malimez píše:to som mal presne na mysli ,ze ake druhy s ikolami a aby to boli tiez tropheusy a nekrizili sa navzajom. Zatial to vsetko si chcem naplanovat ,pozistovat.
Akvarium mam zatial na terase,kde som realizoval vyspajkovanie 3D pozadia z 10 mm polystirenu. teraz ma caka epoxidovanie + som rozbehol som vyrobu krytovania osvetlenia.ako budem postupovat budem sem prikladat daake to foto + video. filter uz mam zaobstarany jedna sa JBL CRISTAL E1500. len mam teraz problem ake osvetlenie. daco som pohladal po eshopoch chcel by som tam nainstalizovat 2x glomat t5 controller 2x39 + trubice 4x 74mm akeho svetelne spektra to netusim tu by ste mohli tiez poradit. vsetkym za prispevky a rady vopred dakujem.
Najbezpecnejsi druhy druh tropheusov aby sa ti nekrizili je tropheus duboisi. Dubosisi je aj druh ktory potrebuje aj najmensi pocet kusov do stada aby prosperovali. Cize ikoly si mozes dat ako dominantnu osadku a k tomu o nieco menej duboisov.
Urcite by som si nedaval 50 tropheusov do tvojeho akvaria tak ako ti radil kofola. Nie ze by to to akvarium nezvladlo ale hovorim z vlastnej skusenosti pretoze :
- sam som si do este o nieco vacsieho akvaria dal 50 duboisov a uz by som to znova nespravil
- urcite nezostanes pri tom ze tam uz nedas ziadnu inu rybu, ziadny iny druh, takze uz by toho bolo moc
- casom sa ti vytru, 2-3 kusy odlovovat a predavat asi nebudes, takze prirodzene ti osadka o nieco narastie
tropheusy su dost velke ryby, akvarium vyplni aj menej kusov. Ja som si tam naladoval moc ryb a potom som musel riesit filtraciu a chvilu trvalo kym so to vyladil. Hlavny problem je ze moc vela rovnakych alebo skoro rovnakych ryb sa stane casom trosku okukanych a budes tam chciet nieco pridat a tym padom to prerybnis a urcite ti bude luto zbavovat sa nejakych ryb z povodneho stada.
Netvrdim ze so mnou budu vsetci suhlasit ale radsej 2 mensie skupiny tropheusov, na dno eretmodusy a do niektoreho rohu zonu pre nejake snekace plus par prisavnikov ... ako jednu velku skupinu tropheusov a nic ine k nim. Mozno na zaciatku bude nejaky uhyn, ale casom sa prirodzenou reprodukciou tie pocty stabilizuju a aj porastu, takze sa pocty aj tak zmenia.