Vnútorný biofilter

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Vnútorný biofilter

Poslaťod Rado » Pon 06. Jún 2011 14:04:26

Napadá ma už iba taketo riešenie. Zlep si filter ako samostatné akva a to vlož do veľkého ako celok. Keď ho budeš čistiť, tak vlož "tabuľku" skla do priestoru nasávacieho otvoru. Samozrejme čerp. hlava vypnutá. Filter pri čistení vybrať ako celok :whew Teraz si predstavujem tú operáciu :mrk Alebo z toho iba odsať bordel hadicou(problém môže nastať pri vyrovnávaní tlakov - bude sa ti tam hrnúť voda pri odsávaní) Z takto úzkeho otvoru môžeš náplne vybrať pohodlnejšie tak, že ich tam vložíš po obvode skla uložené v nejakej pevnej fólii, či plastovom formáte "U", čo by kopírovalo obvod časti nádrže s filtračnými náplňami. Ale to už špekulujem a začínam si pripadať ako alchymista :cool . Externý fiter by bol najlepšie riešenie, na značke pri súčasnom výbere asi nezáleží. No ak to budeš realizovať, tak som zvedavý na fotky.
Obrázok užívateľa
Rado

Images: 8
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Reklama

Poslaťod hladkyp » Pon 06. Jún 2011 14:20:06

Rado píše:Napadá ma už iba taketo riešenie. Zlep si filter ako samostatné akva a to vlož do veľkého ako celok. Keď ho budeš čistiť, tak vlož "tabuľku" skla do priestoru nasávacieho otvoru. Samozrejme čerp. hlava vypnutá. Filter pri čistení vybrať ako celok :whew Teraz si predstavujem tú operáciu :mrk Alebo z toho iba odsať bordel hadicou(problém môže nastať pri vyrovnávaní tlakov - bude sa ti tam hrnúť voda pri odsávaní) Z takto úzkeho otvoru môžeš náplne vybrať pohodlnejšie tak, že ich tam vložíš po obvode skla uložené v nejakej pevnej fólii, či plastovom formáte "U", čo by kopírovalo obvod časti nádrže s filtračnými náplňami. Ale to už špekulujem a začínam si pripadať ako alchymista :cool . Externý fiter by bol najlepšie riešenie, na značke pri súčasnom výbere asi nezáleží. No ak to budeš realizovať, tak som zvedavý na fotky.

Presne o takomto niečom ja uvažujem, akurát na to vyberanie ešte musím niečo vymyslieť, už mi niečo vŕta v hlave, ale musím to ešte domyslieť.
hladkyp
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 20 times
Been thanked: 5 times

Poslaťod perchess » Pon 06. Jún 2011 14:20:56

Mám vnútorný filter vo svojom akva, bol dodávaný ako set s akváriom, ale ja som urobil zmenu v náplniach (vybral som nejaký filtrén a pridal siporax, nahradil som vatu), filtrácia mi funguje perfektne. Rozmery komína na uloženie filtračného materiálu mám 10x10x45 cm.
Môj názor je takýto:
- filtračná vata - nahradil som ju veľmi hustým molitanom hrúbky 5 mm, ktorý zachytáva najjemnejšie nečistoty - tento periem podľa potreby (väčšinou raz za týždeň),
- aktívne uhlie - padol názor vyhodiť, lebo zmäkčuje vodu. Záleží akú máš vstupnú vodu (u vás je predpokladám tvrdá, ak berieš z vodovodu) a aké ryby budeš chovať. Po mesiaci sa aj tak musí vymeniť, lebo stratí svoje vlastnosti. Viaže však na seba ťažké kovy a iné nebezpečné látky, ktoré môžu byť na skle (výroba, skladovanie, transport nádrže). Ak to bude nové akva, odporúčam ti prvý mesiac, kým sa akva zabehne, použiť aktívne uhlie, a potom je to na tvojom zvážení podľa osádky rýb. Ja ho už nepoužívam.
- keramiku by som dal na samý spodok, ja ju tak mám a po polroku boli valčeky úplne čisté, väčšinu nečistoty zachytil filtrén,
- všetky médiá daj každé samostatne do sieťky (aj biofiltrény), dolu ich potlačíš a hore vytiahneš háčikom (napr. dlhá ihlica na háčkovanie a pod.) ktorý zachytíš o sieťku. Pančuchu nepoužívaj, je veľmi hustá, časom sa zanesie a zmenší prietok. Kúp za pár drobných v drogérii sieťovú hubku na sprchovanie, keď rozstrihneš šnúrku čo ju drží pokope, získaš veľmi pevný sieťový valec dlhý cca 3-4 metre, z ktorého si nastriháš podľa potreby.
Vizualizácia vyzerá super, už aby tam stálo aj naozaj :coffee :beer :cake :drink :coffee
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Stero » Pon 06. Jún 2011 14:33:05

