okrem toho, dnes už nepoznám fotografa, ktorý by ho nepoužíval, ak to s fotografiou myslí aspoň "trošku amatérsky" vážne. Či chceš, alebo nie, doba ide dopredu.
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod kofola » Štv 06. Okt 2011 12:48:54

Ano s tymto vsetkym suhlasim, no pre mna to stratilo svoje caro. Ak chces robit dobre fotky a byt v kurze musis pouzivat photoshop, no ja som sa ako maly chlapec zamiloval do tmavych komor, cervenych ziaroviek, kuzelnych vodiciek a celej tej zvlastnej temnej atmosfery. Po tom ako som trochu podrastol som sa zatvaral sam do komory 6 dni v tyzdni a stravil tam naozaj niekolko hodin. Ver alebo nie aj pri nasvetlovani negativu na papier sa fotky doostruju. Uplne uzasne spomienky mam na vyvolavanie fotiek z negativou ktore boli nafotene na sklo niekedy okolo roku 1930 a robil ich moj prastary otec. Toto vsetko malo pre mna caro. Moderna fotka uz ma proste tolko neberie a az tak velmi sa mi nepaci. Najradsej mam ciernobiele portrety ludi. Je to podobne ako ked niekdo nemoze zabudnut na LPcka. Poznas to save the vinyl (inak patrim tiez k nim :lol: ).
Preto nepouzivam photoshop, preto uz tolko nefotim. Proste to pre mna stratilo caro.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod stiff » Štv 06. Okt 2011 15:00:15

Ok, rozumiem. Skúsim ti povedať môj pohľad, alebo to, čo mňa baví na fotení digitálom. Konkrétne ryby. Fotím aj malú a kadečo, ale to zasa až tak nebaví mňa.. S photoshopom som začal len nedávno, predtým som mal picasso a predtým microsfot nejaký, ani neviem. Ide o to (aspoň u mňa), že v prvom rade sa bavíš s nastaveniami foťáku a svetlom. Je to alchýmia a celý základ fotky. Photoshop je už len takých 10%. Ex blesky, rôzne difúzery, otočenie a poloha tých bleskov, smer svetla atď. Proste baví ma to skúšanie, nikdy nie som spokojný... Ak si uvedomíš, že každá ryba je iná, myslím absolútne ináč sa fotí biela, alebo strieborná lesklá ryba a úplne ináč tmavá, čierna. Napr. na nejakom albínovi môžeš ísť s clonou až na 32, ale záleží to na vzdialenosti ryby od blesku/ov. Vtedy to svetlo nasvieti iba konkrétnu rybu a nič iné okolo. Takto dosiahneš tmavé pozadie, ale na druhej strane budú absolútne nečitateľné až čierne tiene... Ak je tá ryba tmavá, tam už treba ubrať na clone a tým pádom je ťažšie dostať čierne pozadie. Tak si predstav, že máš rybu 20cm pod bleskom. Musíš sa vedieť veľmi rýchlo prispôsobiť clonou tak, aby jej neprepálilo vrch atď, atď... Neskutočne dlho mi trvalo kvalitne odfotiť "trombetas". Furt to bolo prepálené proste.. To je to zaujímavé na digifotení. A nemysli si, že len cvakáš a hotovo. Ono je to podobné ako na film. Tiež čakáš na vhodný okamih a necvakáš zbytočne, lebo blesky (vybijú sa baterky) vedia kvalitne nasvietiť len určitú časť akva a treba čakať, kým tam tá ryba prilezie a ako sa otočí, atď. Vo photoshope len pritmavíš, niekedy doostríš, inokedy ani netreba.. A zasa ide o to, aby tie úpravy bolo čo najmenej vidieť, čiže zasa skúšaš a špekuluješ. Ak si pozrieš moje fotky zopár mesiacov dozadu, zistíš kedy som začal používať photoshop. To umenie spočíva vo vlastnom vyjadrení reality (každý to vidíme ináč) a zasa v zamaskovaní nedostatkov fotografie. Je to kompromis. Najväčší frajeri ako je napr Brent Smith, Hristo Hristov, Aquamojo sú v tomto profíci a preto sú ich fotky perfektné aj z hľadiska kvality, ale aj z hľadiska komercie. Treba si ale uvedomiť, že idú s dobou a používajú moderné technológie a programy. Tak to proste je. Je ich málo, tých špičkových fotografov rýb. A prečo asi? No lebo to vôbec nie je jednoduché, takto fotiť. A tu už neplatí žiadna výhovorka, že ja skoro nedoostrujem, alebo ja nepoužívam photoshop. Daj mi (ukáž) výsledky a vtedy sa uvidí, na čo máš. Fotky tých ľudí sú veľmi farebné. Iste, niečo je dofarbené, ale zasa - ten kvalitný základ tam je. Sú tam hodiny a dni a roky tréningu a skúšania. Na druhej strane, prečo by som tej foto nepomohol, keď sa to mne takto páči? Hm.. Keď vznikali nové štýly povedzme v maľovaní, vždy boli tí umelci niekde odstrkovaní a nakoniec sa im dostalo slávy až po smrti. Práve preto, lebo niekto "nepoužíval photoshop, nezaostroval fotky, používal staré krámy" atď, atď. Ak sa na to pozrieš z tejto strany, tak v digi fotografii objavíš obrovské možnosti a garantujem ti, že ak ťa fotografia bavila, bude ťa baviť aj naďalej. Má to ale jednu podmienku. Musíš byť ochotný veľa skúšať a špekulovať, tak isto aj prijať nové technológie. A to čím skôr, tým lepšie.
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod stiff » Štv 06. Okt 2011 15:52:18

Pozri Kofola, tento človek je podľa mňa svetová jednička vo fotografovaní rýb. Má tam aj kopec inej fotografie, ale ja vravím o rybách (Aquatic images). Teraz má nový foťák (5D) aj objektív, ale tak pred polrokom ešte fotil s Canon 450D a objektívom Tamron 90/2,8 macro. To isté mám aj ja, napriek tomu takúto kvalitu neviem urobiť aj keď sa pokakám... Mimochodom, ak sa pozrieš na najstaršie fotky, tam fotil ešte so seťákom od canonu 18-55. Samozrejme, že používa photoshop, ale používa ho ešte kopec ľudí, napriek tomu sa kvalite jeho fotiek v priemere asi málokto vyrovná (podľa mňa nikto). To som ti chcel načrtnúť vyššie, že aj dnes sa oplatí fotiť, len sú iné méty a limity, ktoré zasa vychádzajú zdostupných možností, ktoré ti ponúka elektronika...

Kód: Vybrať všetko
http://www.flickr.com/photos/50244155@N06/
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Belial » Štv 06. Okt 2011 21:53:23

Servus canonisti... :lol:
Hladkyp - máš dobrý foťák, skvele zvláda vyššie ISO a objektív čo máš, má za daný peniaz skvelý výstup. Časom, ak budeš chcieť robiť dobré fotky rýb, budeš musieť ísť do ex.blesku a kvalitného pevného skla (najlepšie macro). Ja som externý blesk kúpil cez bazoš za 10€ a občas si požičiam nikoňácku 105-ku (parádne sklo, len trochu dlhé..). Ak chceš lacnejší macro objektív, skvelé sklo je Tamron čo používa Stiff, alebo skús nikoňácku 85-ku. K nej si za cca 100€ kúpiš jazdenú 50-tku a máš slušnú výbavu na akékoľvek fotenie (okrem wildlife).
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Technika ( hardware / software)

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia