zarybnenie akvaria 160x60x60

Diskusia o cichlidách z jazera Tanganyika

zarybnenie akvaria 160x60x60

Poslaťod malimez » Str 08. Jún 2011 0:10:37

Dobrý deň všetkým!
Mám dilemu ako zarybnit akvarium. Viem určite,že tam budem mať Tropheusy sp. Ikola. Potreboval by som od Vás radu aké rybky by mohli doplniť akvarium s Ikolami a ich množstvom. Poprípade čo by ste mi navrhli. Jedno je isté,že to bude tanganyika a budú tam Tropheusy. Za kazdy príspevok ďakujem. PS a ak má dakto v ponuke Tropheusy na predaj.
malimez

Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: zarybnenie akvaria 160x60x60

Poslaťod Belial » Str 08. Jún 2011 6:23:00

Do takej veľkej nádrže by som možno skúsil dať aj nejaké tie petrochromisy...
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod malimez » Str 08. Jún 2011 6:54:10

pekne veľká rybka,len či by mohla biť s ikolami a akom počte.
malimez

Poslaťod malimez » Str 08. Jún 2011 7:59:32

Chcel by som asi tak vedieť koľko tých ikol by som mohol chovať a akom pomere samec/samica.
malimez

Poslaťod Matej » Str 08. Jún 2011 8:48:27

No to mas objem skoro 600 litrov, tam sa uz da pekne kombinovat.

Ak chces zostat pri tanganyike mas dve moznosti, ryby ktore maju rovnake stravovacie navyky, alebo pomiesas rastlino a "masozrave".

1. rastlinozrave + tropheusy vzdy vo vacsej skupine, 12-15 ks minimum, ty mozes dat kludne viac a vosli by sa ti aj dva druhy. Napriklad 20 ikol + 15 duboisov. K tomu mozes doplnit klasiku ako je eretmodus. A samozrejme nejaky ten prisavnik. Mohlo by sa to dat upravit aj ako ti radil Belial, ale vybrat mensie druhy Petrochromisov aby sa tam aj s tymi tropheusmi vosli.

2. pomiesat stravy + ikola alebo znova aj s tymi duboismi, velkost skupiny su upravis. Na dno potom moze ist nejaky druh julidochormisov, pripadne nejake lamprologusy alebo neolamprologusy. Ci uz vacsie druhy ako je leleupi alebo nejake vacsie snekace - ocelatusy napriklad. Na kontrolu poteru sa potom zvykne odporucat par kusov calvusov.

Ja mam doma nieco na styl tej druhej varianty a problemy mi to nerobi. Akurat som dal mensi druh snekacov - similis - a tie to asi dlhodobo budu mat tazke, jeden uz padol za vlast :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod kofola » Str 08. Jún 2011 10:02:51

Do takej nadrze by si mohol dat kludne aj 50 ikol. Alebo mozes zmiesat viac druhov tropheusov napr. ikola, duboisi, moliro, ilangi, kasanga red rainbow, golden kazumba atd. Moznosti je vela, len musis vybrat druhy, ktore sa medzi sebou nekrizia. Na dno mozes dat este nejake eretmodusy.
Obrázok užívateľa
kofola

Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod malimez » Str 08. Jún 2011 12:33:15

to som mal presne na mysli ,ze ake druhy s ikolami a aby to boli tiez tropheusy a nekrizili sa navzajom. Zatial to vsetko si chcem naplanovat ,pozistovat. Akvarium mam zatial na terase,kde som realizoval vyspajkovanie 3D pozadia z 10 mm polystirenu. teraz ma caka epoxidovanie + som rozbehol som vyrobu krytovania osvetlenia.ako budem postupovat budem sem prikladat daake to foto + video. filter uz mam zaobstarany jedna sa JBL CRISTAL E1500. len mam teraz problem ake osvetlenie. daco som pohladal po eshopoch chcel by som tam nainstalizovat 2x glomat t5 controller 2x39 + trubice 4x 74mm akeho svetelne spektra to netusim tu by ste mohli tiez poradit. vsetkym za prispevky a rady vopred dakujem.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
malimez

