peter10 píše:filter som kupil na inzerat bol pouzivany tri mesiace a ale neni su k nemu ziadne media nic tak sa chcem opytat ako zaciatocnik co je najlepsie dat teda do tych kosov a v akom poradi
Ten
eheim nepoznam, ale princip by mal byt podobny. Horny kos by mal byt deleny na strednu cast a bocne, cez tie bocne by mala voda prudit smerom dole, tadial sa dostane pod ostatne kose az na dno a potom stredom cez tie kose vystupa hore kde ju
cerpadlo vyzenie nazad do akvaria.
Cize, v tych bocnych castiach horneho kosa potrebujes zachytytit tie najhruibsie necistoty, tam daj bud filtracnu vatu alebo taky stredne hruby molitan. Ak das vatu bude ju treba dost casto cistit, predsa len na tom vstupe je tych necistot dost a vata prakticky nic neprepusti. Vatu by si si natvaroval presne ako potrebujes, ani to neni drahe. Molitan tiez nebude problem, len si odstrihnes potrebny tvar.
Dalsie kose uz budu na tebe co tam das. Ja mam keramiku v spodnych dvoch kosoch, podla mna to prudenie v tych spodnych castiach neni moc rychle, predsa len sa to tam miesa s tym co tam prudi zhora a to co prudi zase smerom nahor, cize keramiku som dal tam, nech to ma cas nieco urobit. Strednu cast toho horneho kosa mam zase naplnenu jemnym molitanom, nech zachyti zvysky necistot.
Moznosti ako to naskladas je vela, mozes cely filter naplnit molitanom a asi to pojde dobre, molitan je taky kvazi univerzalny, filtruje aj mechanicky aj ma dost velku plochu pre bakterie cize zastane aj biologicku filtraciu. Mozes dat hore vatu a zvysok naplnit keramikou, ked bude vatu casto cistit a menit tak mechanicky prefiltruje a keramika ma zase najvacsiu plochu pre baktreie. Alebo mozes poskusat alternativy, kopa chovatelov ma filtre natlacene tymi plastovymi hubkami na riad a pochvaluju si
Moznosti je vela, plastove trubky, porozbijane keramicke materialy, dierovane kamene, komercne keramicke media, molitany, vaty, plastove gulicky ...
V zasade si musis otestovat co bude fungovat tebe, primarne su tam dolezite dve veci - niecim musis zachytit necistoty, inak ti budu plavat v akvariu, a niecim musis rozlozit skodlive latky v akvariu. Bakterie sa ti usidlia aj priamo v akvariu a mozno bude stacit len doriesit mechanicku filtraciu, ale mozno budes flakat udrzbu tak ako napriklad ja a vtedy musis popracovat aj na zvysenej filtracii. Plus este nezabudni na jednu vec, ak pouzijes medium ktore ma velmi jemne male pory, ako napriklad keramika pripadne siporax od sera ci substrat pro tusim od eheim, tak musi ist az za nejaku formu mechanickej filtracie inak ti ten bordel upcha pory a to medium prestane fungovat tak ako by malo.
Drzim palce aby si to zdarne dotiahol a
akvarium ti robilo radost