vytuzene 670 litrové akva

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: vytuzene 670 litrové akva

Poslaťod peter10 » Sob 28. Máj 2011 10:37:08

takto dopadla vyroba pozadia dufam ze sa bude pacit
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
peter10

Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod Matej » Sob 28. Máj 2011 19:16:04

peter10 píše:tak filter mi uz dorazil nakoniec som kupil eheim 2080 akurat nemam este filtracne media chcem sa opytat ci su lepsie original alebo sa to da nahradit lacnejsou moznostou

Nemas tam ziadne media pribalene? Ak nie tak tie original molitany by som nekupoval, je to strasne predrazene. Molitan si kupis za par korun a narezes si ho ako potrebujes, pripadne nastrihas. Skorej porozmyslaj ci nechces upravit zlozenie tych medii ak tam uz nejake maju. Mne sa celkom osvedcuje kombinacia vata+molitan+keramika a takto som to nevidel dodavat v ziadnom filtry.

A k tomu pozadiu : vyzera to podla mna zaujimavo, len takto na suchu to je dost take umele na pohlad. Treba to supnut do vody a ked to trosku chyti "patinu" potom to urcite ukaze uplne inak :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod peter10 » Sob 28. Máj 2011 22:09:59

filter som kupil na inzerat bol pouzivany tri mesiace a ale neni su k nemu ziadne media nic tak sa chcem opytat ako zaciatocnik co je najlepsie dat teda do tych kosov a v akom poradi
peter10

Poslaťod Matej » Sob 28. Máj 2011 22:28:47

peter10 píše:filter som kupil na inzerat bol pouzivany tri mesiace a ale neni su k nemu ziadne media nic tak sa chcem opytat ako zaciatocnik co je najlepsie dat teda do tych kosov a v akom poradi

Ten eheim nepoznam, ale princip by mal byt podobny. Horny kos by mal byt deleny na strednu cast a bocne, cez tie bocne by mala voda prudit smerom dole, tadial sa dostane pod ostatne kose az na dno a potom stredom cez tie kose vystupa hore kde ju cerpadlo vyzenie nazad do akvaria.

Cize, v tych bocnych castiach horneho kosa potrebujes zachytytit tie najhruibsie necistoty, tam daj bud filtracnu vatu alebo taky stredne hruby molitan. Ak das vatu bude ju treba dost casto cistit, predsa len na tom vstupe je tych necistot dost a vata prakticky nic neprepusti. Vatu by si si natvaroval presne ako potrebujes, ani to neni drahe. Molitan tiez nebude problem, len si odstrihnes potrebny tvar.

Dalsie kose uz budu na tebe co tam das. Ja mam keramiku v spodnych dvoch kosoch, podla mna to prudenie v tych spodnych castiach neni moc rychle, predsa len sa to tam miesa s tym co tam prudi zhora a to co prudi zase smerom nahor, cize keramiku som dal tam, nech to ma cas nieco urobit. Strednu cast toho horneho kosa mam zase naplnenu jemnym molitanom, nech zachyti zvysky necistot.

Moznosti ako to naskladas je vela, mozes cely filter naplnit molitanom a asi to pojde dobre, molitan je taky kvazi univerzalny, filtruje aj mechanicky aj ma dost velku plochu pre bakterie cize zastane aj biologicku filtraciu. Mozes dat hore vatu a zvysok naplnit keramikou, ked bude vatu casto cistit a menit tak mechanicky prefiltruje a keramika ma zase najvacsiu plochu pre baktreie. Alebo mozes poskusat alternativy, kopa chovatelov ma filtre natlacene tymi plastovymi hubkami na riad a pochvaluju si :) Moznosti je vela, plastove trubky, porozbijane keramicke materialy, dierovane kamene, komercne keramicke media, molitany, vaty, plastove gulicky ...

V zasade si musis otestovat co bude fungovat tebe, primarne su tam dolezite dve veci - niecim musis zachytit necistoty, inak ti budu plavat v akvariu, a niecim musis rozlozit skodlive latky v akvariu. Bakterie sa ti usidlia aj priamo v akvariu a mozno bude stacit len doriesit mechanicku filtraciu, ale mozno budes flakat udrzbu tak ako napriklad ja a vtedy musis popracovat aj na zvysenej filtracii. Plus este nezabudni na jednu vec, ak pouzijes medium ktore ma velmi jemne male pory, ako napriklad keramika pripadne siporax od sera ci substrat pro tusim od eheim, tak musi ist az za nejaku formu mechanickej filtracie inak ti ten bordel upcha pory a to medium prestane fungovat tak ako by malo.

Drzim palce aby si to zdarne dotiahol a akvarium ti robilo radost :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod peter10 » Str 06. Júl 2011 19:54:58

ahojte chcem sa spytat ci je treba vyvarat piesok je to filtracny piesok
peter10

Poslaťod Matej » Str 06. Júl 2011 20:35:07

peter10 píše:ahojte chcem sa spytat ci je treba vyvarat piesok je to filtracny piesok

Malo by stacit poriadne ho preprat v teplej vode, ked prevaris nic tym nepokazis. Ja som na zaciatku prevaril, neskor som do beziaceho akvaria dosypal len prepraty a nestalo sa nic.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod hladkyp » Str 06. Júl 2011 20:43:36

tiež plánujem len preprať. Dosť že budem prevárať brydlice.
hladkyp
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 20 times
Been thanked: 5 times

Poslaťod peter10 » Pia 08. Júl 2011 20:35:43

chcem sa spytat ci je dobre pridat do zalozeneho akvaria bakterie na urychlenie procesu alebo je to zbytocne a po akom case by sa mohli pustat rybky do akvaria
peter10

Poslaťod Matej » Pia 08. Júl 2011 20:39:50

peter10 píše:chcem sa spytat ci je dobre pridat do zalozeneho akvaria bakterie na urychlenie procesu alebo je to zbytocne a po akom case by sa mohli pustat rybky do akvaria

Urcite pridat, nad tym ani nerozmyslaj. Idealne ak si zozenies "prirodne" on niekoho z akvaria - trebars ze ti vyperie filter do vody a ten kal tam potom nalejes. Ak to nemas kde zobrat tak poslusi aj napriklad sera nitrivec. Po akej dobe dat rybky je tazko povedat, su rozne odporucania - cim dlhsie pockas, tym lepsie :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod hladkyp » Pia 08. Júl 2011 20:44:03

Ja by som sa tiež radšej priklonil ku tomu prírodnému riešeniu, tj. že ti niekto vyžmýka filtre a dá časť vody. Akejkoľvek chémii sa radšej vyhni a počkaj dlhšie na zabehnutie akvária.
hladkyp
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 20 times
Been thanked: 5 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 30 hostia