Poslaťod Matej » Str 08. Jún 2011 20:58:45

malimez píše:to som mal presne na mysli ,ze ake druhy s ikolami a aby to boli tiez tropheusy a nekrizili sa navzajom. Zatial to vsetko si chcem naplanovat ,pozistovat. Akvarium mam zatial na terase,kde som realizoval vyspajkovanie 3D pozadia z 10 mm polystirenu. teraz ma caka epoxidovanie + som rozbehol som vyrobu krytovania osvetlenia.ako budem postupovat budem sem prikladat daake to foto + video. filter uz mam zaobstarany jedna sa JBL CRISTAL E1500. len mam teraz problem ake osvetlenie. daco som pohladal po eshopoch chcel by som tam nainstalizovat 2x glomat t5 controller 2x39 + trubice 4x 74mm akeho svetelne spektra to netusim tu by ste mohli tiez poradit. vsetkym za prispevky a rady vopred dakujem.

Najbezpecnejsi druhy druh tropheusov aby sa ti nekrizili je tropheus duboisi. Dubosisi je aj druh ktory potrebuje aj najmensi pocet kusov do stada aby prosperovali. Cize ikoly si mozes dat ako dominantnu osadku a k tomu o nieco menej duboisov.

Urcite by som si nedaval 50 tropheusov do tvojeho akvaria tak ako ti radil kofola. Nie ze by to to akvarium nezvladlo ale hovorim z vlastnej skusenosti pretoze :

- sam som si do este o nieco vacsieho akvaria dal 50 duboisov a uz by som to znova nespravil
- urcite nezostanes pri tom ze tam uz nedas ziadnu inu rybu, ziadny iny druh, takze uz by toho bolo moc
- casom sa ti vytru, 2-3 kusy odlovovat a predavat asi nebudes, takze prirodzene ti osadka o nieco narastie

tropheusy su dost velke ryby, akvarium vyplni aj menej kusov. Ja som si tam naladoval moc ryb a potom som musel riesit filtraciu a chvilu trvalo kym so to vyladil. Hlavny problem je ze moc vela rovnakych alebo skoro rovnakych ryb sa stane casom trosku okukanych a budes tam chciet nieco pridat a tym padom to prerybnis a urcite ti bude luto zbavovat sa nejakych ryb z povodneho stada.

Netvrdim ze so mnou budu vsetci suhlasit ale radsej 2 mensie skupiny tropheusov, na dno eretmodusy a do niektoreho rohu zonu pre nejake snekace plus par prisavnikov ... ako jednu velku skupinu tropheusov a nic ine k nim. Mozno na zaciatku bude nejaky uhyn, ale casom sa prirodzenou reprodukciou tie pocty stabilizuju a aj porastu, takze sa pocty aj tak zmenia.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod kofola » Štv 09. Jún 2011 11:43:43

Otazka znela kolko ikol by mohol chovat v takom akvarku. Moja odpoved bola 50, co myslim zodpoveda velkosti akvaria a charakteru tejto ryby. Ja osobne by som to tiez riesil trosku inak. Dal by som 3 skupiny: nieco malo duboisov a po 16-19 kusov z nejakych "red" a takisto z nejakych "black". + mozno 2 kusy eretmodusov. Ale to je vec vkusu kazdeho jednotlivca. Takisto ako Matej pise, ak si povaha, ktora musi stale spekulovat, tak daj menej ryb a postupne doplnis osadku podla chuti. Ja osobne, ked zase dotiahnem nejake akvarko do konca, tak potom sa uz len tesim z toho ako ryby rastu a neprihadzujem ryby podla nalady. Radsej si urobim druhe, tretie, stvrte, X-te akvarko :lol:
Obrázok užívateľa
kofola

Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod malimez » Štv 09. Jún 2011 12:23:02

tiez som toho nazoru,ze obmienat osadku ryb nemienim. mam teraz 200l akvarko s malawy rybkami s tromi druhmi a pravidelne sa vytieraju a zacina sa mi to tam kopyt mladezou,ale je na to pekny pohlad. a to 600l akvarko co mam rozpracovane tam chcem tanganyku. mam taku predstavu,aby to bolo farebne pestre. akvarko bude v obyvacej hale 8x5m nech to tam zije a kto pride na navstevu,aby vydel ake su tie rybky prekrasne a oplati sa ich chovat a venovat im pozornost.
malimez

Ďalší

Späť na Tanganyika cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 14 hostia