Mám vnútorný filter vo svojom akva, bol dodávaný ako set s akváriom, ale ja som urobil zmenu v náplniach (vybral som nejaký filtrén a pridal siporax, nahradil som vatu), filtrácia mi funguje perfektne. Rozmery komína na uloženie filtračného materiálu mám 10x10x45 cm.
Môj názor je takýto:
- filtračná vata - nahradil som ju veľmi hustým molitanom hrúbky 5 mm, ktorý zachytáva najjemnejšie nečistoty - tento periem podľa potreby (väčšinou raz za týždeň),
- aktívne uhlie - padol názor vyhodiť, lebo zmäkčuje vodu. Záleží akú máš vstupnú vodu (u vás je predpokladám tvrdá, ak berieš z vodovodu) a aké ryby budeš chovať. Po mesiaci sa aj tak musí vymeniť, lebo stratí svoje vlastnosti. Viaže však na seba ťažké kovy a iné nebezpečné látky, ktoré môžu byť na skle (výroba, skladovanie, transport nádrže). Ak to bude nové akva, odporúčam ti prvý mesiac, kým sa akva zabehne, použiť aktívne uhlie, a potom je to na tvojom zvážení podľa osádky rýb. Ja ho už nepoužívam.
- keramiku by som dal na samý spodok, ja ju tak mám a po polroku boli valčeky úplne čisté, väčšinu nečistoty zachytil filtrén,
- všetky médiá daj každé samostatne do sieťky (aj biofiltrény), dolu ich potlačíš a hore vytiahneš háčikom (napr. dlhá ihlica na háčkovanie a pod.) ktorý zachytíš o sieťku. Pančuchu nepoužívaj, je veľmi hustá, časom sa zanesie a zmenší prietok. Kúp za pár drobných v drogérii sieťovú hubku na sprchovanie, keď rozstrihneš šnúrku čo ju drží pokope, získaš veľmi pevný sieťový valec dlhý cca 3-4 metre, z ktorého si nastriháš podľa potreby.
Vizualizácia vyzerá super, už aby tam stálo aj naozaj