Rado neuraz sa prosím ale to bolo ako z kutil s.r.o. :claps: No to by som chcel vidieť ako z AQ vyberáš druhé menšie aq napr o rozmeroch 25x15x50cm. :mrgreen:
Proti by bola asi hmotnosť cca 15kg, šmykľavé a zle uchopiteľné sklo a hlavne pri vkladaní zabezpečiť aby pod aq nešiel piesok. Ono sa to rieši aj podobne ale tak že druhé (filtračné)aq je vedľa toho hlavného - Takto to má aj admin na jednom zo svojich aq -(alebo mal) Ale z dôvodu priestoru to opäť nieje riešenie.

Neviem aká je to stena za AQ a hlavne či tam vôbec je nejaká miestnosť či iný priestor ale uvažoval by som o dvoch otvoroch pre hadice a filter umiestnil tam. Ak tam máš priestor a stena nemá hrúbku 40 a viac cm tak by to bola asi jedno z možných (aj keď náročných) a účinných riešení.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod hladkyp » Pon 06. Jún 2011 14:51:57

Za akváriom je chodba. Asi to urobím tak, že zlepím sklenený filter o tých rozmeroch čo uvádzam a vložím to do nádrže. Vyberať celý filter nebude dôvod, a stými náplňami to nejako doriešim.
Ďakujem všetkým za rady, uvítam ďalšie zloženie filtračných náplní od skúsených akvaristov.
hladkyp
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod stiff » Pon 06. Jún 2011 18:59:23

Každý robí tak, ako si myslí, že je to najlepšie. Ja si myslím, že toto čo navrhuješ v tom akva, ti akurát tak skomplikuje život. 1 atman (2000L/hod) + kocka biomolitanu za pozadie do komínka, tak ako sa to bežne robí, by tvoju dilemu vyriešilo. Jednoduché zriadenie, údržba aj manipulácia. Ušetríš miesto, nervy a čas... aj peniaze... :mrk
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod jr10 » Pon 06. Jún 2011 21:51:34

No este existuje jedno riesenie, filter (sklenene akva) nalepis na bocnu stranu akvaria zvonku, a nejakou U trubkou spravis spojene nadoby. Ja o takom niecom uz dlhsie rozmyslam kedze nemam kde dat externy kanister.
jr10

Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Poslaťod kofola » Pon 06. Jún 2011 21:59:01

jr10 ked budes toto aplikovat do praxe dobre a uvazene zvol priemer tej vyrovnavacej trubky. Ja som toto mal zapojene a v praxi mi nestihala rura s vnutornym priemerom 40mm dorovnavat hladiny pri cerpadle 1000l/hod. Proste sa vycerpala voda von, skor ako sa dorovnali hladiny.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Rado » Uto 07. Jún 2011 7:05:37

hladkyp píše:Za akváriom je chodba. Asi to urobím tak, že zlepím sklenený filter o tých rozmeroch čo uvádzam a vložím to do nádrže. Vyberať celý filter nebude dôvod, a stými náplňami to nejako doriešim.
Ďakujem všetkým za rady, uvítam ďalšie zloženie filtračných náplní od skúsených akvaristov.

Moja rada pre teba teraz je: dve diery do steny na chodbu a daj tam externý fiter. Dve diery sú lecnejšie ako lepiť filtera potom sa s ním ešte "naťahovať" pri čistení. Toto budeš mať "čistú robotu" a starostlivosť. Ušetríš miesto v akva, čo ryby iba ocenia. Filtračné náplne, biomolitan a keramické valčeky. Ale aspoň sme trošku pošpekulovali :mrk
Obrázok užívateľa
Rado

Images: 8
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod hladkyp » Str 08. Jún 2011 21:19:37

Dneska som dal narezať sklo, ak pánboh dá tak cez víkend to zlepím a môžem od kofolu objednávať filtrén.
Nakoniec som to urobil nižšie, aby som si nemusel zhánať kominársku štetku. Ak sa mi to podarí tak potom dám foto.
hladkyp
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 16 hostia