Voda

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Voda

Poslaťod Nawi » Pon 25. Júl 2011 19:38:12

okey zavolam mu a opytam sa
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Reklama

Poslaťod ivca161 » Uto 26. Júl 2011 16:14:13

Potom daj vediet čo si zistil.
ivca161

Images: 1
Has thanked: 5 times
Been thanked: 13 times

Poslaťod Razor » Ned 31. Júl 2011 19:54:30

Čaute, chcem sa spýtať, aký je najlepší spôsob zvýšenia tvrdosti vody a pH ? Bez toho aby som nemusel kupovať drahé prípravky. Počul som, že sa to zvyšuje sódou bikarbónou, ako upravujete vodu ? mam cca 400L akva a pH niečo cez 7,6 ale chcem to zvýšiť nad 8. Koľko sódy, alebo niečoho iného dávkovať, a či to rybám nejako neuškodí ked sa náhle zmení pH a tvrdosť ? Za odpovede dakujem.
Obrázok užívateľa
Razor

Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod Nawi » Ned 31. Júl 2011 20:12:30

no uz som ti to spominal,ja davam do vody na 100l jednu polievkovu lyzicu kuchynskej soli+morskej soli+sodu bykarbonu vsetko jednu polievkovu lyzicu a pH mam okolo 8
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Poslaťod ivca161 » Ned 31. Júl 2011 20:57:27

Ja dávam iba sódu bikarbónu, kávová lyžička na približne 24 litrov (dve vedrá)
ivca161

Images: 1
Has thanked: 5 times
Been thanked: 13 times

Poslaťod peter-trnava » Ned 31. Júl 2011 21:18:14

Razor píše:Čaute, chcem sa spýtať, aký je najlepší spôsob zvýšenia tvrdosti vody a pH ? Bez toho aby som nemusel kupovať drahé prípravky. Počul som, že sa to zvyšuje sódou bikarbónou, ako upravujete vodu ? mam cca 400L akva a pH niečo cez 7,6 ale chcem to zvýšiť nad 8. Koľko sódy, alebo niečoho iného dávkovať, a či to rybám nejako neuškodí ked sa náhle zmení pH a tvrdosť ? Za odpovede dakujem.

Urob si vlastny test na 1-2 litorch vody a budes vediet na com si. Podla vysledku prepocitas potrebu na cele akva. :mrgreen:
Obrázok užívateľa
peter-trnava

Has thanked: 9 times
Been thanked: 5 times

Poslaťod Pítrs » Pon 01. Aug 2011 9:10:32

peter-trnava píše:
Razor píše:Čaute, chcem sa spýtať, aký je najlepší spôsob zvýšenia tvrdosti vody a pH ? Bez toho aby som nemusel kupovať drahé prípravky. Počul som, že sa to zvyšuje sódou bikarbónou, ako upravujete vodu ? mam cca 400L akva a pH niečo cez 7,6 ale chcem to zvýšiť nad 8. Koľko sódy, alebo niečoho iného dávkovať, a či to rybám nejako neuškodí ked sa náhle zmení pH a tvrdosť ? Za odpovede dakujem.

Urob si vlastny test na 1-2 litorch vody a budes vediet na com si. Podla vysledku prepocitas potrebu na cele akva. :mrgreen:
Pítrs

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Nawi » Ned 14. Aug 2011 21:12:16

tak dlho som vahal s tym ci to sem vlozim alebo nie,no nakoniec som sa rozhodol ze sa podelim svami o moju,,skusenost".asi pred cca 3 tyzdnami mi v chovni odpojili vodu z dovodu prerabania vedenia,myslel som si ze pridem o vacsinu mojich ryb no prave naopak.vodu som neodkaloval uz cca 25dni(a to ryby boli zvyknute na tyzdnove odkalovanie cca 30% objemu nadrzi),samozrejme filtre boli cistene kazdych 7 dni,ryby to znasaju vyborne sam som sa cudoval,dokonca sa aj vytieraju.cakam vase poritivne alebo kladne dotazy :)
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Poslaťod Matej » Ned 14. Aug 2011 23:33:02

Ja uz som tu par krat spominal ze ten zauzivany tyzden po ktorom sa ma robit vymena vody sa mi zda moc casto, raz som na to aj zalozil temu a zjavne som nebol jediny s takym nazorom. Poslednu vymenu vody som robil 21eho jula napriklad, a stale je cista, jediny problem je to ze casom sa ta voda zacne zafarbovat od krmiva pretoze im sypem dost vela. Filtre uz ani neviem kedy som cistil, niekolko mesiacov to je urcite, preco cistis filter kazdych 7 dni, to je nezmysel. Neni dovod cistit molitany (ktore predpokladam ze mas) skorej ako zacnu byt moc zanesene a znizi sa prietok, to sa za 7 dni urcite nestane. Cize mna osobne vobec neprekvapuje ze ti to v pohode funguje aj s menej castymi vymenami vody.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod Razor » Pon 15. Aug 2011 17:55:24

pigeon píše:tak dlho som vahal s tym ci to sem vlozim alebo nie,no nakoniec som sa rozhodol ze sa podelim svami o moju,,skusenost".asi pred cca 3 tyzdnami mi v chovni odpojili vodu z dovodu prerabania vedenia,myslel som si ze pridem o vacsinu mojich ryb no prave naopak.vodu som neodkaloval uz cca 25dni(a to ryby boli zvyknute na tyzdnove odkalovanie cca 30% objemu nadrzi),samozrejme filtre boli cistene kazdych 7 dni,ryby to znasaju vyborne sam som sa cudoval,dokonca sa aj vytieraju.cakam vase poritivne alebo kladne dotazy :)

Neodkalovaním dna sa rapídne zvyšuje obsah NO3 vo vode + NO3 vylučujú aj ryby zo žiabier. Čistením filtračných médií sa zas oslabuje bakteriálna kultúra v špongiách. Platí, že čím je väčšia nádrž tým môžu byť intervaly medzi čistením dlhšie, lenže toto pravidlo sa zamietne, ked je akvárium preplnené rybami. K znižovaniu NO3 prispievajú aj rastliny. Taktiež ryby k treniu motivuje skôr čerstvá voda. Dávno ked som choval základné druhy rýb, nečistil som im vodu a postupne mi začali kapať ryby dna a stredných vrstiev. Toto by som neriskoval, máš v chovni pekné kúsky rýb bolo by ich škoda :) Však ale toto čo som ti napísal isto vieš, a žmýkaním špongií sa nedosiahne skoro nič, dôležité je odkaliť dno. Však hádam ti skoro opravia ten prívod vody. Či už opravili ?
Obrázok užívateľa
Razor

Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 21 hostia